Η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει άμεσα για να αντιμετωπίσει τις προτεινόμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, λέγοντας ότι θα βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια της ένωσης. Οι κυρώσεις, που εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

την Τρίτη, έχουν εξαγριώσει τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι παραβιάζουν τη διατλαντική ενότητα στην απάντηση της Δύσης στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες φοβούνται επίσης ότι οι νέες κυρώσεις θα βλάψουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία και τα σχέδια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τα οποία εξαρτάται η ΕΕ."Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα μονομερή αποτελέσματα που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια", ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δήλωση του μετά από συνάντηση των επιτρόπων, στην οποία υπήρξε ομοφωνία απόψεων, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. "Εάν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αποτελεσματικά μέσα σε λίγες μέρες. Το 'Η Αμερική πρώτα' δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης έρχονται τελευταία", ανέφερε.

Ένα έγγραφο της ΕΕ που απευθύνεται στους Επιτρόπους, και το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, περιγράφει τα σχέδια της ΕΕ να αναζητήσει "αποδεδειγμένες διαβεβαιώσεις" ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα χρησιμοποιήσει το νομοσχέδιο ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ. Η Ένωση, επίσης, θα προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει έναν κανονισμό της ΕΕ που θα της επιτρέπει να υπερασπίζεται τις εταιρείες από την εφαρμογή εξωεδαφικών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν αποτύχει η διπλωματία, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να υποβάλουν καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. "Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστεί η προετοιμασία μιας ουσιαστικής απάντησης που θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από τη λήψη μέτρων εναντίον εταιρειών της ΕΕ", αναφέρεται. Ωστόσο, τα περισσότερα μέτρα που θα λάβουν οι Βρυξέλλες θα απαιτούν έγκριση και από τις 28 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να εκθέσει πιθανές διαφορές στις σχέσεις των μεμονωμένων εθνών με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Παρά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ που έλαβαν υπόψη κάποιες ανησυχίες της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να εμποδίσει τη διατήρηση του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη Ρωσία που τροφοδοτεί την Ουκρανία και προμηθεύει πάνω από το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ. Η ΕΕ αναφέρει ότι θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει τα έργα που είναι κρίσιμα για τους στόχους της όσον αφορά τη διαφοροποίηση της ενέργειας, όπως το σχέδιο για το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Βαλτικής.

Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν στο αμφισβητούμενο σχέδιο Nord Stream 2 για ένα νέο αγωγό που διέρχεται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Αλλά το σημείωμα της ΕΕ αναφέρει ότι "ο αντίκτυπος θα ήταν στην πραγματικότητα πολύ ευρύτερος". Ένας κατάλογος που κατάρτισε ένα εκτελεστικό μέλος της ΕΕ, και που έχει στην κατοχή του το Reuters, δείχνει οκτώ έργα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις πετρελαϊκές εταιρείες Anglo-Dutch Shell, BP και την ιταλική Eni, οι οποίες κινδυνεύουν να παραβιάσουν τα αμερικανικά μέτρα.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάρρευση της κοινής Δυτικής προσέγγισης στη Μόσχα, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι "ο στενός συντονισμός μεταξύ των συμμάχων" ήταν καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των περιορισμών στις επιχειρήσεις με τον ρωσικό ενεργειακό, αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2014.

Οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι ο Γιούνκερ δήλωσε στους Επιτρόπους ότι ο κίνδυνος για τα συμφέροντα της ΕΕ ήταν οι παράπλευρες ζημίες από μια εγχώρια διαμάχη των ΗΠΑ μεταξύ του Τραμπ και των αμερικανών βουλευτών.

Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα φτάσει στο Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο Τραμπ και να γίνει νόμος ή να ασκήσει βέτο. Το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με μία επίπληξη στον Τραμπ, απαιτώντας να λάβει την έγκριση των βουλευτών πριν χαλαρώσει τις κυρώσεις για τη Μόσχα. Η απόρριψη της νομοθεσίας - η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακωλύσει την επιθυμία του για βελτιωμένες σχέσεις με τη Μόσχα- θα συνεπαγόταν τον κίνδυνο να υπερψηφιστεί το βέτο του από τους νομοθέτες.

Ανησυχία στις βιομηχανίες

Οι πηγές της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας εξέφρασαν ανησυχία για την ενδεχομένως ευρεία καταστροφή των νέων μέτρων των ΗΠΑ. "Αυτό είναι πολύ δύσκολο", ανέφερε μια πηγή της βιομηχανίας στο Reuters. "Συνεργαζόμαστε με αξιωματούχους της ΕΕ για να δούμε ποιες διασφαλίσεις μπορούν να προβλεφθούν για να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να αποκτήσουμε σιγουριά".

Πέντε δυτικές εταιρείες συνεργάζονται με τη ρωσική εταιρεία Gazprom στον Nord Stream 2: οι γερμανικές Wintershall [WINT.UL] και Uniper, η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell, η αυτσριακή OMV και η γαλλική Engie. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι τα μέτρα των ΗΠΑ θα πλήξουν επίσης τα σχέδια για το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Κόλπο της Φινλανδίας, όπου η Shell συνεργάζεται με τη Gazprom.

Το έγγραφο της ΕΕ δείχνει ότι ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το 50% της Eni στον αγωγό Blue Stream από τη Ρωσία στην Τουρκία, καθώς και τον αγωγό CPC, που μεταφέρει το καζακικό πετρέλαιο στον Εύξεινο Πόντο, και αφορά τους ευρωπαϊκούς ομίλους BG Overseas Holdings, Shell και Eni. Προειδοποιεί επίσης ότι η ΒΡ θα αναγκαστεί να σταματήσει κάποιες δραστηριότητες με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosneft.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα