Η Κύπρος άλλαξε την κατάσταση και στην Ελλάδα,αλλά η Τρόικα δεν αλλάζει μυαλά

Δεν ξέρουμε αν το έχουν καταλάβει πολλοί, όμως, σε μια εβδομάδα από σήμερα έρχεται η τρόικα. Η ίδια ομάδα «δολοφόνων με αγγελικό πρόσωπο» που έφυγαν χωρίς συμφωνία πριν 15 ημέρες και που μας χρωστάνε τη δόση των 2,6 δις καθώς και μια άλλη ύψους 6 δις.

Όμως, ο Τόμσεν ξανάρχεται σε μια χώρα που είναι εντελώς διαφορετική, κι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί η Κύπρος

να είναι ανεξάρτητη χώρα, είναι, όμως, πολύ κοντά στην Αθήνα. Το κυπριακό τσουνάμι έχει ήδη αρχίσει να χτυπά στις… ακτές της ελληνικής οικονομίας και παρά τη διασφάλιση των καταθέσεων στην Ελλάδα, τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά.

Το χρηματιστήριο έχει χάσει σχεδόν 10% σε δύο ημέρες, τα spreads έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα, το ευρώ βουλιάζει, ελληνικές επιχειρήσεις μετρούν τις ζημιές τους από το κούρεμα των καταθέσεων που θα υποστούν.

1.600 ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην Κύπρο που δραστηριοποιούνται. Επίσης, εκτιμάται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει φέτος περί τους 100.000 Κύπριους τουρίστες και τα επόμενα χρόνια ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 200.000.

Πέραν των άμεσων επιπτώσεων, το κακό κλίμα που επικρατεί πανευρωπαϊκά, προκαλεί φόβους για την εύθραυστη ελληνική οικονομία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν επιδείνωση της ύφεσης, σενάριο καταστροφικό. Άλλωστε, τα έσοδα έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και τα ληξιπρόθεσμα «απογειώθηκαν» το πρώτο δίμηνο.

Μέσα στο κλίμα αυτό έρχεται η τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται με τα ίδια μυαλά. Θα πιέσει για χαράτσι στα ακίνητα, για απολύσεις στο δημόσιο, για φοροκυνηγητό των οφειλετών, ουσιαστικά για όλα τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν. Κι όμως, θα επιμείνει σε ένα πρόγραμμα που δεν έβγαινε έτσι κι αλλιώς στις καλύτερες φάσεις της οικονομίας, θα βγει τώρα που η κυπριακή γρίπη μας έχει κολλήσει για τα καλά;

Ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν 15 ημέρες που ήταν καλύτερη η κατάσταση και την αρνήθηκαν. Τώρα τι θα κάνουν;

Οι πληροφορίες που έρχονται στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι τροικανοί θα επιμείνουν στη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να θέσουν θέμα ενεργοποίησης της ρήτρας αυτόματης επιβολής μέτρων όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.

Παρ’ ότι βλέπουν ότι η Κύπρος πλήττει άμεσα την οικονομία και την ψυχολογία στην Ελλάδα, εντούτοις θα υψώσουν και πάλι τα δικά τους τείχη.

Η κυβέρνηση φοβάται το κίνδυνο ενός «ατυχήματος» έτσι όπως είναι ρευστή η κατάσταση και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο λόγος; Να υπάρξει ενιαίο μέτωπο και να μην υπάρξουν διασπάσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όμως, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης και οι διαπραγματεύσεις ίσως να είναι οι κρισιμότερες και οι σκληρότερες που έγιναν εδώ και μήνες. Μην αποκλειστεί λοιπόν νέο ναυάγιο και πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Άλλωστε, οι δανειστές – εγκληματίες έχουν έτοιμη πλέον τη λύση. Κούρεμα καταθέσεων κι άμα σας αρέσει, είναι πλέον η λογική τους.

Η Ελλάδα μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς και τώρα είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα όρθια. Αν δε θέλουμε να βλέπουμε εικόνες Κύπρου, με πλαφόν στις τράπεζες ελλείψεις σε φάρμακα και βασικά είδη διατροφής, αδυναμία πληρωμής μισθών κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα