Η Γερμανία πρέπει να βγει από το ευρώ, όχι η Ελλάδα

Όλες οι συζητήσεις που γίνονται για τα υπέρ και κατά μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, αγνοούν το εξής βασικό: Ότι μια έξοδος της Γερμανίας, θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους.

Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πάρουν κάποια δραστικά μέτρα, όπως η υιοθέτηση όλων των μεταρρυθμίσεων κλπ που συζητούν, η νομισματική ένωση οδεύει προς διάλυση.

Τα προβλήματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μεταδόθηκαν πλέον και στην Ισπανία, που είναι η τέταρτη

μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Περαιτέρω δανεισμός, απλά θα ενισχύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της υπερχρέωσης και θα αυξήσει την εχθρότητα Βορρά και Νότου.

Χωρίς μια υγιή οικονομική ανάπτυξη, με την Ευρώπη σε ύφεση, πολλά είναι τα κράτη που θα χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους τους. Η αγχωτική εμπειρία της Ελλάδας τα τελευταία δυο χρόνια μας λέει ότι κι άλλες αναδιαρθρώσεις όχι μόνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά αδύνατες.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα χειροτερέψει την κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να αποφασίζει, ή να διαχειρίζεται το ποια χώρα πιθανώς να ακολουθήσει. Και αυτό πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι έξοδοι από το ευρώ μπορούν να είναι διαχειρίσιμες. Η πιο τρομακτική προοπτική είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλα χτυπημένα από την κρίση κράτη, μέσα σε κλίμα ανεξέλεγκτου πανικού, συνοδεία bank runs, τραπεζικών καταρρεύσεων και γενικού χάους.

Το αναπόφευκτο σβήσιμο εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε χρέη, θα εξαντλήσει το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, μαζί με αυτό της ίδιας της Γερμανίας. Η παγκόσμια οικονομία θα παραλύσει και όλοι θα αναρωτιούνται ποιος έπεται.

Τι θα γίνονταν όμως, αν έφευγε η Γερμανία; Με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να παραπαίει και την πιθανότητα εξόδου των αδύναμων χωρών να φαντάζει πιθανή, η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση απ όλες.

Μια μόνη, πανίσχυρη χώρα, θα μπορούσε κάλλιστα να βγει γρήγορα από την ευρωζώνη, πολύ πριν προλάβει κάποιος να πανικοβληθεί. Χωρίς καμιά αγωνία για το ποιος θα φύγει και για το ποιος θα παραμείνει.

Αποκομμένο από την εξαγωγική ατμομηχανή της Γερμανίας, το ευρώ θα υποτιμηθεί απότομα, αλλά σίγουρα δεν θα καταντήσει ένα εντελώς ανυπόληπτο νόμισμα, όπως αναπόφευκτα θα ήταν η νέα ελληνική δραχμή.

Με το ευρώ υποτιμημένο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για αποχώρηση της Ελλάδας. Ούτε θα υπήρχε κανένας φόβος για μεταδοτικότητα και για bank runs. Με τις νέες ισοτιμίες να καθιστούν όλα τα ασφαλή εκτός ευρώ καταφύγια πανάκριβα και με τον φόβο της αναγκαστικής μετατροπής των ευρώ σε εθνικά υποτιμημένα νομίσματα να έχει εξαλειφθεί, οι καταθέτες της Νότιας Ευρώπης δεν θα έχουν κανέναν λόγο να αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

Παράλληλα, μια γερμανική έξοδος θα πρόσφερε άμεσα οφέλη σε όσες χώρες παραμένουν στο ευρώ. Η υποτίμησή του θα βοηθούσε κατά πολύ το εμπόριό τους και την ανταγωνιστικότητά τους, κάτι δηλαδή που αποτελεί την βασικότερη ανάγκη τους σήμερα.

Το ισοζύγιο πληρωμών θα βελτιώνονταν και θα πρόσφερε τα απα

Keywords
Τυχαία Θέματα