Ισραήλ – Παλαιστίνη: στο χείλος του γκρεμού

10:16 3/7/2014 - Πηγή: Antinews

Σε ένα ανεξέλεγκτο σπιράλ βίας, που έρχεται να προστεθεί στην ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή λόγω των ανοικτών «μετώπων» στη Συρία και στο Ιράκ, κατρακυλά με ταχύτατους ρυθμούς το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Την Τετάρτη από το πρωί σφοδρά επεισόδια σημειώνονταν στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αστυνομικούς. Δρόμοι είχαν αποκλειστεί, καταστήματα παρέμεναν κλειστά και ένας πρώτος απολογισμός ανέφερε τουλάχιστον 35 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες και αδιευκρίνιστο αριθμό συλλήψεων.

Το

ξέσπασμα οργής πυροδότησε ο εντοπισμός της βασανισμένης και μισοκαμμένης σορού ενός 17χρονου Παλαιστινίου από την συνοικία Σούφα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, λίγο έξω από την πόλη, λίγες μόνο ώρες μετά την απαγωγή του από αγνώστους, τα ξημερώματα της Τετάρτης, λίγα μέτρα πιο μακριά από το κατάστημα του πατέρα του. Περίοικοι είδαν δύο άνδρες να ζητούν από τον 17χρονο οδηγίες για κάποιο δρόμο και ενώ αυτός προσπαθούσε να τους βοηθήσει να τον βάζουν δια της βίας σε ένα αυτοκίνητο που τους πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα. Την ώρα εκείνη, στους δρόμους της συνοικίας υπήρχε κόσμος λόγω του ότι έχει αρχίσει το ραμαζάνι και οι πιστοί προσέρχονται νωρίς για τις προσευχές στα τεμένη.

Η απαγωγή του νεαρού αναφέρθηκε άμεσα στην ισραηλινή αστυνομία που κινητοποιήθηκε αλλά το εύρημά της ήταν, λίγες ώρες αργότερα, μακάβριο. Ο φρικτός θάνατος του 17χρονου έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά τις κηδείες τριών εφήβων εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι αγνοούνταν από τις 12 Ιουνίου και εντοπίστηκαν, πριν δύο εικοσιτετράωρα νεκροί. Η ισραηλινή ηγεσία κατηγόρησε την ισλαμιστική «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, για την απαγωγή και τη δολοφονία των εφήβων, αν και η οργάνωση, που συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη για σειρά βίαιων ενεργειών, επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Αντίθετα, την ευθύνη διεκδίκησαν με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο άγνωστοι που δήλωσαν παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» στα εδάφη της Παλαιστίνης χωρίς να έχει καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας της ανακοίνωσης.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των τριών εφήβων εποίκων, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και χερσαίες επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας συνολικά τουλάχιστον εννιά Παλαιστινίους (μεταξύ των οποίων έναν έφηβο) και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 500, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της «Χαμάς». Αμέσως μετά τις κηδείες των τριών, την Τρίτη το βράδυ, οργισμένοι έποικοι και ακροδεξιοί Ισραηλινοί πραγματοποίησαν πορεία σε δρόμους της πόλης φωνάζοντας «θάνατος στους άραβες» και κραδαίνοντας τα όπλα τους.

Λίγο μετά από αυτές τις σκηνές, πραγματοποιήθηκε η απαγωγή και η δολοφονία του νεαρού Παλαιστινίου, που και οι ισραηλινές αρχές υποψιάζονται ότι πρόκειται για «έγκλημα μίσους». Μάλιστα, ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριζαν ότι μετά την «παρέλαση μίσους» το βράδυ της Τρίτης από εποίκους και ακροδεξιούς Ισραηλινούς, η πλειοψηφία των Παλαιστινίων κατοίκων της ανατολικής Ιερουσαλήμ απέφυγε την Τετάρτη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις μοναχικές βόλτες στους δρόμους της πόλης. Θεωρούσαν δε σχεδόν βέβαιη την εκδήλωση επιθέσεων κατά Παλαιστινίων.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ μίλησαν για «καταδικαστέα δολοφονία», απυήθηναν έκκληση αυτοσυγκράτησης και υποστήριξαν ότι οι αρχές θα εντοπίσουν και θα τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δολοφόνους». «Ανταποδίδοντας» τις πιέσεις που δέχτηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς υποστήριξε ότι η ευθύνη για τη δολοφονία βαραίνει τις ισραηλινές αρχές. Η Ουάσινγκτον, δια του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία του 17χρονου, προφανώς λόγω του ότι «μυρίζει μπαρούτι», γιατί, πχ, τις προηγούμενες ημέρες δεν ασχολήθηκε καν με τους νεκρούς Παλαιστινίους αμάχους από τις ισραηλινές επιδρομές σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη.

Να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας προσπάθησε και η οικογένεια του ενός εβραίου εφήβου που βρέθηκε δολοφονημένος, που σε ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τη δολοφονία του συνομηλίκου, με τον αδικοχαμένο γιό τους, Παλαιστινίου και υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο εβραϊκό και στο αραβικό αίμα, η δολοφονία είναι δολοφονία..» Παρόλα αυτά, η θαρραλέα παρέμβασή τους, λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της πλειοψηφίας των εποίκων σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση που παρατηρείται στην ισραηλινή ακροδεξιά (κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην πολιτική σκηνή με την δυναμική παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν αλλά και του κόμματος των εποίκων Ναφτάλι Μπένετ), δεν μοιάζει ικανή να «σταματήσει » τον κατήφορο στη βία.

Πολύ δε περισσότερο οι διαβεβαιώσεις περί τιμωρίας των δολοφόνων του Νετανιάχου, ο οποίος αρνούμενος να συζητήσει το ο,τιδήποτε, πρακτικά, για τον εποικισμό και τη συνέχισή του, οδήγησε σε κατάρρευση την τελευταία απόπειρα διαπραγματεύσεων που πιεστικά προώθησε η αμερικανική διπλωματία υπό τον Κέρι, η οποία, για άλλη μια φορά, δεν βρήκε τρόπο να πιέσει την ισραηλινή πλευρά για τα αυτονόητα, που έχουν ήδη διατυπωθεί σε αποφάσεις του ΟΗΕ (τερματισμός κατοχής και κατ’ επέκταση του εποικισμού, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους). Η εγγύς Μέση Ανατολή βαδίζει με μεγάλους δρασκελισμούς σε νέο φαύλο κύκλο βίας.

Πηγές: bbc, reuters, al Arabiya, al Jazeera, haaretz, wafa

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα