Κ. Μητσοτάκης: Πάρτε ξεκάθαρη θέση για την 48ώρη άδεια στον Κουφοντίνα

Να τοποθετηθεί άμεσα η συγκυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το μείζον ζήτημα της διήμερης άδειας στον καταδικασμένο σε έντεκα φορές ισόβια για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", Δημήτρη Κουφοντίνα, ζήτησε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λαμβάνοντας

το λόγο στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε, με αφορμή το ζήτημα Κουφοντίνα, δριμύτατο "κατηγορώ" κατά των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ατζέντα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, λίγα εικοσιτετράωρα μόλις μετά το τετ α τετ που είχε στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

"Τα λόγια που θα πω απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης, που παρακολουθεί το μεγαλύτερο τρομοκράτη, τον αμετανόητο δολοφόνο, το πιστόλι της "17 Νοέμβρη" να βγαίνει από τη φυλακή. Να απολαμβάνει το προνόμιο μίας κοινωνίας που συνεχίζει να τραυματίζει με το λόγο του. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της λογικής των αδειών, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Και η ουσιαστική προϋπόθεση είναι κάποιος να έχει δείξει δείγματα μεταμέλειας και διάθεση κοινωνικής επανένταξης. Αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της παρέμβασής του, ανέφερε πως μέσα από το δημόσιο λόγο του ο Δημήτρης Κουφοντίνας δηλώνει πως παραμένει αμετανόητος.

"Λειτουργεί ως ο καθοδηγητής μίας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο του. Να γίνουν δολοφόνοι. Ζητώ από την κυβέρνηση μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα. Και μη μας πείτε ότι δε σχολιάζετε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εδώ είναι απόφαση διοικητικού χαρακτήρα. Και μη μας πείτε πως και ο Χριστόδουλος Ξηρός πήρε άδειες. Κακώς, γιατί βγήκε και παραβίασε τους όρους", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε και μία ακόμα διάσταση. Αυτή του momentum της απόφασης. "Η απόφαση λαμβάνεται στη χειρότερη συγκυρία. Την ώρα που η οργανωμένη βία είναι σε έξαρση. Λίγο μετά τους πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που στα Εξάρχεια δημιουργείται μία νέα γενιά τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με το κοινό έγκλημα. Αυτήν την πραγματικότητα κάποιοι προσπαθούν να την απαξιώσουν. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος και δε θα πάψουμε πότε να προειδοποιούμε. Ξέρετε πώς χαρακτηρίζει, με ανάρτησή του, ο αρχηγό του Ρουβίκωνα τον Κουφοντίνα; Ως το μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη. Ως πότε θα συνεχίσετε να αγνοείτε το πρόβλημα και τους συμβολισμούς πίσω από κάθε πράξη και λόγο; Κανείς δεν πέρασε απευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά. Περνάς στις μολότοφ και κάποια στιγμή κάποιοι θα καταλήξουν στα καλάσνικοφ", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάνοντας αναφορά στο γεγονός πως ο υπουργός Παιδείας εγκάλεσε δημόσια πρύτανη "επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο", ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διερωτήθηκε "τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τους Ρουβίκωνες να εγκωμιάζουν τον Κουφοντίνα", τονίζοντας πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν χάσει κάθε μέτρο και κάθε λογική.

"Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή. Την ώρα που ο Κουφοντίνας, μαζί με τους θαυμαστές του, θα κυκλοφορεί, η δική μας σκέψη και η σκέψη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι στις μητέρες, στις συζύγους, στα αδέρφια στα παιδιά στους φίλους των θυμάτων της 17 Νοέμβρη. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά αμύνεται. Ανεκτική Δημοκρατία ναι. Αδύναμη όχι. Και η ανοχή σε όσους δηλώνουν εχθροί της Δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας. Και σε σεβασμό των οικογενειών τους οφείλουμε να φωνάξουμε "ως εδώ"", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ντ. Μπακογιάννη: Θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα ο Κοντονής

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Ν.Δ, Κυριάκου Μητσοτάκη για την 48ωρη άδεια που δόθηκε στο μέλος της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννηχαρακτήρισετον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή"θλιβερό απολογητή τουΚουφοντίναπου παριστάνει πως δεν ξέρει".

Είχαν προηγηθεί εντονότατες αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο Κουφοντίνας βγήκε έξω κάνοντας χρήση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα κι όχι εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

"Παριστάνετε πως δεν ξέρετε. Δηλαδή τι άλλαξε και χρόνια τώρα δεν γινόταν δεκτό το αίτημα Κουφοντίνα για άδεια κύριε υπουργέ; Γιατί τα προηγούμενα οχτώ χρόνια δεν γινόταν δεκτό το αίτημα και έγινε τώρα;".

Η κ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά έντονα φορτισμένης παρέμβασής της στην Ολομέλεια της Βουλής κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος ενώ "στηλίτευσε" δημοσίως τη Δικαιοσύνη για την απόφασή της να μην αποφυλακίσει άλλη κρατούμενη –την Ηριάννα–, στην συγκεκριμένη απόφαση να πάρει άδεια ο Κουφοντίνας αποφεύγει να πει το παραμικρό. "Κρύβεστε κύριε υπουργέ, γίνατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα" σημείωσε.

Τόσο ο νυν όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος υποστήριξαν ότι οι αποφυλακίσεις κρατουμένων γίνονται βάσει διατάξεων του Ποινικού Κώδικα "που δεν έχει αλλάξει από το ‘50" ενώ ειδικά ο δεύτερος επανέλαβε ότι υπάρχει προσωπική στοχοποίησή του από ΜΜΕ και κόμματα που αναφέρονται στο "νόμο Παρασκευόπουλου".

O υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής επιχειρώνταςνα υπερασπιστεί την άδεια που χορηγήθηκε στον τρομοκράτη είπε:"Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ.Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε".

"Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για ο,τιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια", πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα