Η κρίση στην Κριμαία και το φάντασμα της Γιάλτας

Ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου

κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια. Περί τους εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

[photo_1]

Στο μεταξύ, με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το επικίνδυνο παιχνίδι που έχει αρχίσει να παίζει στη Χερσόνησο της Κριμαίας, ο μοντέρνος Τσάρος του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προκάλεσε η εξέγερση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και την αποπομπή της μαριονέτας της Μόσχας, καταζητούμενου πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος Πρόεδρος καθοδηγούμενος από τη νοσταλγία του για την αναβίωση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, έχει επιδοθεί σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο μπορεί να αναβιώσει εποχές και καταστάσεις που το σύνολο των λαών της Ευρώπης δεν θέλει καν να θυμάται.

Οι περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στα σύνορα, η επιφυλακή των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, η ένταση που δημιουργούν οι προσκείμενες στη Μόσχα πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Κριμαία, δείχνει ότι το Κρεμλίνο επενδύει στην στρατηγική του χάους, έτσι ώστε να καταφέρει να ελέγξει τις μετά Γιανουκόβιτς εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι όλο αυτό το κλίμα που θυμίζει έντονα εποχές Ψυχρού Πολέμου, λαμβάνει χώρα στην Κριμαία, όπου στο «Παλάτι Λειβαδιά», ιδιοκτησία της οικογένειας του έλληνα ήρωα, Λάμπρου Κατσώνη, έγινε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Συμφωνία της Γιάλτας, με την οποία οι μεγάλες δυνάμεις χώρισαν τον κόσμο.

Είναι σαφές ότι ο κ. Πούτιν νοσταλγός αυτής της εποχής, κάνει ότι είναι δυνατόν για να την επαναφέρει. Δεν είναι τυχαίο, ότι η στρατηγική που εφαρμόζει το Κρεμλίνο και ο ηγέτης του προκάλεσαν προειδοποιητικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρασμούσσεν, της Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες επισημαίνουν τους κινδύνους και ζητούν αυτοσυγκράτηση.

Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, το μόνο που δεν χρειάζεται η διεθνής κοινότητα και πιο πολύ η Ευρώπη, είναι παιχνίδια πολέμου, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της οικονομία της Ευρώπης και θα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων της θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Νε δεδομένο ότι η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή είναι τα απαραίτητα συστατικά για να σταθεί μια χώρα στα πόδια της, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη (Γερμανία) και η Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε χρηματοδοτικά πακέτα στήριξης της νέας κατάστασης στην Ουκρανία, θέτοντας βέβαια τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για να αποφευχθούν περιπτώσεις διαφθοράς και ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών.

[photo_2]

Μια παρατεταμένη κατάσταση χάους στην Ουκρανία και ειδικά στην Κριμαία, και μια πιθανή επέμβαση της Ρωσίας με στρατιωτικά μέσα θα πυροδοτήσει εξελίξεις που κανείς δεν επιθυμεί και των οποίων το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για όλη τη διεθνή οικονομία.

Το μήνυμα αυτό πρέπει να το πάρει πρώτα και πριν από όλους η κυβέρνηση Ομπάμα στην Ουάσινγκτον και να αντιληφθεί ότι όσο και εάν το επιθυμεί είναι αδύνατο, για το ίδιο το συμφέρον των ΗΠΑ, να απεμπλακεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει και μάλιστα ενεργά στην παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, διότι εάν δεν το κάνει θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να συρθεί σε δημόσια διαπραγμάτευση μαζί του υπό πολύ πιο δυσμενείς όρους.

Όσο και να πίστευαν πολλοί ότι η εποχή της Συμφωνίας της Γιάλτας έχει περάσει ανεπίστρεπτη, και μπορούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το φάντασμα της Γιάλτας στην Κριμαία, τους υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η Γιάλτα είναι εδώ.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα