Ιερώνυμος για Σκοπιανό: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει, αλλά οφείλει να πάρει θέση, όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση όσο ως προς το όνομα…». Αυτό διεμήνυσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα Σκόπια για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σήμερα μια δυναμική παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), με τους ιεράρχες, αφού εξετάσουν

λεπτομερώς το ζήτημα, να τοποθετηθούν στη συνέχεια δημοσίως με σχετικό ανακοινωθέν. Είναι γεγονός ότι το θέμα της ονομασίας προβληματίζει την Εκκλησία για αυτό και όλο και περισσότεροι μητροπολίτες βγαίνουν μπροστά με το λάβαρο κατά των αλυτρωτικών βλέψεων.

«Αν πίσω από αυτές τις θέσεις κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, τότε το θέμα δεν κλείνει αλλά ανοίγει», τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ενώ ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών έθεσε και το ζήτημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων: «Εχουμε τον επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας ως Εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο “Μακεδονική” χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική Εκκλησία στα Σκόπια και είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν».

Για το θέμα της σχισματικής Εκκλησίας, οι Eλλαδίτες ιεράρχες δεν αποδέχονται να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονική Εκκλησία, κάτι που θα τονίσουν ιδιαίτερα σήμερα. Αυτό εκτιμάται πως θα είναι και το στίγμα της γενικότερης τοποθέτησής τους αλλά και το μήνυμα προς τηn κυβέρνηση.

Ο δε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Aνθιμος δήλωσε πρόσφατα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα. Αυτό θέλουμε να το καταλάβουν οι πάντες. Συγχρόνως Ελλάδα σημαίνει και Μακεδονία».

Πάντως, η θέση της Ελλαδικής Εκκλησίας για το θέμα της ονομασίας έχει διατυπωθεί από το καλοκαίρι του 1992. Τότε, η Ιερά Σύνοδος καλούσε τον ελληνικό λαό «δι’ εθνικήν εγρήγορσιν και ομοψυχίαν», τονίζοντας ότι «η Μακεδονία μας υπήρξεν άλλοτε θύμα βαρβαρικών εισβολών, σήμερον δε ζη υπό την απειλήν της απληστίας γειτόνων, οι οποίοι καπηλεύονται και απροκαλύπτως σφετερίζονται το όνομα αυτής και δι’ αυτού του τρόπου αμφισβητούν την ελληνικότητά της. Αλλά η ελληνικότης της Μακεδονίας είναι, ως γνωστόν, αρρήκτως συνδεδεμένη μετά της Ιστορίας της Ελλάδος επί τεσσάρας χιλιάδας έτη μέχρι σήμερον. Οι παραχαράκται ούτοι γείτονες, οι διαστρεβλούντες την Ιστορίαν της Μακεδονίας, παραποιούν την ιστορικήν αλήθειαν».

Οι ιεράρχες είχαν διαμηνύσει: «Το ελληνικόν έθνος εις τον χώρον αυτόν της Μακεδονίας εμεγαλούργησε δι;a μέσου των αιώνων. (…). Και τώρα, ως μη ώφειλε, αλλογενές κρατίδιον, το όποιον είναι δημιούργημα του αθεϊστικού γειτονικού Τιτοϊκού καθεστώτος, εκμεταλλευόμενον τας γενικωτέρας ανακατατάξεις εις τον ευαίσθητον τούτον χώρον της Βαλκανικής χερσονήσου, σφετερίζεται και διεκδικεί εκείνο το οποίον δεν του ανήκει, δηλαδή το ελληνικόν όνομα της Μακεδονίας, και τοιουτοτρόπως τραυματίζει την ελληνικήν αξιοπρέπειαν και την ιστορικήν πραγματικότητα. «Προς κέντρα όμως λακτίζουν».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα