Η Τουρκία ποντάρει τα πάντα στο κινεζικό εμβόλιο

Η Παρασκευή υπήρξε μαύρη μέρα για την Τουρκία, καθώς η χώρα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων από Covid-19, με 246 νεκρούς το προηγούμενο 24ωρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν μοιάζει, ωστόσο, να διακατέχεται από ιδιαίτερη ανησυχία. Το μαρτυρεί αυτό το γεγονός ότι την προηγουμένη είχε παραθέσει στο προεδρικό ανάκτορο δείπνο με ζωντανή μουσική για τον επισκεπτόμενο την Τουρκία Ιρακινό πρωθυπουργό, με τον οποίο συνυπογράφηκε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, συζητήθηκε το ζήτημα των υδάτων του Ευφράτη και, κυρίως, επιτεύχθηκε συναντίληψη στην δράση

εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Οι απορίες που διατυπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το προεδρικό δείπνο δεν άρκεσαν προφανώς για να σκιάσουν την ευδαιμονία του Ερντογάν.

Ο τουρκικός λαός, όμως, παραμένει δοκιμαζόμενος, υγιειονομικά και οικονομικά, από την πανδημία, με τα "λοκντάουν του Σαββατοκύριακου” να αποτελούν την κύρια γραμμή άμυνας των αρχών και με την μέθοδο καταγραφής των κρουσμάτων (που προηγουμένως προαπαιτούσε την εκδήλωση συμπτωμάτων και όχι απλώς θετικό τεστ) να έχει ελαστικοποιηθεί, κατά την διεθνή πρακτική, ώστε να "αναδειχθούν” περισσότερο οι ανάγκες της χώρας, μπροστά στον παγκόσμια διαγωνισμό για την προμήθεια εμβολίου.

Παραδόξως, πάντως, το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο έχει τρόπον τινά "τουρκική υπογραφή” δεν βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες. Οι δημιουργοί του, το ζεύγος των Τουρκο-Γερμανών επιστημόνων Ουγούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρετζί, βρήκαν τον να επικοινωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με την καγκελάριο Μέρκελ ή τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης όχι όμως με αυτά της χώρας καταγωγής τους, πόσω μάλλον με τον Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο υποψιάζεται κανείς ότι δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια.

Ο προερχόμενος από την κεμαλιστική αντιπολίτευση δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν μάλλον ο μόνος Τούρκος πολιτικός που επικοινώνησε με το ζεύγος των επιστημόνων για συγχαρητήρια, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν περιορίσθηκε σε μία επαινετική αναφορά στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς την ειδική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την πανδημία.

Τα συγχαρητήριά του έδωσε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος κατά τα λοιπά, έχει καταστήσει με κάθε τρόπο σαφές ότι το εμβόλιο που προκρίνει η Τουρκία είναι αυτό της κινεζικής Sinovac.

Ο Κοτζά έχει δημοσίως εκφράσει επιφυλάξεις για τα νέα εμβόλια τύπου mRNA, όπως αυτά της Pfizer/ΒioNTech και Moderna, προτιμώντας τα "παραδοσιακά” εμβόλια ανενεργού ιού. Η πολιτική παραγγελιών εμβολίων της Τουρκίας έχει προσαρμοσθεί σε αυτή τη γραμμή, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι προς τον Απρίλιο θα έχει αναπτυχθεί τουρκικό εμβόλιο και δεν θα υπάρχει περαιτέρω ανάγκη εισαγωγών.

Το αποτέλεσμα είναι, ενώ λ.χ. οι χώρες της Ε.Ε., έχουν κάνει κρατήσεις με 6 διαφορετικές εταιρείες για αριθμό δόσεων τετραπλάσιο του συνολικού πληθυσμού τους, η Τουρκία να έχει συμφωνήσει μόνο με την Sinovac (από τον Νοέμβριο) για αριθμό δόσεων ίσο με το 60% του πληθυσμού της.

Της συμφωνίας με τη Sinovac για 50 εκατομμύρια δόσεις ακολούθησε στις 9 Δεκεμβρίου δεύτερη συμφωνία με την Pfizer/Biontech για 25 εκατομμύρια δόσεις, που όμως δεν προβλέπεται να παραδοθούν πριν από τα τέλη του 2021. Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες και με τη Ρωσία για το Sputnik-V.

Είναι πάντως παράδοξο, όπως επεσήμανε στη Φωνή της Αμερικής ο καθηγητής αλλεργιολογίας και ανοσολογίας στο Κονέτικατ, Ντουριά Ουνούτμαζ, ότι η Τουρκία στηρίζεται αποκλειστικά σε ένα και μόνο εμβόλιο επί της ουσίας, το οποίο μάλιστα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στους άνω των 60 ετών, όταν το επίσης "παραδοσιακό” εμβόλιο της AstraZeneca-Οξφόρδης, που διατίθεται έναντι μόλις τεσσάρων δολαρίων τη δόση (ήτοι στο ένα πέμπτο της τιμής του κινεζικού εμβολίου), έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, προσφέροντας έστω αποτελεσματικότητα της τάξης του 70%.

Όμως η απάντηση στην απορία αυτή, μάλλον έχει να κάνει με την συνολική επένδυση της Τουρκίας στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα. Άλλωστε, μόλις κατέφθασε στον προορισμό του, έπειτα από ταξίδι 12 ημερών, διανύοντας 8.693 χιλιόμετρα, η πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία που συνέδεσε την Κωνσταντινούπολη με την κινεζική πόλη Σι'Αν. Πρόκειται από κάθε άποψη για ιστορικό ορόσημο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα