Η θανατηφόρα κουλτούρα των όπλων στην Αμερική

Οι Αμερικανοί ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας με τρομακτικές ειδήσεις: από τον 32ο όροφο ενός ξενοδοχείου του Λας Βέγκας, ένας 64χρονος δράστης άνοιξε πυρ σε μια συναυλία γεμάτη κόσμο, σκοτώνοντας αδιάκριτα τουλάχιστον 59 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερους από 500 ακόμα. Στη συνέχεια, φαίνεται ότι αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ήταν η χειρότερη μαζική δολοφονία στη σύγχρονη ιστορία μιας χώρας που πλέον είναι πολύ συνηθισμένη σε τέτοιες σφαγές.

Ακόμα συνεχίζουν να παρουσιάζονται λεπτομέρειες για τον επιτιθέμενο, ο οποίος προσδιορίστηκε ως ο Στίβεν, που μπορεί να τον οδήγησε στο μακελειό. Οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν με σκεπτικισμό την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ και πολλοί άλλοι πολιτικοί προσέφεραν τις προσευχές και τα συλλυπητήριά τους, οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, υπογραμμίζοντας μόνο την ανικανότητα τους απέναντι σε μια τέτοια βιαιότητα. Ακόμα και ο τοπικός σερίφης στο Λας Βέγκας σκέφτηκε ότι "δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί".

Αλλά στον υπόλοιπο κόσμο, που κοιτάζει έντρομος κάθε φορά που σκοτώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, η απάντηση είναι εξόφθαλμα προφανής: όπλα.

Η αστυνομία λέει ότι ο Πάντοκ είχε μαζί του 18 με 20 όπλα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ήταν πλήρως αυτοματοποιημένα και συνεπώς απαγορευμένα από τους ομοσπονδιακούς νόμους. Οι αμερικανικοί νόμοι περί πυροβόλων όπλων είναι πολύπλοκοι και ποικίλλουν ανά πολιτεία, αλλά σε κανένα ανεπτυγμένο έθνος δεν είναι τόσο εύκολο ούτε αποδεκτό για τους πολίτες να αποκτούν όπλα και πυρομαχικά ικανά να προκαλούν μαζική βία. Η πολιτεία της Νεβάδα, η οποία φιλοξενεί το Λας Βέγκας, είναι ιδιαίτερα χαλαρή.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών από πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνάει πολύ εκείνο άλλων χωρών - 16 φορές περισσότερο από το ποσοστό στη Γερμανία και έξι φορές από του Καναδά, βόρεια των συνόρων. Αλλού, τα εκτεταμένα μέτρα που ελήφθησαν για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε πυροβόλα όπλα, όπως στην Αυστραλία, οδήγησαν σε έντονη πτώση των ανθρωποκτονιών και στο τέλος των μαζικών δολοφονιών, αλλά θεωρείται ότι δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς είναι γεμάτες όπλα. Υπάρχουν σχεδόν τόσα ιδιωτικά πυροβόλα όπλα στη χώρα όσοι είναι και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή - αριθμός που μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του γνωστού αριθμού πυροβόλων όπλων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τεράστιος όγκος τέτοιων όπλων αποδεικνύει τη μακρά ιστορία της αμερικανικής ιδιοκτησίας πυροβόλων όπλων, αλλά και την επιτυχημένη εμπορία των επιχειρήσεων όπλων.

"Μια απάντηση στο θορυβώδες αλλά συναρπαστικό ερώτημα γιατί οι Αμερικανοί αγαπούν τα όπλα είναι απλά ότι μας προσκάλεσε η βιομηχανία όπλων", έγραψε η Πάμελε Χάαγκ στο πρόσφατο βιβλίο της, "Τα όπλα της Αμερικής: Η επιχείρηση και η δημιουργία της Αμερικανικής κουλτούρας των όπλων". "Ως μια ξεχωριστή, αγνωστικιστική επιταγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας... το μάρκετινγκ και η διαφήμισή του ανέδειξαν το όπλο ως αντικείμενο συναισθηματικής αξίας και συνάφειας" γράφει.

Αλλά αυτή η εμπορική επιταγή συνδέεται βαθιά με τους μύθους της αμερικανικής δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές των πυροβόλων όπλων επικαλούνται τους Ιδρυτικούς Πατέρες και τη Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία δηλώνει ότι "μια καλά οργανωμένη πολιτοφυλακή" αποτελεί αναγκαιότητα για ένα ελεύθερο κράτος και επομένως εγγυάται "το δικαίωμα των λαών να κρατούν και να φέρουν όπλα". "Το όπλο δεν είναι ένα απλό εργαλείο, ένα κομμάτι τεχνολογίας, ένα πολιτικό ζήτημα, ένα σημείο συζήτησης. Είναι ένα αντικείμενο ευλάβειας ", έγραψε ο σεβαστός αμερικανός ιστορικός και δημοσιογράφος Γκάρι Γουίλς μετά από μια σειρά μαζικών δολοφονιών το 2012". "Η αφοσίωση σε αυτό αποκλείει τη διακοπή με τις θυσίες που συνεπάγεται. Όπως οι περισσότεροι θεοί, κάνει ό,τι θέλει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι ακόλουθοί του πιστεύουν ότι είναι ικανό μόνο για καλά πράγματα. Εγγυάται τη ζωή και την ασφάλεια και την ελευθερία. Εγγυάται ακόμη και το δίκαιο. Ο νόμος ενισχύεται από αυτό. Τότε πώς μπορεί να το αμφισβητήσει ο νόμος; "

Την "κατάλληλη" στιγμή, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Κεντάκι δημοσίευσε ένα tweet τη Δευτέρα, κατά το οποίο ακούσια φάνηκε να προτείνει ότι θα ήταν ευκολότερο να αμφισβητηθεί το θεμέλιο του νόμου από το να εξεταστεί ο έλεγχος των όπλων. Φυσικά, είναι απίθανο οι δημιουργοί του Συντάγματος να είχαν σχεδιάσει το είδος των καταστρεπτικών μηχανημάτων που διατίθενται σε εκθέσεις πυροβόλων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μερικούς αιώνες αργότερα. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πολύ από την εύθραυστη συνομοσπονδία των πρώην αποικιών που έπρεπε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενόψει των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών. Πράγματι, είναι τώρα ο αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας του κόσμου, αναπτύσσοντας τη συντριπτική στρατιωτική τους δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο και καταλαμβάνοντας τις χώρες χωρίς την πρόφαση να επεκτείνουν την προστασία της Δεύτερης Τροποποίησης στους ντόπιους.

Στο εσωτερικό, η πολιτική των όπλων παραμένει ιδιαίτερα σχετική με τον ρατσισμό, με τους λευκούς να επιδιώκουν περισσότερο τη Δεύτερη Τροποποίηση από ό,τι οι μειονότητες. Είναι επίσης αντικείμενο ενός αιχμηρού κομματικού διαχωρισμού ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους που διαφέρουν ριζικά στο τι πρέπει να γίνει.

Η κυρίαρχη ομάδα λόμπι υπέρ των όπλων, η National Rifle Association, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αμερικανική πολιτική και βοηθά στη χρηματοδότηση πολλών υποψηφίων που είναι υπέρ της οπλοφορίας. Διεξήγαγε έναν πολιτιστικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα, κατηγορώντας τον φιλελεύθερο πρόεδρο ως τυραννική προσωπικότητα που σκόπευε να καταστρέψει τα δικαιώματα των όπλων. Αλλά ακόμα και με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικάνους στην πλειοψηφία του Κογκρέσου, η NRA επιτάχυνε τα μηνύματά της, εκδίδοντας προκλητικά βίντεο στα οποία προειδοποιούσε ότι οι εχθροί της στα μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν "να δολοφονήσουν τα πραγματικά νέα" και να υπονομεύσουν τον πρόεδρο - και στη συνέχεια να εκτοξεύσουν καλυμμένες απειλές εναντίον τους.

Ο Τραμπ, του οποίου η εκστρατεία έλαβε 30 εκατομμύρια δολάρια από την ΕΡΑ, είναι προσεκτικός με την προέλευση της χρηματοδότησής του. Κατά τις πρώτες εβδομάδες που πέρασε στην εξουσία, προχώρησε στην αντιστροφή των νόμων του Ομπάμα, ο οποίος προσπάθησε να καταστήσει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους με ιστορικό ψυχικής ασθένειας να αποκτήσουν όπλα. Τον Απρίλιο, έγινε ο πρώτος πρόεδρος ο οποίος μίλησε στην ίδια την NRA, προκαλώντας την καταδίκη των μέσων ενημέρωσης και των φιλελεύθερων του Χόλιγουντ, και υποσχόμενος στην ένωση ότι τώρα έχουν έναν "αληθινό φίλο και υπερασπιστή" στο Οβάλ Γραφείο.

"Μόνο ένας υποψήφιος στις γενικές εκλογές ήρθε να σας μιλήσει, και αυτός ο υποψήφιος είναι τώρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που στέκεται μπροστά σας", δήλωσε ο Τραμπ. "Εσείς με στηρίξατε, και τώρα θα σας στηρίξω εγώ". Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την τελευταία θηριωδία, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να αναρωτηθούν πώς αυτός και το Κογκρέσο σκοπεύουν να τους αντιμετωπίσουν τώρα.

Το πάθος της Αμερικής με τα όπλα σε αριθμούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο ο παγκόσμιος ηγέτης στην κατοχή όπλων, αλλά υποφέρουν επίσης από μαζικές δολοφονίες 11 φορές περισσότερο -και πλέον- από το ποσοστό οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης χώρας, σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιστημών του Ποινικού Δικαστηρίου.

Ακολουθούν τα βασικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατοχή όπλων και τη βία από πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ το βράδυ της Κυριακής στο Λας Βέγκας, την πιο θανατηφόρα μαζική δολοφονία της χώρας.

88 όπλα ανά 100 άτομα

Αυτό είναι το ποσοστό ιδιοκτησίας όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υψηλότερο στον κόσμο, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, μέσω της ετήσιας έρευνας για το έγκλημα για το 2012. Η χώρα Νο 2, η Υεμένη, έχει 54,8 ανά 100 άτομα.

Τα μισά

Αυτή είναι η αναλογία των όπλων που κατέχουν πολίτες παγκοσμίως και βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα για τα φορητά όπλα από το 2007, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν το 35-50% περίπου των ιδιωτικών όπλων παγκοσμίως.

Περισσότεροι από 30.000

Ο αριθμός των Αμερικανών που σκοτώνονται με όπλα κάθε χρόνο. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών είναι αυτοκτονίες.

Περισσότεροι από 100.000

Ο αριθμός των ατόμων που πυροβολούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Health Affairs.

25 φορές

Οι Αμερικανοί συνολικά είναι "25 φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν με όπλο από ό,τι οι άνθρωποι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες", λένε οι υποστηρικτές του περιορισμού των όπλων.

70%

Το ποσοστό των δολοφονιών με όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το δολοφονικό μέσο είναι ένα πιστόλι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του FBI.

71%

Η αύξηση του αριθμού των πιστολιών που έχουν άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1994.

38%

Η αύξηση του συνολικού αριθμού όπλων που έχουν πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1994.

3%

Το ποσοστό των ανθρώπων που κατέχουν τα μισά από τα όπλα της χώρας, σύμφωνα με μια μη δημοσιευμένη έρευνα του Harvard/Northeastern University. Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται οι σούπερ-ιδιοκτήτες της Αμερικής: περίπου 7,7 εκατομμύρια Αμερικανοί που κατέχουν μεταξύ οκτώ και 140 όπλων.

2,8 δις δολάρια

Τα συνολικά νοσοκομειακά έξοδα για την αντιμετώπιση θυμάτων πυροβολισμών των ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη. Αν οι απώλειες των μισθών και των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης εξετασθούν από κοινού, αναφέρουν οι συγγραφείς, το ετήσιο κόστος των πυροβολισμών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ανέλθει στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια

Το ποσό των χρημάτων που ένας γιατρός ξόδεψε από την τσέπη του για να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την πρόληψη της βίας από όπλα, μετά από πολιτική πίεση της National Rifle Association που στόχευε στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την έρευνα της δημόσιας υγείας στα όπλα.

73%

Το ποσοστό των δολοφονιών από πυροβόλα όπλα μεταξύ όλων των δολοφονιών το 2016 - το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του FBI. Ενώ οι δολοφονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ κάτω από τα ιστορικά ύψη, οι δολοφονίες με πυροβόλα όπλα αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο από το σύνολο.

400.000

Ο αριθμός των όπλων που κλέβονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, σύμφωνα με μια μη δημοσιευμένη περίληψη των αποτελεσμάτων της έρευνας των Harvard/Northeastern. Αυτό συγκρίνεται με 230.000 ετησίως σε πρόσφατη εκτίμηση από την Έρευνα Θυμάτων Εθνικής Εγκληματικότητας.

32%

Το ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι κατέχουν όπλο το 2015, από 42% το 1994, σύμφωνα με τη μελέτη των Harvard/Northeastern.

12%

Το ποσοστό των Αμερικανίδων που δήλωσαν ότι κατέχουν όπλο το 2015, από 9% το 1994.

127

Ο αριθμός των πόλεων των ΗΠΑ που φέρει την ευθύνη για το ήμισυ των αμερικανικών ανθρωποκτονιών το 2015, σύμφωνα με μια γεωγραφική ανάλυση του Guardian.

washingtonpost.com, theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αμερικη, ειδήσεις, λας, ηπα, αφοσίωση, tweet, νέα, ερα, εκλογες, οηε, health, fbi, δις, guardian, εθνος, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, εκλογες 2015, μακελειο, βιντεο, χωρες, αστυνομια, αυστραλια, γερμανια, εγκληματικοτητα, εμπορικη, ηγετης, ηπα, ναρκωτικα, ογκος, οηε, πιεση, σημαιες, υεμενη, fbi, guardian, αυξηση, απλα, αφοσίωση, εβδομαδες, βιβλιο, βορεια, βραδυ, γινει, δευτερα, δυναμη, δις, δολοφονιες, εγινε, ευκολο, εκθεσεις, εκστρατεια, εκτιμηση, ελευθερια, εξι, εξοδα, επρεπε, ερα, ερευνα, ευθυνη, εχθροι, ζωη, ηγεμονας, ιδια, ειδος, ημισυ, ηνωμενες πολιτειες, διαφημιση, οικο, ιστορικο, κογκρεσο, λας, λας βεγκας, λεπτομερειες, λομπι, μηνυματα, νεβαδα, νομοι, ομαδα, οβαλ, οκτω, παθος, πιθανοτητες, πολιτεια, πρωι, συνεχεια, σειρα, συλλυπητήρια, σουπερ, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, αιωνες, ασφαλεια, health, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, λευκο, μελετη, μπροστα, tweet, θεοι, υγειας
Τυχαία Θέματα