Ήρθε η ώρα του Ιράν;

Τεχεράνη, μνημείο Azadi

Μετά από την διάλυση  του καθεστώτος Σαντάμ, και οκτώ χρόνια  κατοχής, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Ιράκ, και αντιμετωπίζουν πλέον έναν νέο δαίμονα, το Ιράν, που φέρεται να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Ήδη έχει επιτευχθεί μια πυραυλική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, που θα ισχύσει από του χρόνου, και που έχει σκοπό της την μείωση των κινδύνων από πλευράς ιρανικών αντεπιθέσεων, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον

του.

Παράλληλα, το περιοδικό Foreign Affairs δημοσίευσε ένα πολεμοκάπηλο άρθρο του Matthew Kroenig, που έχει κάνει πολλούς να παραμιλάνε. Ο συνήθως νηφάλιος Kroenig, που σπάνια υιοθετεί ακραίες απόψεις, επιχειρηματολογεί λέγοντας πως μια επίθεση εναντίον του Ιράν είναι η λιγότερο κακή επιλογή σήμερα, και καταλήγει στο ότι, όπως τιτλοφορεί και το άρθρο του,  «ήρθε η ώρα για μια επίθεση εναντίον του Ιράν».

Υπάρχει επίσης και η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που περιγράφει με συστηματικό τρόπο τις προσπάθειες της Τεχεράνης να παρασκευάσει ραδιενεργό υλικό για  πυρηνικά όπλα.

Έχουμε και τον Leon Panetta, να λέει (πριν από λίγες ημέρες) ότι δεν επιτρέπεται στις ΗΠΑ να αφήσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο CBS News, «κάτι τέτοιο θα ήταν η κόκκινη γραμμή για τη Αμερική και το Ισραήλ».

Υπάρχει και η αμοιβή ύψους $10 εκατομμυρίων, για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ταμία της Αλ Κάιντα Abdel Aziz Khalil, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν.

Τέλος, και ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι, πως  ανακοινώθηκε η χθεσινή ετυμηγορία ενός ομοσπονδιακού δικαστή της Νέας Υόρκης, που θεωρεί τους Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα, αλλά και το Ιράν, ως συνυπεύθυνους για τις επιθέσεις της 9/11!

Τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν την Τεχεράνη, αλλά αν η Ουάσιγκτον αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να πολεμήσει τον «άξονα του κακού», αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή.

Business Insider

http://www.businessinsider.com/us-builds-case-to-attack-iran-2011-12

Απόδοση: S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα