Ισπανία: To Podemos προτείνει αριστερό συνασπισμό

Σε μια προσπάθεια να γίνει αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θέλει να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με τους Σοσιαλιστές και το μικρότερο κόμμα Ενωτική Αριστερά. "Έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά", είπε ο Ιγκλέσιας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά Φελίπε σχετικά με το πώς να βγει η χώρα από το μετεκλογικό αδιέξοδο.

Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

του Δεκεμβρίου, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, ενώ ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες αρνήθηκε να σχηματίσει ένα μεγάλο συνασπισμό μαζί του. Ένας συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Podemos παραμένει επισφαλής, διότι ο Ιγκλέσιας υποσχέθηκε να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Σοσιαλιστές αντιτίθενται σθεναρά στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Το Podemos κέρδισε 42 έδρες στο κοινοβούλιο, στις πρώτες γενικές εκλογές που συμμετείχε. Την Τετάρτη, το κόμμα πέτυχε τη διαμόρφωση μιας συμμαχίας που περιλαμβάνει περιφερειακές ομάδες κοντά στο Podemos και τώρα έχει 65 αντιπροσώπους. Τέσσερις ακόμη βουλευτές του αριστερού Compromís, από τη Βαλένθια, αναμένεται επίσης να ακολουθήσουν τον Ιγκλέσιας. Οι 69 ψήφοι τους θα είναι κρίσιμοι για την υποστήριξη του Σάντσες, ο οποίος θέλει να σχηματίσει "κυβέρνηση αλλαγής", με τον εαυτό του ως πρωθυπουργό. Αλλά ο Σάντσες ελέγχει μόνο 90 έδρες, οι οποίες δεν αρκούν.

Μαζί με το Podemos, το Compromís και η Λαϊκή Ενότητα-Ενωτική Αριστερά, η οποία έχει 2 έδρες, ο Σάντσες θα μπορούσε να σχηματίσει έναν συνασπισμό 161 βουλευτών. Αυτό θα εξακολουθήσει να είναι κάτω από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών, αλλά αρκετό για μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας και το βασκικό Εθνικό Κόμμα. Τα κόμματα αυτά έχουν τον ίδιο στόχο: να διώξουν τον Ραχόι από την πρωθυπουργία.

Ο Σάντσες χαιρέτισε την προσφορά του Ιγκλέσιας την Παρασκευή, λέγοντας ότι "οι ψηφοφόροι δεν θα καταλάβαιναν γιατί ... δεν θα καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον". Ο Σάντσες επέμεινε, ωστόσο, ότι ο Ραχόι πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν αποτύχει, ο Σάντσες θα μπορούσε στη συνέχεια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως σωτήρα, με τους αριστερούς συνεργάτες του.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών μπορεί ακόμη να ελπίζει σε στήριξη από το κεντροδεξιό Ciudadanos. Ο ηγέτης του Αλμπερτ Ριβέρα έκανε μια κίνηση πιο κοντά στον Σάντσες την Παρασκευή, λέγοντας ότι οι 40 υποψήφιοί του "είναι σε θέση να βγάλουν την χώρα από τη σημερινή κατάσταση και να έχουν ένα νομοθετικό σώμα και μια κυβέρνηση η οποία θα εκτελεί τις μεταρρυθμίσεις που η Ισπανία χρειάζεται".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα