Ιστορική χειραψία Ομπάμα-Κάστρο

Τελικά είναι ο Ομπάμα κομμουνιστής; Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, είναι αναμφισβήτητα μια αντίδραση που αναμένεται από πολλούς Αμερικανούς, μετά την ιστορική χειραψία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο, στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.
Ήταν ο πρώτος δημόσιος χαιρετισμός του είδους ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, από την κουβανική επανάσταση, παρότι και ο Μπιλ Κλίντον έκανε χειραψία κατ’ ιδίαν με τον αδελφό του Ραούλ,

Φιντέλ, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος κεκλεισμένων των θυρών των Ηνωμένων Εθνών, το 2000. Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Ομπάμα και η συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο είχε ενορχηστρωθεί ή συνέβη τυχαία, ο συμβολισμός της στιγμής βοήθησε στη δημιουργία ατμόσφαιρας, στην πρωτοφανή συγκέντρωση ηγετών του κόσμου.
Ο Ομπάμα έκανε χειραψία επίσης με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία ακύρωσε πρόσφατα ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την οργή της για τις αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας κρυφάκουγε τις κλήσεις της.

Η αμφιλεγόμενη χειραψία με τον Κάστρο πιθανότατα θα κυριαρχήσει στα αμερικανικά πρωτοσέλιδα, καθώς πολλοί συντηρητικοί φοβούνται ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει μια ευρύτερη προσέγγιση με τους κομμουνιστές ηγέτες στην Αβάνα. Αλλά η αναπάντεχα πολιτική ομιλία του Ομπάμα στο Γιοχάνεσμπουργκ περιελάμβανε επίσης την έμμεση κριτική των δικτατοριών που παραμελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των συντηρητικών οι οποίοι αγνοούν την ανισότητα. «Υπάρχουν πάρα πολλοί ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται αλληλεγγύη με τους αγώνες του Μαντίμπα για την ελευθερία, αλλά δεν ανέχονται τη διαφωνία από τους δικούς τους ανθρώπους», είπε.
Τα σχόλια στο Internet πάντως έγιναν ήδη θέμα σε κάποια ΜΜΕ. Το Time δημοσιεύει κάποια από αυτά. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά: «Τι έκπληξη! Ο Ομπάμα έκανε χειραψία με τον Ραούλ Κάστρο! Ήξερα ότι είναι μουσουλμάνος κομμουνιστής», «Απορώ γιατί ξύπνησα υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Ομπάμα έκανε χειραψία με τον Κάστρο!», «Ο Ομπάμα έπρεπε να δώσει στον Κάστρο μια μπουνιά στο στόμα, να φωνάξει ‘καπιταλισμός!’ και μετά να φάει ένα Big Mac», «Ο Μαντέλα τα κατάφερε και μετά θάνατον: ο Ομπάμα και ο Κάστρο έκαναν χειραψία».

http://swampland.time.com/2013/12/10/heres-14-people-freaking-out-on-twitter-after-barack-obama-and-raul-castro-shook-hands/

http://www.theguardian.com/world/2013/dec/10/obama-shakes-hands-raul-castro-mandela-memorial

Keywords
Τυχαία Θέματα