Η Ευρώπη εντείνει τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα της φοροδιαφυγής στην επόμενη συνάντηση τους τον Μάιο, εν μέσω ενδείξεων ότι η κρίση χρέους της ένωσης έχει προκαλέσει μια έκρηξη της πολιτική ώθησης για να παταχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι και οι χαμηλοί συντελεστές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το θέμα θα πρέπει να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

στις 22 Μαΐου.

«Η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες που εργάζονται σκληρά και καταβάλουν το μερίδιο των φόρων τους στην κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να θέσουμε το πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης μας».

Η ΕΕ αγωνίζεται εδώ και καιρό να κάνει κάποια πρόοδο ως προ την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων ή να πείσει τα κράτη μέλη με ασυνήθιστα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, να συμφωνήσουν με εκείνα του υπόλοιπου μπλοκ. Όλα δείχνουν ότι η πολιτική ανοχή για οποιεσδήποτε μορφή φοροδιαφυγής μπορεί να εξαντλείται, μέσα σε μια κρίση χρέους που έχει εξαντλήσει τα δημόσια ταμεία. Η πολιτική ισχύς του θέματος έχει αποκαλυφθεί από την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στη Γαλλία, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, έλεγε ψέματα για τα χρήματα που είχε τοποθετήσει σε ένα μυστικό ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό.

«Όλοι συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή είναι κακή, αλλά γίνεται ακόμη πιο ηθικά απαράδεκτη σε μια εποχή κρίσης», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Πέντε από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να εμβαθύνουν τη συνεργασία για να ξεριζώσουν τη φοροδιαφυγή – με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία να δηλώνουν ότι θα μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος είναι αναγκασμένη να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή της από 10 τοις εκατό σε 12,5 τοις εκατό, ως προϋπόθεση μιας διεθνούς διάσωσης, που θα απαιτήσει το νησί να υποβληθεί σε έλεγχο για τις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος. Οι διατάξεις αυτές – καθώς και η επιβολή «κουρέματος» στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις – αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εκροών κεφαλαίων από τους Ρώσους καταθέτες που είχαν συρρεύσει στο νησί. Σε μια άλλη «στροφή», το Λουξεμβούργο συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει χαλάρωση των κανόνων του τραπεζικού απορρήτου – υποκύπτοντας σε ένα μακροχρόνιο αίτημα της Γερμανίας. Η Αυστρία, ένα άλλο προπύργιο για το τραπεζικό απόρρητο εδώ και αρκετά χρόνια, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος αγωνίστηκε να επιβάλει τη φοροδιαφυγή στην ημερήσια διάταξη της προηγούμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένα σχέδια. Ένας συνεργάτης του αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να συνεχίσει την προσπάθεια- από την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών ως το τραπεζικό απόρρητο και την είσπραξη των φόρων.

Η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει σαφέστερη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής, ιδιαίτερα μετά από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 14 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, ο Βαν Ρομπάι θα επιδιώξει να εντείνει την πολιτική πίεση. Σημείωσε στην ομιλία του ότι το ποσό των χρημάτων της ΕΕ που χάνονται κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή ήταν περίπου 100 φορές περισσότερο από ό, τι τα 10 δις ευρώ του δανείου που χορηγήθηκε στην Κύπρο. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη πολιτική ώθηση για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος», τόνισε.

ft.com

Keywords
Τυχαία Θέματα