Η καταλανική κρίση κύκλους κάνει...

Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω. Η κατασταλτική αντιμετώπιση των ηγετών καταλανικού αυτονομισμού δίνει νέα πνοή στην υπόθεσή τους, η οποία είχε πληγεί από τις δικές τους παλινωδίες.

"Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους” είναι το σύνθημα των διαδηλώσεων που διοργανώνονται σήμερα Κυριακή στην Καταλονία, στο φόντο της προφυλάκισης του αντιπρoέδρου της καθαιρεθείσας καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Oriol Junqueras και άλλων επτά υπουργών.

Αλλά και στη Χώρα των Βάσκων, σε 35.000 υπολογίζονται από τις δημοτικές

αρχές όσοι διαδήλωσαν το Σάββατο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Καταλονία και να καταγγείλουν την εφαρμογή για πρώτη φορά στα χρονικά του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος. Την διαδήλωση, που ήταν η τρίτη του είδους τον τελευταίο ενάμιση μήνα, κάλεσε η βασκική αριστερά, χωρίς συμμετοχή της αυτονομιστικής κεντροδεξιάς η οποία κυβερνά την περιφέρεια, αλλά πάντως εξακολουθεί να μην δίνει στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Mariano Rajoy τη στήριξή της για την έγκριση νέου προϋπολογισμού από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Εκτός των συνόρων, η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί τη σύλληψη του προέδρου της καθαιρεθείσας καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Carles Puigdemont και των τεσσάρων υπουργών του που βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στο Βέλγιο, προκειμένου αυτοί να προσαχθούν εντός 24ώρου ενώπιον του ειδικού δικαστή οι οποίος θα κρίνει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί, κατόπιν αιτήματος της Μαδρίτης, εις βάρος τους, με την κατηγορία της στάσης. Η απόφαση του δικαστή οφείλει να επικυρωθεί εντός 15 ημερών από πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Puigdemont έχει προθυμοποιηθεί να τεθεί επικεφαλής ενός ενιαίου "δημοκρατικού ψηφοδελτίου” των αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές που διοργανώνονται με απόφαση του Mariano Rajoy στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου. Ήδη σε συνεδρίαση της γραμματείας της η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) του Junqueras πρότεινε να υπάρξει είτε αυτόνομη κάθοδος, είτε διεύρυνση του ψηφοδελτίου Junts per Si (το οποίο είχε συγκροτηθεί από κοινού με την αυτονομιστή κεντροδεξιά του Puigdemont) με τις δυνάμεις του CUP (των αντικαπιταλιστών αυτονομιστών που έδιναν εξωτερική κοινοβουλευτική στήριξη στην περιφερειακή κυβέρνηση), της καταλανικής πτέρυγας των Podemos που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τα κεντρικά του κόμματος, και με άλλες προσωπικότητες, ει δυνατόν από τον χώρο των Καταλανών Σοσιαλιστών.

Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κατατεθεί και για κοινή κάθοδο των κομμάτων που αντιτίθενται στην απόσχιση (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Πολίτες), αλλά έχουν απορριφθεί.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως εμφανίζουν τα αποσχιστικά κόμματα (με πρώτη αυτή τη φορά την ERC και όχι το PdeCAT του Puigdemont) να επικρατούν, αλλά να μην κατακτούν απαραιτήτως απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γίνεται λόγος για 66 έως 69 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο, ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει το πού θα καταλήξουν οι ζυμώσεις περί κοινού ψηφοδελτίου και το πώς θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ομοίως, αδιευκρίνιστη παραμένει η συμμετοχή των προφυλακισθέντων ηγετών στις εκλογές. Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Íñigo Méndez de Vigo δήλωσε με νόημα ότι όσο δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν αναιρείται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Μαδρίτη θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν μπορεί να προδικάσει.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Rajoy δεν έχει επιτύχει, όπως ήταν βασικός της στόχος, να διαρρήξει την ενότητα κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και ακροαριστερών αυτονομιστών, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Δεκεμβρίου ενδέχεται να οδηγήσει την κρίση και πάλι στην αφετηρία της. Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος και η προκήρυξη πρόωρων περιφερειακών εκλογών ήταν ένας "τεχνικός” τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, που δεν υποκαθιστά την ανάγκη πολιτικών λύσεων.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα