Η Μέρκελ "τάζει" κι άλλη χρηματική βοήθεια στον Ερντογάν για τους Σύρους πρόσφυγες

"Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε οικονομικά στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης όσων έφυγαν από την Ιντλίμπ", ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την εκεχειρία στη Λιβύη", ανέφερε η Μέρκελ, αναλύοντας επιπλέον: "θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες

για να μετατραπεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, στη ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός, στη Λιβύη".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι τα άρθρα που έγιναν δεκτά στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Θεωρώ ότι η ΕΕ θα παράσχει στήριξη, πέραν της στήριξης των 3 + 3 δισ. ευρώ", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για την παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες.

Αναφορικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, η Μέρκελ δήλωσε πως ''ο Σάρατζ αποδέχθηκε τη συμφωνία 55 σημείων και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, ενώ ο Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε μόνο με την κατάπαυση πυρός και έδωσε πέντε ονόματα για τη Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 για τη Λιβύη (η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη).Η Μέρκελ είπε, επίσης ότι θα μπορούσε να στηρίξει την κατασκευή καταφυγίων για του πολίτες που φεύγουν από την Ιντλίμπ για την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ θεωρεί πιθανή τη διεξαγωγή συνάντησης για τη Συρία στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας - Βλαντιμίρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Εμμανουουέλ Μακρόν αντίστοιχα.

"Συζητήσαμε (με τον Ερντογάν) ότι θα θέλαμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους προέδρους της Ρωσίας και της Γαλλίας, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους", δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν λέει ότι θα στηρίξει τον Σαράτζ περισσότερο και ζητά κι άλλα λεφτά για το προσφυγικό

Η Τουρκία δεν θα αφήσει μόνη της τον Λίβυο πρωθυπουργό, Φαγέζ αλ-Σάρατζ και είναι "αποφασισμένη να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, την Παρασκευή.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους αδελφούς της Λιβύης μόνους κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ημερών".

"Η υποστήριξη της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση σύμφωνα με το ψήφισμα 2259 του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κατάπαυση πυρός στην Ιντλίμπ της Συρίας και την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI.

"Ο καθένας από εμάς πρέπει να ασκήσει πίεση στο (συριακό) καθεστώς για να μπει ένα τέλος στη βιαιότητα έναντι των αδελφών μας στην Ιντλίμπ. Είναι στην ευθύνη της ΕΕ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Σήμερα, η Μέρκελ και εγώ συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να σώσουμε τους κατοίκους της Ιντλίμπ, ειδικά αυτόν τον χειμώνα, από πρόσθετες ταλαιπωρίες", δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε επίσης πως περίπου 400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα ως αποτέλεσμα των ανανεωμένων επιθέσεων της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τουρκικές ανθρωπιστικές ομάδες έχουν αρχίσει να χτίζουν περισσότερα από 10.000 σπίτια στην Ιντλίμπ για να φιλοξενήσουν τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εκτοπίζονται από τις μάχες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα εισροή μεταναστών εντός των συνόρων της, ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Μέρκελ του είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει με αυτά τα σχέδια.

Ερντογάν: Το "λιβυκό χάος" θα έχει συνέπειες στην Μεσόγειο αν δεν επιβληθεί ηρεμία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του "λιβυκού χάους" στην Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία, κατά την συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

"Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Ερντογάν εγκαινιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ.

"Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα", απείλησε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στην χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.

"Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο", πιστεύει ο Αντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγή: capital.gr,ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα