Η τελική πρόταση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Έτοιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση για να καταθέσει την τελική πρόταση σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014. Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο αφού πρώτα λάβει και την έγκριση της τρόικας. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εισπραχθούν πάνω από 4 δις από το νέο φόρο στα ακίνητα, ποσό που μάλλον τίθεται εν αμφιβόλω αφού με το ζόρι το χαράτσι έδινε 2 – 2,5 δις ευρώ. Βεβαίως από του χρόνου θα βαρύνονται

και τα αγροτεμάχια με το νέο φόρο, ωστόσο, το θέμα είναι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων κι όχι η διεύρυνση της φορολογικής ύλης, τι δηλαδή θα υπόκειται στο νέο φόρο.

Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο, μικρότερο φόρο σε σχέση με το χαράτσι (που θυμίζουμε ήταν έκτακτο κι άνοιξε το χορό της φορολόγησης στα ακίνητα) θα πληρώσουν όσοι είναι ιδιοκτήτες σπιτιών σε περιοχές με αντικειμενική αξία κάτω από 2.000 ευρώ/τ.μ., αλλά δεν έχουν και κάποιο κήπο, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο στο χωριό. Όσοι είναι ιδιοκτήτες μοναδικού σπιτιού με αξία πάνω από 2.000 ευρώ/τ.μ. θα πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Το σχέδιο προβλέπει ότι δε θα υπάρχει αφορολόγητο και θα υπολογίζεται ο φόρος με 33 συντελεστές που θα ξεκινούν από 2 ευρώ/τ.μ. και θα ξεπερνούν τα 23 ευρώ/τ.μ. για όσους έχουν ακίνητα με αντικειμενική πάνω από 8.500 ευρώ/τ.μ. Αλλά και αυτοί οι συντελεστές είναι υπό εξέταση καθώς αν διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό μπορεί να αυξηθούν.

Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, τετραγωνικά και παλαιότητα. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα, που θα ξεκινάει από 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός.

Και μια μικρή… λεπτομέρεια με μεγάλη αξία. Ενώ το χαράτσι επιβάλλονταν μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα. Θα πληρώσουν δηλαδή και όσοι έχουν κόψει την παροχή ρεύματος ή έχουν ακόμη γιαπιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα