Ιταλία: Συνελήφθησαν τζιχαντιστές που ετοίμαζαν επίθεση στο Βατικανό

Δεκαοκτώ άτομα ύποπτα για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα, ανάμεσά τους και δύο φερόμενοι ως σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν, συνελήφθησαν μετά από επιδρομές σε όλη την Ιταλία και έρευνες έξι ετών. Ο τρομοκρατικός πυρήνας που σχεδίαζε να βομβαρδίσει το Βατικανό εξαρθρώθηκε από την αντιτρομοκρατική ομάδα της Ιταλίας, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

Μετά από έρευνα έξι ετών, που ξεκίνησε με μια έρευνα για την παράνομη μετανάστευση, η αστυνομία άρχισε

επιδρομές σε όλη την Ιταλία και τη Σαρδηνία, την Παρασκευή, με στόχο 18 άτομα ύποπτα για διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. Συνελήφθησαν επιπλέον και κάποια άτομα ακόμα, ανάμεσά τους και ο πνευματικός ηγέτης της μικρής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σαρδηνία, αλλά οι άλλοι πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ή διώκονται ήταν άνδρες ύποπτοι για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2009 σε αγορά της Πεσαβάρ, που άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Πιστεύεται επίσης ότι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι εξτρεμιστές φέρεται να εμπλέκονται στο λαθραία μετακίνηση Πακιστανών και Αφγανών υπηκόων στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, χαρακτήρισε την επιχείρηση «εξαιρετική», που δείχνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας. «Με μία μόνο έρευνα που ξεκίνησε το 2009, έχουμε πετύχει όχι μόνο τη διάλυση ενός δικτύου διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, αλλά επίσης την κράτηση πολλών ατόμων που κατηγορούνται για συνωμοσία με τρομοκρατικούς στόχους και άλλοι για συμμετοχή σε επιθέσεις», δήλωσε ο Aλφάνο. Ο Ιταλός εισαγγελέας Μάουρο Μούρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάλιαρι, στη Σαρδηνία, ότι οι υποκλοπές δείχνουν πως οι ύποπτοι για τρομοκρατία σχεδίαζαν επίθεση στο Βατικανό το 2010 και ένας βομβιστής αυτοκτονίας είχε φθάσει στη Ρώμη. Ο Μούρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δολοπλοκία δεν προχώρησε περαιτέρω και ο βομβιστής αυτοκτονίας έφυγε από την Ιταλία χωρίς εξήγηση.

Το Βατικανό εμφανίστηκε μάλλον αδιάφορο από την υποτιθέμενη απειλή. «Από ό, τι φαίνεται, πρόκειται για μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2010 και δεν πραγματοποιήθηκε» δήλωσε ο Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού. «Δεν έχει, συνεπώς, καμία σημασία σήμερα και δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία».

Οι συλλήψεις έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει προσελκύσει χιλιάδες νέους άνδρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στους σκοπούς τους στη Συρία και το Ιράκ. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το Σίδνεϊ και την Κοπεγχάγη έχουν αφήσει περισσότερους από 20 νεκρούς, ενώ οι αστυνομικοί στη Βρετανία έχουν κάνει περισσότερες από 200 συλλήψεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία κατά το περασμένο έτος.

Τα εντάλματα που εκδόθηκαν στην Ιταλία κατηγορούν τους υπόπτους ότι ανήκουν σε «μια οργάνωση που ασχολείται με διεθνείς εγκληματικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από την Αλ-Κάιντα και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις που επιδιώκουν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της Δύσης και την εξέγερση εναντίον της σημερινής κυβέρνησης του Πακιστάν». Ο Μάριο Κάρτα, αξιωματικός της μονάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες στις οποίες οι ύποπτοι μιλούσαν με «ειρωνικό τρόπο για τον Πάπα» είχαν υποκλαπεί. Άλλες καταγραφές δείχνουν ότι δύο μέλη του δικτύου ήταν μέρος της ασφάλειάς του Μπιν Λάντεν πριν σκοτωθεί από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011. Βασικά μέλη που φέρονται να συνδέονται με τον πυρήνα ήταν ένας ιμάμης που πραγματοποίησε ιεραποστολικό έργο στην Μπρέσια και στο Μπέργκαμο στη βόρεια Ιταλία. Ο Κάρτα είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση στην Πεσαβάρ το 2009 ουσιαστικά σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε στην Όλμπια, στη Σαρδηνία, και ότι συμμετείχαν μαχητές με έδρα την Ιταλία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα