Ιεράρχες ζητούν το κεφάλι του Νίκου Φίλη επί πίνακι

Μια «εύθραυστη» ισορροπία έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας μετά τον αναγκαίο, αλλά πρόσκαιρο συμβιβασμό στον οποίο υποχρεώθηκαν να καταλήξουν για το ζήτημα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Μπορεί παρασκηνιακά και οι δύο πλευρές να δηλώνουν ότι βγήκαν κερδισμένες από τη «μάχη» που δόθηκε -η μεν κυβέρνηση επειδή θα εφαρμόσει κατά το τρέχον σχολικό έτος τα νέα προγράμματα σπουδών, η δε Εκκλησία επειδή οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν τα βιβλία του προηγουμένου προγράμματος- ωστόσο η εικόνα

τους είναι «τραυματισμένη». Μόνο αλγεινές είναι οι εντυπώσεις για μια αριστερή κυβέρνηση έξω από το στρατηγείο της, το Μέγαρο Μαξίμου, να γίνονται δηλώσεις από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για ένα ζήτημα που άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, όπως είναι το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Την ίδια ώρα, απογοητεύει η υιοθέτηση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο -τον σιωπηλό, όπως τον αποκαλούν, ιεράρχη με το εκκωφαντικό, όμως, κοινωνικό έργο- ακραίων φωνών της Ιεραρχίας.

«Αυτό που επιτεύχθηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να κλωτσήσουν την? μπάλα στην εξέδρα. Να κερδίσουν, δηλαδή, χρόνο, ικανοποιώντας ο καθένας το δικό του ακροατήριο», τονίζουν στην «ΗτΣ» καλά γνωρίζοντες το θέμα. Καθώς η επικοινωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας έχει πλέον διαρραγεί, από την Εκκλησία ζητούν από τον πρωθυπουργό να είναι «εγγυητής» του διαλόγου που θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών για την αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον τις αποφάσεις που θα λάβει ο κ. Τσίπρας, μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού, όπου θα φανεί αν ο Νίκος Φίλης θα διατηρήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. «Οι σχέσεις μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Νίκου Φίλη είναι παγερές. Δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, διατηρώντας μια στοιχειώδη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι δεν είναι λίγες οι φωνές στην Εκκλησία που ζητούν την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη για να κατασιγάσουν τα «πάθη».

Ο Νίκος Φίλης αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Εκκλησία όχι μόνο για τις θέσεις του στο ζήτημα των Θρησκευτικών, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η Εκκλησία σε κρίσιμες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όπως στην Κατοχή και τη χούντα. «Πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην Κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερά, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία», είπε σε τηλεοπτικό σταθμό, κατηγορώντας παράλληλα την Εκκλησία ότι έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Οι δηλώσεις του έβαλαν «φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προσπάθεια να γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στο μάθημα των Θρησκευτικών, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μεταμορφώνεται από ένας πράος και χαμηλών τόνων πνευματικός ποιμένας σε «λάβρο» κατά της κυβέρνησης. Ενώ ο κ. Ιερώνυμος, στα εννέα χρόνια που βρίσκεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, συνήθιζε να είναι σιωπηλός επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας για την υποστήριξη των αδυνάτων, αυτή τη φορά υιοθέτησε τις ακραίες φωνές που ακούγονται στους κόλπους της Ιεραρχίας προχωρώντας σε μια ανοίκεια, για τον ίδιο, πολιτική παρέμβαση. Αφού έκανε λόγο για «ιδεοληπτικές ερμηνείες των επικριτών ή πολεμίων της Εκκλησίας», φωτογραφίζοντας τον Νίκο Φίλη, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά υιοθέτησε δήλωση του μητροπολίτη Πειραιώς βάζοντας στο στόχαστρο τα κόμματα της Αριστεράς και ρίχνοντας το «γάντι» στην κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια, εάν το επιθυμεί και έχει τη συγκατάθεση του λαού προφανώς μετά από δημοψήφισμα, να επιχειρήσει τον χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους.

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν περίμενε ότι η συζήτηση θα εκτροχιαζόταν», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Και προσθέτουν: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Εκκλησία προσπαθούσαν, με τη στάση τους, να ικανοποιήσουν το ακροατήριό τους. Ο μεν Αρχιεπίσκοπος ανέβαζε τους τόνους για να αμβλύνει τις αντιδράσεις των συντηρητικών ιεραρχών, ο δε πρωθυπουργός δεν τραβούσε το «αυτί» στον Νίκο Φίλη για να μην έλθει σε ρήξη με το αριστερό του ακροατήριο. Γνώριζε καλά, ωστόσο, πως για συνεχίσει να ‘αλιεύει’ ψήφους από το μεσαίο χώρο θα πρέπει να αποφύγει τη σύγκρουση με την Εκκλησία».

Αν και οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα, κυβέρνηση και Εκκλησία φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο να κηρύξουν «ανακωχή», έστω και προσωρινή, προχωρώντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Έτσι, η μεν κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας θα συνεχιστεί, αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα να γίνουν αλλαγές στα νέα προγράμματα σπουδών και η Εκκλησία να έχει λόγο στη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων. Η δε Εκκλησία αποδέχθηκε την εφαρμογή από φέτος των νέων προγραμμάτων σπουδών, ενώ συμβιβάστηκε με τον ρόλο του κ. Φίλη τον οποίο δεν επιθυμούσε να έχει ως συνομιλητή.

Διαπιστευτήρια αξιοπιστίας από τον πρωθυπουργό

Πλέον η Ιεραρχία αναμένει από τον πρωθυπουργό διαπιστευτήρια αξιοπιστίας, ποντάροντας και στις άριστες προσωπικές σχέσεις που διατηρεί με τον Αρχιεπίσκοπο παρά τα «αγκάθια» που παρουσιάζονται. Πολλοί μιλούν για μια γνήσια και ειλικρινή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, χωρίς σκοπιμότητες και με αμοιβαίο σεβασμό του ενός στο πρόσωπο του άλλου. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, από την έναρξη της θητείας του διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον κ. Ιερώνυμο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, όπως είναι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και φλέγοντα κοινωνικά θέματα με κυρίαρχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

ΕγγυητήςΟ Αρχιεπίσκοπος θέλει από τον Αλ. Τσίπρα να είναι «εγγυητής» του διαλόγου

Ολοι ικανοποιημένοι...«Αυτό που επιτεύχθηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να κλωτσήσουν την... μπάλα στην εξέδρα. Να κερδίσουν, δηλαδή, χρόνο, ικανοποιώντας ο καθένας το δικό του ακροατήριο»

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα