Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και πώς θα επηρεάσει το πετρέλαιο

Καθώς η κρίσιμη προθεσμία στις συνομιλίες μεταξύ της Δύσης και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα λήγει, αναλυτές προειδοποιούν ότι μια επιτυχής συμφωνία θα επιδεινώσει περαιτέρω την αφθονία στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία

και την Κίνα συναντήθηκαν και πάλι τη Δευτέρα με Ιρανούς αξιωματούχους στο πολυτελές ξενοδοχείο Beau-Rivage Palace στη Λωζάνη της Ελβετίας. Ακόμα και η υποψία συμφωνίας προκάλεσε την πτώση των τιμών.

Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία γύρω από μια πιθανή συμφωνία με το Ιράν και το πώς αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει ένα εμπόρευμα που έχει δει μια δραματική πτώση από τα μέσα Ιουνίου του περασμένου έτους;

Τι αφορά η συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις είναι το αποκορύφωμα μιας στασιμότητας 12 ετών μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του έθνους της Μέσης Ανατολής. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στο Ιράν το 2006 για την αποτυχία του να σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και τους ισχυρισμούς ότι προσπαθούσε να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο. Η χώρα έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς όμως, και τώρα αναζητά τρόπο για να μπει ένα τέλος στις κυρώσεις, οι οποίες έχουν αποκλείσει την εισαγωγή και την εξαγωγή των ευαίσθητων πυρηνικών υλικών και έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ατόμων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να επιτύχουν μια ειρηνική επίλυση που δεν θα επιτρέπει στο Ιράν την κατασκευή πυρηνικών όπλων και θα περιορίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά θα επιτρέπει επίσης στη διεθνή κοινότητα να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

Θα υπάρξει συμφωνία;

Με προθεσμία την Τρίτη 31 Μαρτίου, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε μια κρίσιμη φάση και είναι πιθανό να συνεχιστούν ως την ύστατη ώρα. Ωστόσο, με τόσα πολλά πιθανά εμπόδια, πολλοί αναλυτές λένε ότι πιθανόν και να μην υπάρξει. Ο Michael Wittner, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου στη Societe Generale, ήταν λίγο πιο αισιόδοξος. Σε ένα ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα ανέφερε ότι υπήρχε μία πιθανότητα επιτυχίας της τάξης του 70 τοις εκατό. Ο Seth Kleinman, παγκόσμιος επικεφαλής της ενεργειακής στρατηγικής της Citi, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η πιθανότητα μιας συνολικής συμφωνίας «έχει αυξηθεί σημαντικά».

Πόσο θα πέσει το πετρέλαιο;

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη πέσει εν όψει μιας συμφωνίας, αλλά αναμένεται να δούμε μια «σπασμωδική» πτώση της τάξης των 5 δολ., αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τον Wittner. Ωστόσο, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα συνεχιστεί η πτωτική τάση. Ο Kleinman της Citi συμφωνεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «βραχυπρόθεσμη πτωτική ταραχή στην αγορά».

Από την άποψη της προσφοράς, τίποτα συγκεκριμένο δεν θα συμβεί μέχρι να υπάρξει η οριστική συμφωνία στο τέλος του Ιουνίου το νωρίτερο. Αν οι κυρώσεις αρθούν κατά την ημερομηνία αυτή, 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από το Ιράν θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν μια ήδη υπερκορεσμένη αγορά, σύμφωνα με τον Wittner.

Επιπλέον, το Ιράν - μέλος του ΟΠΕΚ- έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αν αρθούν οι κυρώσεις.

«Το συμπέρασμα είναι ότι, εκτός από την ψυχολογία της αγοράς, πιστεύουμε πως το ιρανικό αργό δεν θα γίνει ένα σημαντικό ζήτημα για τις αγορές πετρελαίου, από θεμελιώδη άποψη, μέχρι τα τέλη του 2015 ή, το πιθανότερο, του 2016» αναφέρει ο Wittner στο σημείωμά του.

Ποια τα εμπόδια μιας συμφωνίας;

Μια σειρά από πιθανές παγίδες έχουν εμφανιστεί κατά το Σαββατοκύριακο που πρέπει να εξομαλυνθούν. Μία είναι το αν το Ιράν θα στείλει τα ατομικά καύσιμά του έξω από τη χώρα, πιθανότατα σε αποθήκες στη Ρωσία. Άλλες ανησυχίες αφορούν το πόσο γρήγορα οι κυρώσεις του Ιράν θα πρέπει να αρθούν, πόσο ουράνιο θα επιτρέπεται να παράγει, τι είδους πυρηνική έρευνα και ανάπτυξη θα αναλάβει στα τελευταία στάδια της συμφωνίας και πόση διαφάνεια θα υπάρχει στις επιθεωρήσεις. Υπάρχουν, επίσης, διαφορές απόψεων σχετικά με το πόσο καιρό η συμφωνία θα πρέπει να διαρκέσει, με τις αναφορές να εκτείνονται από 10 ως 15 χρόνια.

Ποιος δεν θέλει τη συμφωνία;

Το Ισραήλ. Η χώρα θεωρεί ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ως βασική απειλή για την ασφάλειά της, παρά το γεγονός ότι το Ιράν αρνείται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για όπλα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι η πιθανή συμφωνία φαινόταν χειρότερη από ό,τι φοβόταν Ιερουσαλήμ και ο υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, είπε ότι θα ήταν «μάλλον μια τραγωδία για τα μετριοπαθή καθεστώτα στη Μέση Ανατολή και για ολόκληρο τον Δυτικού κόσμο».

Οι αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι που έχουν εκφράσει τη συμπάθεια προς την ισραηλινή άποψη εξέφρασαν επίσης ανησυχίες. Το Κογκρέσο πιθανότατα θα χρειαστεί να ψηφίσει έναν νόμο για μια ενδεχόμενη συμφωνία, όμως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση.

http://www.cnbc.com/id/102544597

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα