Η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους για την διαπραγμάτευση

Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση και να μην οδηγήσει στα άκρα μια συζήτηση που ούτε καν έχει ξεκινήσει.

Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες σε ότι αφορά τις διαθέσεις των ξένων δεν είναι και πολύ καλά. Άλλωστε, η υποβάθμιση της συζήτησης ΜέρκελΣαμαρά

από τη Γερμανίδα καγκελάριο, δείχνει ότι οι εταίροι μας δε θέλουν να συζητήσουν για χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρη. «Άλλα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε», διαμηνύουν σε όλους τους τόνους.

Η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε και καλά. Διότι θα μπορούσε η Γερμανία να έχει δείξει τις προθέσεις της, καλές ή κακές. Χωρίς κυβέρνηση, ωστόσο, και με τα παζάρια με τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούσε να πει και πολλά. Όμως, είναι εμφανής η προσπάθεια της τρόικας να κόψει τον ενθουσιασμό και τις ορέξεις της Αθήνας.

Κάπως έτσι θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση με την τρόικα που καταφτάνει στις 4 Νοεμβρίου. Θα διαφανούν οι προθέσεις της αν επιμείνει ότι το κενό είναι 2,5 δις ευρώ, αν ζητήσει μέτρα ανάλογα, αν επιμείνει σε κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας. Όλα αυτά θα είναι το πρόκριμα για το τι θα ακολουθήσει στην άλλη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους, όποτε ξεκινήσει. Τον Δεκέμβριο, το Φεβρουάριο, τον Απρίλιο ή μετά τις ευρωεκλογές.

Εμείς στο antinews δεν έχουμε πέσει ποτέ έξω στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις μας. Για το λόγο αυτό προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν αποφασίσει έστω κι ένα άδικο μέτρο, μια παρέμβαση που θα πλήττει καίρια το περί δικαίου αίσθημα και θα κλέβει ξανά από τα λιγοστά εισοδήματα των πολιτών, τότε θα έχει χάσει το παιχνίδι. Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να περάσουν μέτρα από τη Βουλή, ακόμη κι αν επιχειρηθεί να κρυφτούν κάτω από επικοινωνιακό μανδύα. Όπως και να τα πουν, όπως κι αν τα βαφτίσουν, τα μέτρα είναι μέτρα. Αν καταργηθούν μαζί με τις κραυγαλέες περιπτώσεις και χιλιάδες άλλες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που αφορούν μανάδες με ανήλικα παιδιά για παράδειγμα, αυτό δε θα περάσει από τη Βουλή, και την κοινωνία.

Αν μπει λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες απλήρωτοι εδώ και μήνες υπάλληλοι, αυτό δε θα περάσει από τη Βουλή.

Αν παίξουν ξανά με τη νοημοσύνη του κόσμου, θα αντιμετωπίσουν την οργή του. Και δε θα είναι στους δρόμους εκδηλωμένη. Θα είναι στις κάλπες του ερχόμενου Μαΐου. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν δεν καταλάβουν ότι πλέον δεν περνούν ούτε εκβιασμοί, ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε άλλα περίεργα κόλπα, τότε θα το καταλάβουν καλά μέσα στις κάλπες.

Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, όμως, για τα δύσκολα υπάρχουν οι ικανοί. Πιστεύουμε ότι τέτοιοι υπάρχουν αυτή την κρίσιμη ώρα. Αν αποδειχθούν κι αυτοί ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αυτό θα το καταλάβουν αρχικά στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια στις δημοτικές.

Όμως, πάνω από κυβερνήσεις, κόμματα, εκλογές και πολιτικές μάχες βρίσκεται η Ελλάδα. Το πρώτο και βασικό μέλημα είναι να σωθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Κι επιτέλους κάποτε να φωνάξει «όχι» στα μνημόνια και στις καταδικαστικές πολιτικές. Αν δεν καταφέρει να το κάνει τότε θα έχει ηττηθεί η χώρα, κι αυτό είναι το χειρότερο όλων. Τότε, λοιπόν, δε θα έχει κανένα νόημα αν είναι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Τσίπρας ή ο… Κουτσούμπας.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο γνωστός συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, είπε ότι «αλίμονο στο νικητή μιας ηττημένης χώρας». Αυτό λέμε κι εμείς. Αυτό πρέπει να προσέξουν όσοι αναλαμβάνουν τη δύσκολη και ίσως τελευταία διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα