Η πολιτική δεν ασκείται μέσω διαρροών

Τρία χρόνια τώρα με τα Μνημόνια και τα μέτρα, παίζεται το ίδιο θεατρικό έργο. Όταν πρέπει να βγει στη δημοσιότητα ένα «καυτό» θέμα, όταν πρέπει να… επικοινωνηθεί ένα μέτρο που θα προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή, τότε διαρρέεται σε κάποιο μέσο ενημέρωσης, γίνεται χαμός, ο εκάστοτε υπουργός το διαψεύδει και ω του θαύματος έρχεται η τρόικα και το βάζει στο τραπέζι.

Τα ίδια έχουν γίνει με τις αλλαγές στη φορολογία μόλις πριν τα Χριστούγεννα.

Εκεί που δεν περιμέναμε κανένα μέτρο ξαφνικά διέρρευσαν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και αίφνης το θέμα έγινε… προαπαιτούμενο.

Έτσι, λοιπόν, και σήμερα εντελώς τυχαία «διέρρευσε» στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα ένα σενάριο για τις συντάξεις όσων είναι κάτω από 60 έτη. Σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» η τρόικα είπε το εξής στην κυβέρνηση:

«Ή κάνετε κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους, ή να δείτε το θέμα των συνταξιοδοτούμενων κάτω των 60 ετών!». Και το άρθρο λέει ότι αν και το επιτελείο της κυβέρνησης απέφυγε να πάρει θέση και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, η επισήμανση αυτή των τροϊκανών σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», υπήρξε τέτοια αναστάτωση από το αίτημα των τροϊκανών, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ζήτησε άμεσα να ενημερωθεί για τον αριθμό των συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, ο οποίος ανέρχεται σε 700.000 άτομα!

Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος της τρόικας δεν είναι η πλήρης διακοπή των συντάξεων, αλλά η υιοθέτηση μιας επιδοματικού τύπου λογικής, εκ μέρους του Δημοσίου.

Δηλαδή, η εξεύρεση ενός συστήματος που θα δίνει κάποιο μίνιμουμ ποσό στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, περικόπτοντας όμως την πλήρη σύνταξη που θα λάβουν μετά τη συμπλήρωση των 60 ετών τους.

Η τρόικα επιδιώκει αυτό το βοήθημα να έχει τη μορφή επιδόματος, σαν αυτό της ανεργίας ή να είναι μία μίνι σύνταξη, η οποία όμως θα κόβεται, στην περίπτωση που ο «συνταξιούχος» έχει βρει εργασία.

Αυτά γράφει η εφημερίδα και φυσικά δεν πρόκειται για αποκύημα φαντασίας κάποιου συντάκτη. Όπως καταλαβαίνει κανείς έχει ήδη προκληθεί σάλος αφού δεν είναι λίγες 700.000 οικογένειες που τους αφορά το θέμα.

Έτσι ήρθε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος διέψευσε το ρεπορτάζ: «Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν αποδεκτό».

Πόσες φορές τα έχουμε ακούσει όλα αυτά και ξαφνικά η τρόικα ανοίγει ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης; Και πότε θα τελειώσει το παιχνίδι των διαρροών για να «πιάσουν κλίμα», να «δουν αντιδράσεις» και μετά ανάλογα με την περίπτωση να δράσουν;

Έχουμε βαρεθεί τα παιχνίδια με τους αριθμούς πίσω από τους οποίους κρύβονται άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα