Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί ότι «θερμοπυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή»

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μετατρέπουν την Κορεατική χερσόνησο στο «μεγαλύτερο ενεργό σημείο του κόσμου» και δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση στην οποία μπορεί να ξεσπάσει ένας θερμοπυρηνικός πόλεμος ανά πάσα στιγμή». Ο αναπληρωτής βουλευτής της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιν-ριονγκ χαρακτήρισε τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ως το μεγαλύτερο «επιθετικό πολεμικό τρυπάνι» και δήλωσε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να αντιδράσει

σε οποιονδήποτε τρόπο πολέμου επιθυμούν οι ΗΠΑ». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χαν Σονγκ-Ριόλ δήλωσε στο BBC ότι η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να δοκιμάζει πυραύλους «σε εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια βάση». Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα συνέβαινε εάν οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση, είπε.

Οι δηλώσεις των βορειοκορεατών αξιωματούχων ακολούθησαν αυτές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπμ , ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ πρέπει να συμμορφωθεί, ενώ ο αντιπρόεδρος του, Μάικ Πενς, δήλωσε ότι «η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει τελειώσει». Η επίσκεψη του Πενς στην τεταμένη αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ήρθε στην αρχή μιας δεκαήμερης επίσκεψης στην Ασία και υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή. Καθώς ο αντιπρόεδρος ενημερώθηκε κοντά στη γραμμή οριοθέτησης, δυο βορειοκορεάτες στρατιώτες παρακολουθούσαν από μικρή απόσταση, κάποιος φωτογραφίζοντας τον Αμερικανό επισκέπτη.

Ο Πενς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ ελπίζει πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την «εξαιρετική επιρροή της» για να πιέσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα όπλων της. Αλλά ο αντιπρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για την απροθυμία της Βόρειας Κορέας να απαλλαγεί από πυρηνικά όπλα και βαλλιστικούς πυραύλους. Αναφερόμενος στο παρελθόν, πριν από μία 25ετία, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τις προσπάθειες της Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, είπε ότι είχε ακολουθήσει μια περίοδος υπομονής. «Αλλά η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει τελειώσει», είπε ο Πενς. «Ο Πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές ότι η υπομονή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας στην περιοχή αυτή έχει τελειώσει και θέλουμε να δούμε μία αλλαγή. Θέλουμε να δούμε τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείπει την απερίσκεπτη πορεία της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων - και η συνεχής χρήση και δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων είναι απαράδεκτη».

Ο Τραμπ ενίσχυσε το μήνυμα στο Λευκό Οίκο, απαντώντας ότι η Βόρεια Κορέα «πρέπει να συμμορφωθεί», όταν ένας δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τι μήνυμα είχε για τον ηγέτη της Κιμ Γιονγ-ουν. Στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν «μονομερείς ενέργειες όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στη Συρία και ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν τη γραμμή που επανέλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» .

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έκανε έκκληση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι οι εντάσεις πρέπει να σταματήσουν στην κορεατική χερσόνησο για να οδηγήσουν την κλιμακούμενη διαμάχη σε ένα ειρηνικό ψήφισμα. Ο Λου δήλωσε ότι το Πεκίνο ήθελε να επαναλάβει τις πολυκομματικές διαπραγματεύσεις που έληξαν το αδιέξοδο το 2009 και υποστήριξε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος στη Νότια Κορέα ήταν επιζήμια για τις σχέσεις τους με την Κίνα. Τη Δευτέρα, ο Πενς επανέλαβε σε κοινή δήλωση μαζί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και είπε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από την Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπιστεί με «μια συντριπτική και αποτελεσματική αντίδραση» . Είπε ότι η αμερικανική δέσμευση στη Νότια Κορέα ήταν «σταθερή και αμετάβλητη».

Σημειώνοντας τις πρόσφατες στρατιωτικές ενέργειες του Τραμπ στη Συρία και το Αφγανιστάν, ο Πενς δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα «θα έκανε καλά να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του» ούτε την αποφασιστικότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος επισκέφθηκε νωρίτερα το στρατόπεδο Μπονιφάς, μια στρατιωτική εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόλις μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, για ενημέρωση με στρατιωτικούς ηγέτες.

Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε: «Περιττό να πούμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης. Αλλά ο διάλογος για χάρη του διαλόγου δεν έχει νόημα». Προτρέποντας την Κίνα και τη Ρωσία να διαδραματίσουν πιο εποικοδομητικούς ρόλους, πρόσθεσε: «Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να ανταποκριθούν σοβαρά σε ένα διάλογο [με τη διεθνή κοινότητα]». Η επίσκεψη του Πενς ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και έντονης ρητορικής στην κορεατική χερσόνησο. Το φάντασμα μιας ενδεχόμενης πυρηνικής δοκιμής και μιας κλιμάκωσης της αμερικανικής αντίδρασης επισκίασε την ασιατική περιοδεία του Πλενς. Η κυβέρνηση Τραμπ ελπίζει ότι η Κίνα θα βοηθήσει στην συμμόρφωση της Βόρειας Κορέας, παίρνοντας άλλα ανταλλάγματα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα χαρακτηρίσει την Κίνα χειραγωγό νομισμάτων –υποχωρώντας από μια προεκλογική του υπόσχεση- καθώς ζήτησε βοήθεια από το Πεκίνο, τον κυρίαρχο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα