Η Ζωή εν τάφω… του Λάμπη και το κλείσιμο ματιού στους νέους καναλάρχες

«Παρών» ψήφισε τελικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης-«Μπεν Χουρ» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσον αφορά στα υποψήφια μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ που διήρκησε περισσότερο από δέκα ώρες.

Αντίθετα, η πρόεδρος

της Βουλής υπερψήφισε τον Διονύση Τσακνή για τη θέση του προέδρου, ενώ η γνωμοδότηση της επιτροπής ήταν αρνητική για τον Λάμπη Ταγματάρχη, αλλά θετική για τους υπολοίπους.

«Το ότι σας καταψηφίζω δεν σημαίνει πως είστε καταδικασμένος να αποτύχετε και θα χαρώ να με διαψεύσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον Λ. Ταγματάρχη, αφού πρώτα τον «βομβάρδισε» με ερωτήσεις, οι απαντήσεις στις οποίες δεν την έπεισαν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι μπορεί μεν η συνεδρίαση να ήταν πολύωρη, ωστόσο απέδειξε ότι τα περί εξαντλητικού διαλόγου η κυβέρνηση τα εννοεί.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι νωρίτερα, η κα Κωνσταντοπούλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι η διαφωνία της για το θέμα της ΕΡΤ σηματοδοτεί σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Υπέρ του Λ. Ταγματάρχη ψήφισαν 7 βουλευτές, 5 κατά και τρεις “παρών”. Θυμίζουμε πως η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η γκάμα των ερωτήσεων ήταν μεγάλη: από το Τσάμπιονς Λινγκ και την ποινική δίωξη του Λάμπη τις εποχές των παχέων αγελάδων και τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στο μετοχικό σχήμα του www.thetoc.gr έως και τη DIGEA και τη σχέση του με τα ιδιωτικά κανάλια. Εν τω μεταξύ ψήφο υπό δοκιμή δήλωσε πως θα παράσχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στο προτεινόμενο ΔΣ της ΕΡΤ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Εξέφρασε ενστάσεις και για τον ίδιο το νόμο που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να διορίζει τον ΔΣ της ΕΡΤ και εξήγησε πως ψηφίζει θετικά γιατί θέλει να ανοίξει την ΕΡΤ. Αρνητική ψήφο από το πλειοψηφών κόμμα, έδωσε και η Ραχήλ Μακρή. Από τη μέρα που δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4324/2015, στις 29 Απριλίου, γίνεται η έναρξη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, όπως διευκρίνησε ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το πότε θα καταβληθεί θα είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των αιτήσεων των απολυμένων που επιστρέφουν και τις εκκαθαρίσεις που πρέπει να γίνουν με τα χρήματα που έχουν λάβει, μετά το λουκέτο της 11ης Ιουνίου 2013.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Ν.Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο διαπλεκόμενο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο των περασμένων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η κυβέρνηση ετοιμάζει το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν λιγότερες τηλεοπτικές άδειες από τις υπάρχουσες, καθώς, όπως είπε, «η διαφημιστική αγορά έχει μικρύνει». Ο Νίκος Παππάς φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν τρεις ή το πολύ τέσσερις (συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ) άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας. Επιπλέον, πρόθεση του υπουργού Επικρατείας είναι να μην δίνεται μπόνους στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρυχθεί, στα υπάρχοντα κανάλια έναντι νέων παικτών.

Η πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρχει «μπόνους» για τα υπάρχοντα κανάλια σημαίνει ότι οι σημερινοί καναλάρχες θα πρέπει όχι μόνο να επιδιώξουν συγχωνεύσεις, αλλά και να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ώστε να περιοριστούν τα τεράστια χρέη από «θαλασσοδάνεια», που έχουν λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό που δεν λένε είναι με ποιους νεόκοπους και προαλειφόμενους καναλάρχες έχουν κάνει deal…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα