Ισπανία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ραχόι

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Πέμπτη ότι δέχθηκε εντολή από το βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αποτύχει και άφησε ανοικτή την ημερομηνία για μια πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Ο Ραχόι είπε ότι θα ανοίξει τώρα ένα γύρο συνομιλιών με άλλα κόμματα για να προσπαθήσει να τους πείσει να ψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα. Όμως, οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τα σχέδια για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, κατά τις συνομιλίες με τον βασιλιά

νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας το PP με μόλις 137 ψήφους στο κοινοβούλιο, όταν απαιτούνται 176 για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. "Η Ισπανία χρειάζεται μια κυβέρνηση τώρα, σε αυτή την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι επικεφαλής το PP και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση σε αυτό" δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο. "Θα προσπαθήσω να σχηματίσω αυτή την κυβέρνηση, αλλά δεν εξαρτώνται τα πάντα από μένα".

Οι εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο δεν έβγαλαν κυβέρνηση, αναγκάζοντας τα κόμματα να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν το δρόμο τους προς ένα βιώσιμο συνασπισμό - μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, παρά τους τέσσερις γύρους των επίσημων διαβουλεύσεων με το βασιλιά. Οι αναλυτές ήλπιζαν ότι η προθεσμία για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2017 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Τα αριστερά κόμματα όμως, η αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών και ο συνασπισμός Unidos/Podemos, επανέλαβαν μετά τις συνομιλίες με τον βασιλιά ότι θα αντιταχθούν στον Ραχόι. Το Φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, το οποίο ήρθε τέταρτο στις εκλογές της 26ης Ιουνίου, δήλωσε ότι θα απόσχει από την ψήφο εμπιστοσύνης. "Θέλουμε να αλλάξουμε την κυβέρνηση Ραχόι και γι 'αυτό θα ψηφίσουμε 'όχι' στην ψήφο εμπιστοσύνης", δήλωσε ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες στους δημοσιογράφους.

Χωρίς την υποστήριξη ή τουλάχιστον την αποχή των Σοσιαλιστών, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον Ραχόι να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για μια δεύτερη θητεία. Το συντηρητικό ΡΡ ήταν το μόνο από τα τέσσερα κύρια κόμματα που κέρδισε περισσότερες έδρες τον Ιούνιο σε σχέση με το Δεκέμβριο και ο Ραχόι είπε ότι αν αποτύχει να κερδίσει μια σταθερή πλειοψηφία, θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αυτό θα απαιτήσει τα άλλα κόμματα να απόσχουν αρχικά από την ψήφο εμπιστοσύνης και, στη συνέχεια, κάθε νόμος θα πρέπει να διαπραγματεύεται κατά περίπτωση, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα πρέπει να περάσει εγκαίρως για την προθεσμία της ΕΕ τον Οκτώβριο. "Η περίοδος αυτή δεν θα πρέπει να παραταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας, όπως το όριο των δαπανών, το στόχο για το έλλειμμα και τον προϋπολογισμό", δήλωσε ο Ραχόι. "Πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στην Ευρώπη".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα