Η Συρία, κέντρο εκπαίδευσης ευρωπαίων τζιχαντιστών

Όταν άρχισε η ένοπλη εξέγερση στη Συρία πριν από δύο χρόνια, υπήρχαν φόβοι ότι οι Ευρωπαίοι Μουσουλμάνοι που ενδιαφέρονταν για την τζιχάντ θα πήγαιναν εκεί για να εκπαιδευτούν για τον ιερό πόλεμο. Σύμφωνα με τον τίτλο της δανικής εφημερίδας Jyllands-Posten -«Νεαρά μέλη συμμορίας πάνε σε πόλεμο στο όνομα του Ισλάμ», αυτή η ώρα μάλλον έχει έρθει. Όπως αναφέρουν οι δανικές μυστικές υπηρεσίες, αρκετά μέλη των πιο βίαιων συμμοριών μεταναστών στην Κοπεγχάγη βρίσκονται σήμερα στη Συρία, για να συμμετάσχουν στην τζιχάντ. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μετατραπούν

σε σκληρούς εγκληματίες και σκληροπυρηνικούς φονταμενταλιστές. «Είναι μια νέα τάση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη δυνητικά επικίνδυνοι και όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχουν πρόσβαση σε όπλα και εκρηκτικά. Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε τέτοιους δεσμούς ανάμεσα στο Ισλάμ και τους εγκληματίες», λέει ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Δανίας.

Δεν ανησυχούν όμως μόνο οι Δανοί αλλά και οι Βέλγοι. Στην Ευρώπη, το Βέλγιο έχει γίνει ο «κύριος προμηθευτής» της νεολαίας που πηγαίνει στη Συρία για την τζιχάντ, γράφει η βελγική εφημερίδα De Morgen. Και παραθέτει έγγραφο ενός εμπειρογνώμονα της τρομοκρατίας που λέει ότι «στο Βέλγιο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο δυναμικό για την εύρεση μαχητών» αλλά «οι περισσότεροι θα επιστρέψουν απογοητευμένοι». Και συνεχίζει: «Έχουν ηρωικά οράματα στο κεφάλι τους και περιμένουν να γίνουν πολεμιστές, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν καν όπλα. Θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή οδοφραγμάτων ή για να επανδρώσουν ένα παρατηρητήριο ή για να γεμίζουν κανόνια». Σύμφωνα με μια άλλη βελγική εφημερίδα, την De Standaard, η ομάδα Sharia4Belgium, που διαλύθηκε επίσημα διαλύθηκε στο τέλος του 2012, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη νέων τζιχαντιστών στο Βέλγιο για τη συριακή επανάσταση.

http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/3587521-training-ground-european-jihadists

Keywords
Τυχαία Θέματα