Η νέα μορφή της κεντρικής κυβέρνησης

«Πράσινο φως» στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης αναμένεται να δώσει το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η νέα μορφή των υπουργείων, που παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, θα συμπιέσει το σύνολο των γενικών διευθύνσεων,

διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων τους, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50%. Ήδη από το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έχουν περάσει τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ σειρά θα πάρει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου η έγκριση της καινούριας μορφής των υπόλοιπων υπουργείων, ώστε η νέα εικόνα της κεντρικής κυβέρνησης, μέσω των μειωμένων δομών, να προωθηθεί μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων.

Το πλεονάζον προσωπικό, που σήμερα απασχολείται στα υπουργεία και θα δει τις θέσεις του να καταργούνται από τη… συρρίκνωση των δομών του κράτους, θα αποτελέσει πηγή για τη «δεξαμενή» της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στο Μηχανισμό Στήριξης, να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους, θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα του κράτους και από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τον Μάιο.

Επιμένει το ΔΝΤ

Εκτίμηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 25.000 υπαλλήλων θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες σε προσωπικό. Όπως επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, η μείωση των δομών και ο περιορισμός των θέσεων θα δυσκολέψουν κατά πολύ την προσπάθεια των… πλεοναζόντων να διεκδικήσουν στο σύνολό τους μεταφορά. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι η μετακίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας του προσωπικού ίσως παρουσιάσει δυσκολίες, καθώς το πρόγραμμα της κινητικότητας αναμένεται ότι θα υπερφορτωθεί», σημειώνουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να ανοίξει περαιτέρω η… βεντάλια της διαθεσιμότητας είτε να υπάρξουν ενδεχόμενες απολύσεις.

Το θέμα των απολύσεων φαίνεται να παραμένει επί τάπητος, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πείθεται, προς το παρόν τουλάχιστον, για την αποτελεσματικότητα που θα έχουν η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στην εξοικονόμηση δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόσωπος του Ταμείου στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, έθιξε και πάλι το ζήτημα σε συνάντηση που είχε με παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, να… ματώσει το Δημόσιο.

«Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Δηλαδή, ένα κομμάτι εργαζομένων να οδηγείται σε διαθεσιμότητα και ένα άλλο κομμάτι σε υποχρεωτική αποχώρηση. Παράλληλα, το Ταμείο κρίνει πως πρέπει να υπάρχει διαδοχική επίτευξη του στόχου της μείωσης του προσωπικού ανά τρίμηνο, θεωρώντας τις απολύσεις απόλυτα αναγκαίες», ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο παράγοντας που συμμετέχει στις συζητήσεις με την Τρόικα.

Στα… σκαριά

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της υποστηρικτικής ομάδας του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης ετέθησαν, μεταξύ άλλων, επί τάπητος δύο ακόμα οργανογράμματα. Πρόκειται για αυτά των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού, για τα οποία απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες για να πάρουν την τελική μορφή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Τουρισμού η πολιτική της διαμόρφωσης προτύπων ποιότητας και πιστοποιήσεις καταλυμάτων, που θα μεταφερθεί από τον ΕΟΤ στις κεντρικές υπηρεσίες, είναι πιθανό να εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Δηλαδή, οι ιδιωτικές εταιρίες να είναι αυτές που θα πιστοποιηθούν και θα ελέγχουν την τήρηση προτύπων ποιότητας των καταλυμάτων. Παράλληλα, με βάση τις τελευταίες προτάσεις, η πολιτική για τον κοινωνικό τουρισμό (την ασκούσε η καταργηθείσα Εργατική Εστία) προτείνεται να υπαχθεί στο υπουργείο, ως υποσύνολο της τουριστικής πολιτικής.

Όσον αφορά στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπεται η υπαγωγή της Διπλωματικής Ακαδημίας, της υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου, της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας και της Μεταφραστικής Υπηρεσίας απευθείας στην πολιτική ηγεσία. Παράλληλα, η μεταφορά στο υπουργείο των Γραφείων Τύπου και του κλάδου των συμβούλων και ακολούθων επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας θα εξεταστεί μετά τη λήξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημήτρης Γκάτσιος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα