"Η ΕΕ θα φερθεί στη Βρετανία όπως στην Ελλάδα"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει την Βρετανία όπως και την Ελλάδα, εκτιμά ο ανταποκριτής της Telegraph, Matthew Holehouse.

"Έφτασα στις Βρυξέλλες ως ανταποκριτής της Daily Telegraph στις αρχές Ιουνίου

του 2015. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τις Βρυξέλλες και ζήτησε δημοψήφισμα για το τρίτο πακέτο διάσωσης που σχεδιάστηκε για να σώσει την ευρωζώνη από την κατάρρευση. Οι όροι που του έθεσαν αργότερα - 50 δις ευρώ των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν και παράδοση ενός de facto ελέγχου της οικονομικής πολιτικής - ήταν τόσο σκληροί, που αργότερα τους κατήγγειλε ως 'πραξικόπημα'. Αυτό μου δίδαξε δύο πράγματα: ότι όταν πρόκειται για τη σωτηρία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι βαθιά ευέλικτη και εξαιρετικά σκληρή. Και ότι τα γεγονότα μπορούν να πάρουν γρήγορα μία δυναμική που τα κάνει δύσκολο να ελεγχθούν. Τίποτα από αυτή την εμπειρία δεν με κάνει να ελπίζω για τα χρόνια που έρχονται για τη χώρα μας". Με αυτή την εισαγωγή, ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες αναλύει την εκτίμησή του για το τι μέλλει γενέσθαι μετά από το Brexit.

Στην Βρετανία, αμέσως άρχισαν οι διαμαρτυρίες και τα αιτήματα για επιστροφή, γράφει. Η ΕΕ όμως "ήταν έτοιμη να πει αντίο εδώ και πολύ καιρό". "Το χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες ανακοινώθηκε ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, μίλησε την αυγή. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, προέβη σε δήλωση στις 07.40. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών συναντήθηκαν το Σάββατο. Τα υπόλοιπα 27 κράτη συναντήθηκαν χθες για να σχεδιάσουν τους προσεχείς μήνες. Οι ηγέτες ζήτησαν το άρθρο 50 να ενεργοποιηθεί άμεσα για να δημιουργηθεί κλίμα βεβαιότητας".

"Μπορεί το τρένο να γυρίσει πίσω;" αναρωτιέται ο δημοσιογράφος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει λίγα περιθώρια, λέγοντας ότι η Βρετανία δεν έχει φύγει μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 επίσημα από τον πρωθυπουργό. Ο Κάμερον άφησε το δυσάρεστο έργο στον διάδοχό του…

Και επιστρέφοντας στην σύγκριση με την Ελλάδα, γράφει: "Στη βίαιη διαπραγμάτευση του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πολλά χαρτιά να παίξει. Υπήρχε η 'αλληλεγγύη' που τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να δείχνουν το ένα στο άλλο, η συμπόνια και η ενοχή τους για τα δεινά του ελληνικού λαού, ο οποίος είχε τιμωρηθεί για κάτι που δεν έφταιγε και τα 83 δις των γερμανών φορολογούμενων στις ελληνικές τράπεζες που κινδύνευαν να εξαφανιστούν. Το δημοψήφισμά τους ήταν βιαστικό, το ερώτημα ασαφές, είπε ο Γιούνκερ. Οι Έλληνες έκαναν σαφές ότι ήθελαν να παραμείνουν Ευρωπαίοι". Αυτή η πρόθεση δεν υπάρχει στη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον, πιθανώς ο επόμενος πρωθυπουργός, "προκάλεσε πραγματικό και σοβαρό αδίκημα παρομοιάζοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο με τις φιλοδοξίες του Χίτλερ".

Στο άρθρο παρεμβάλλεται και ένα κομμάτι στο οποίο ο δημοσιογράφος απαντά στο κατά πόσο θα μπορούσε να αγνοηθεί το δημοψήφισμα. "Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Είναι απλά συμβουλευτικό και θα μπορούσε να αγνοηθεί από την κυβέρνηση.

Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης διευκρινίζει το γεγονός. 'Οι περισσότερες νομικές γνωμοδοτήσεις θεωρούν το πρώτο μέρος του, την απόφαση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, ως μια δεσμευτική συνθήκη βάσει του διεθνούς δικαίου, κυρίως διότι τα μέρη τους έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να είναι νομικά δεσμευτικό. Αλλά αυτό δεν δεσμεύει κατ 'ανάγκη τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και δεν το καθιστά εκτελεστέο είτε από την ΕΕ είτε από το εθνικό δίκαιο'. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα της κυβέρνησης, 'θα μπορούσε να είναι πολύ προβληματικό το εάν, είτε το Δικαστήριο της ΕΕ είτε το εγχώριο δικαστήριο, έκρινε ασυμφωνία μεταξύ της απόφασης και των Συνθηκών της ΕΕ'.

Έτσι, ενώ η συμφωνία πιθανόν να μην μπορεί να αντιστραφεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε και μπορεί να εγγυηθεί σε όλα".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα