Ινδία: τι πρέπει να ξέρετε για τις μεγαλύτερες εκλογές του κόσμου

10:56 9/4/2014 - Πηγή: Antinews

Οι εκλογές της Ινδίας, η μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση στην ιστορία, ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 543 μέλη στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η οποία στη συνέχεια θα επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Ιδού 11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις μεγαλύτερες εκλογές του κόσμου:

1.Μαζική κλίμακα. Περισσότεροι από 814 εκατ. ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν

στις κάλπες μέσα στον μήνα για να εκλέξουν την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ή Lok Sabha –το 2009 ο αριθμός ήταν 713 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το εκλογικό σώμα των Ινδών είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης μαζί. Δεδομένης της υποδομής στην Ινδία, εκλογές αυτής της κλίμακας δεν μπορούν να γίνουν σε μια μέρα. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει πέντε εβδομάδες, ώστε να μπορέσουν οι αρχές να διαχειριστούν τα 930.000 εκλογικά τμήματα. Η καταμέτρηση των ψήφων θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου.

2. Όλα αφορούν την οικονομία. Οι οικονομικές επιδόσεις της Ινδίας είναι το κεντρικό θέμα των εκλογών. Αφού σημείωσε «κινεζικούς» ρυθμούς ανάπτυξης 8 % έως 10 % στη δεκαετία του 2000, η οικονομία της Ινδίας επιβραδύνθηκε απότομα το 2012. Η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει σήμερα κάτω από 5%, σε συνδυασμό με επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Οι Ινδοί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί παραμένουν διχασμένοι για το αν η χώρα πρέπει να εστιάσει την ενέργειά της στην ανάπτυξη ή στην ανακούφιση της φτώχειας. Ακόμα και μετά από μια δεκαετία ραγδαίας ανάπτυξης, στην Ινδία ένας στους τρεις εξακολουθεί να είναι από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι φτωχοί της Ινδίας έχουν την τάση να ψηφίζουν περισσότερο τους πλούσιους.

3. Το BJP και το «κύμα Μόντι». Το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ινδίας, το εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata, προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, αν και δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργικός του υποψήφιος Ναρέντρα Μόντι έχει αποκτήσει δυναμική, υπερασπιζόμενος την οικονομική ανάπτυξη και τη καλή διακυβέρνηση. Πολλοί αναμένουν ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις εκστρατεία του Μόντι θα οδηγήσει το κόμμα του στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του.

4. Το χάρισμα του Μόντι και η διαμάχη. Ο Μόντι έχει ένα ισχυρό ιστορικό ως επικεφαλής υπουργός της πολιτείας του Γκουτζαράτ και «ισχυρός άνδρας», ώστε πολλοί τον θεωρούν μια ευπρόσδεκτη αντίθεση με τον νυν πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ. Αλλά έχει επίσης επικριθεί για αυταρχισμό και δεσμούς με δεξιές ινδουιστικές οργανώσεις. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας τον απήλλαξε από τις κατηγορίες το 2012, ορισμένοι ψηφοφόροι παραμένουν καχύποπτοι για το ρόλο του Μόντι στις ταραχές του 2002 στο Γκουτζαράτ, στις οποίες σκοτώθηκαν 1.000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ αρνήθηκε βίζα στον Μόντι το 2005, λόγω της υποτιθέμενης ενοχής του, αλλά άλλαξε πλεύση το Μάρτιο, λέγοντας ότι θα καλωσορίσει τον Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες αν κερδίσει τις εκλογές.

5. Η κρίση εμπιστοσύνης στο Κόμμα του Κογκρέσου. Η αναιμική ανάπτυξη, η εμμονή του πληθωρισμού και τα συχνά σκάνδαλα διαφθοράς έχουν δοκιμάσει την υπομονή του λαού με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, το παλαιότερο κόμμα της χώρας και πυρήνα της Ηνωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας που κυβερνά κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Ραούλ Γκάντι, κληρονόμος της δυναστείας των Νεχρού- Γκάντι και η επιλογή του κόμματος για την πρωθυπουργία, έχει παρουσιαστεί ως απρόθυμος ηγέτης. Από την πλευρά του το Κογκρέσο επικρίνει τις πολιτικές του BJP και τονίζει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για βοήθεια στους φτωχούς.

6. Ο νεποτισμός παραμένει. Ο ανταγωνισμός Γκάντι και Μόντι έχει γίνει κάτι σαν δημοψήφισμα για τις βαθιά ριζωμένες πολιτικές ελίτ της Ινδίας. Ο Ραούλ Γκάντι, ο οποίος είναι γιος και εγγονός πρώην πρωθυπουργών, παρουσιάζεται από τους επικριτές του ως χαϊδεμένος και εκτός πραγματικότητας, ενώ η καμπάνια του Μόντι τονίζει την ταπεινή καταγωγή του. Όμως, παρά τη λαϊκή καταγωγή του, έρευνα του Πάτρικ Φρενς δείχνει ότι ο νεποτισμός παραμένει ζωντανός και καλά κρατεί στην ινδική πολιτική. Σχεδόν το 30 % των σημερινών μελών του κοινοβουλίου είναι από πολιτικές οικογένειες. Για τα κοινοβουλευτικά μέλη ηλικίας κάτω των 40, το ποσοστό ανέρχεται στα δύο τρίτα.

7. Η εγκληματικότητα στην ινδική πολιτική τάξη είναι ενδημική. Ένα εκπληκτικό ποσοστό 30% του σημερινού κοινοβουλίου αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις. Κρίνοντας από τη νέα εσοδεία των υποψηφίων, τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν πολύ στο νέο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν το ένα πέμπτο των υποψηφίων αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Η διαφθορά και η εγκληματικότητα δύσκολα θα εκλείψουν από την ινδική πολιτική, δεδομένου ότι το αυξανόμενο κόστος των εκστρατειών σημαίνει ότι κυριαρχούνται από πλούσιους. Το Κέντρο Σπουδών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εκτιμά ότι οι ινδοί πολιτικοί μπορεί να δαπανήσουν περίπου 5 δις δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία, ποσό τριπλάσιο από το 2009. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά μόνο τα 7 δις δολάρια που δαπανήθηκαν το 2012 στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο δαπανηρές του κόσμου.

8. Ο ρόλος των νέων ψηφοφόρων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ψηφοφόροι για πρώτη φορά αναμένεται να αποτελούν το 10 % των ατόμων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Ο πληθυσμός της Ινδίας είναι πολύ νέος: περισσότερο από το 65% , ή περίπου 800 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Αυτή η διόγκωση της νεολαίας δίνει βάρος σε υποψηφίους οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στην αύξηση της σημασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις εκστρατείες. Οι δαπάνες για την διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των εκλογών μπορεί να φθάσει τα 83 εκατ. δολάρια.

9. Η άνοδος του Κόμματος Aam Αadmi. Ένα παρακλάδι των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς την περίοδο 2011-2012, το κόμμα κέρδισε στήριξη στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους για την Συνέλευση του Νέου Δελχί. Το Aam Αadmi (Κόμμα του Απλού Ανθρώπου) κέρδισε τις 28 από τις 70 έδρες και ο ακτιβιστής που έγινε πολιτικός Αρβίντ Κεζριουάλ διορίστηκε ως επικεφαλής υπουργός στο Δελχί. Όμως, ενώ το κόμμα έχει κινητοποιήσει τους νέους ψηφοφόρους και τη μεσαία τάξη, δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να μεταβεί από ένα κίνημα διαμαρτυρίας σε μία κυβερνητική δύναμη. Αφού απέτυχε να εκπληρώσει τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του, ο Κεζριουάλ εγκατέλειψε τη θέση του στο Δελχί μετά από μόλις 49 ημέρες. Η κόμμα Aam Αadmi μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία συνασπισμού.

10. Οι γυναίκες υψώνουν τη φωνή τους. Καθώς περιμένουν επί ώρες να ψηφίσουν ό,τι και τα αρσενικά μέλη των οικογενειών τους, οι Ινδές έχουν γίνει μια ισχυρή εκλογική δύναμη. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 48,5 % του εκλογικού σώματος. Ο πληθωρισμός και η ασφάλεια είναι από τα πιο βασικά προβλήματά τους, καθώς οι γυναίκες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών των νοικοκυριών, ενώ η βία κατά των γυναικών έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

11. Ο βασικός ρόλος των περιφερειακών κομμάτων. Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει μια καθαρή πλειοψηφία στην Ινδία από το 1989. Τα φετινά αποτελέσματα είναι πιθανό να είναι ίδια, δηλαδή τα περιφερειακά κόμματα της Ινδίας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα περιφερειακά κόμματα ελέγχουν πέντε από τις μεγαλύτερες πολιτείες της Ινδίας –Ουτάρ Πραντές, Μπιχάρ, Δυτική Βεγγάλη, Ταμίλ Ναντού και Οντίσα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από 200 έδρες στη Lok Sabha. Το αν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μπορούν να παραδώσουν την αποφασιστική διακυβέρνηση που χρειάζεται η Ινδία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χαρακτήρα και τη δύναμη του κυβερνώντος συνασπισμού.

http://edition.cnn.com/2014/04/06/opinion/bergen-india-elections-11-things/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, ινδια, ξερετε, βουλη, ηπα, ψηφοφορία, μαΐου, αεπ, νεποτισμός, δημοψηφισμα 2015, νέα, σημαίνει, δις, απογραφη, http, cnn, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, δημοκρατικη συμμαχια, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απογραφη 2011, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, κομματα, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, χωρες, αεπ, γκαντι, εγκληματικοτητα, ηγετης, ηπα, θεμα, οικονομια, cnn, αυξηση, ακτιβιστης, ανοδος, εβδομαδες, βεγγαλη, βιζα, βοηθεια, γεγονος, γινει, δευτερα, δυναμη, δειχνει, δις, δυτικη, εγινε, εκστρατεια, εβδομαδα, εμμονη, ενεργεια, ερευνα, ετων, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπομονη, διαφημιση, ιστορικο, κυβερνηση, κλιμακα, κογκρεσο, κομμα, μαΐου, μειζον, νεποτισμός, νεχρου, νικη, πληθωρισμος, προβληματα, προγραμματα, ραουλ, ρολο, συνεχεια, σωμα, ταση, φωνη, φορα, ψηφοφορία, ωρες, ασφαλεια, http, εθνικο, χωρα, india, κληρονομος, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα