Η επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Μοσούλη σε αριθμούς

Ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, ο μηχανισμός εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον είναι αντιμέτωπος με την "επόμενη μέρα" στην ανθρωπιστική κρίση στη βόρεια ιρακινή πόλη που είναι έτοιμη να απελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Ενώ οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να ανακαταλάβουν πλήρως το προπύργιο του ISIS, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και διεθνείς ΜΚΟ προετοιμάζονται

για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την απελευθέρωση της πόλης.

"Γνωρίζουμε εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι η απελευθέρωση της Μοσούλης έρχεται" δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους. Ως εκ τούτου, η διεθνής κοινότητα έχει "μία από τις καλύτερα προετοιμασμένες απαντήσεις για μια ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία σίγουρα δεν έχουμε δει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο σχεδιασμός δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για την Ουάσινγκτον, όσον αφορά το Ιράκ: Το Πεντάγωνο ανησυχούσε το 2002 ότι κυβέρνηση Μπους δεν είχε σκεφτεί καθαρά τι θα συμβεί μετά την εισβολή τον Μάρτιο του 2003. Όπως αποδείχθηκε, ο στρατός των ΗΠΑ παρέμεινε στο Ιράκ για σχεδόν εννέα χρόνια, κοστίζοντας στους φορολογούμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Στη Μοσούλη, η πρόκληση είναι επίσης αποθαρρυντική. Τον περασμένο μήνα, ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Ιράκ, Μπρούνο Γκέντο, προειδοποίησε ότι η μάχη για Μοσούλης θα μπορούσε να δημιουργήσει "μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές" εδώ και χρόνια.

Ο ιρακινός στρατός έχει αρχίσει να πιέζει σε συνοικίες στην Μοσούλη, μία εβδομάδα αφού πάλεψε για το ανατολικό μέτωπο της πόλης. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων, στηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις με εναέριες δυνάμεις. Όμως, η κατάληψη της πόλης δεν θα είναι εύκολη. Οι μαχητές του ISIS έχουν οχυρωθεί και περιμένουν τη μάχη, φέρνοντας τις ιρακινές δυνάμεις αντιμέτωπες με μια άγρια μάχη που περιλαμβάνει μάχες μέσα στην πόλη, παγιδευμένα αυτοκίνητα, πυρά ελεύθερων σκοπευτών, και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη να κινδυνεύουν σημαντικά.

Οι αριθμοί, όπως παρουσιάστηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλούν από μόνοι τους:

Σχεδόν 33.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, απ' όταν άρχισε η επιχείρηση στη Μοσούλη. Ενώ αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, "ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη φθάσει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης της Μοσούλης", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το "χειρότερο σενάριο" με έως και 700.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν στον απόηχο της επιχείρησης στη Μοσούλη.

Τρόφιμα για 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους έχουν προωθηθεί και είναι εν αναμονή της απελευθέρωσης της Μοσούλης. Ιατρικός εξοπλισμός είναι αποθηκευμένος για να εξυπηρετήσει 300.000 ανθρώπους, με 100 ασθενοφόρα να είναι σε ετοιμότητα.

50 φορτηγά την ημέρα προσπαθούν να δώσουν προμήθειες. Πέρα από τις άμεσα προωθημένες προμήθειες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι εταίροι των ΗΠΑ είχαν τρόφιμα έτοιμα για 2,3 εκατομμύρια άτομα.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναμένει να έχει στρατόπεδα έτοιμα για 250.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις.

Η διεθνής κοινότητα έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις για 2 δις δολάρια για να υποστηρίξει την επιχείρηση της Μοσούλης.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει 1,1 δις δολάρια βοήθεια προς το Ιράκ από το 2014 και 513 εκατ. δολάρια μόνο το 2016. Από όταν το ISIS άρχισε να καταλαμβάνει εδάφη στο Ιράκ το 2014, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 10 εκατομμύρια χρειάζονται βοήθεια.

Αλλά όλη αυτή η προετοιμασία μπορεί να μην είναι αρκετή "Η επιχείρηση μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης είναι έτοιμη και καλά συντονισμένη", δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Αλλά είναι πόλεμος, και έτσι είναι απρόβλεπτη και αβέβαιη".

foreignpolicy.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα