Η Αθήνα μετρά τις πληγές της

Τις πληγές της από μια καταστροφική και βίαιη νύχτα μετρά η Αθήνα καθώς και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν επί πολλές ώρες, κυρίως στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές.

Καμμένα αυτοκίνητα, δεκάδες στάσεις λεωφορείων κατεστραμμένες, καμμένοι κάδοι απορριμμάτων και τεράστιες υλικές ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων, πεζοδρόμια και δρόμους.

Γενικώς στο κέντρο της

Αθήνα επικρατεί η αίσθηση μιας «πολεμικής» περιοχής την οποία προσπαθούν να συμμαζέψουν από το πρωί τα συνεργεία του δήμου.

[photo_1]

Τα επεισόδια διήρκησαν σχεδόν 10 ώρες καθώς ξεκίνησαν γύρω στις 7 το απόγευμα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες με συγκρούσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ με κουκουκοφόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η αστυνομία έκανε χρήση των ειδικών οχημάτων ρίψης νερού προκειμένου να διαλύσει τους άγνωστους που έριξαν εκατοντάδες μολότοφ χθες και κατέστρεφαν στο πέρασμά τους ό,τι έβρισκαν. Παράλληλα έγιναν εκατοντάδες προσαγωγές νεαρών που εμπλέκονται στα επεισόδια χωρίς από την άλλη να μην υπάρχουν και σοβαρά παράπονα για τη στάση των αστυνομικών οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκαν πιο βίαιοι απ' ότι τους επιτρέπουν οι κανόνες.

Πώς ξεκίνησε ο «πόλεμος»

Τα επεισόδια άρχισαν στις 7.30 το βράδυ από ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν στο τέλος της πορείας, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια.

Οι πρωταγωνιστές τους, όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Κλαυθμώνος, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν προθήκες καταστημάτων, προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

[photo_2]

Μόλις η πορεία ολοκληρώθηκε και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πήγε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια και από την κάτω πλευρά της Ομόνοιας, προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Ομάδες κουκουλοφόρων μετέτρεψαν τα στενά γύρω από τα Εξάρχεια και την πλατεία της Ομόνοιας σε πεδίο μάχης, αφού εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα.

Η μεγάλη επιχείρηση των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε μετά τις 11 το βράδυ, όταν με τις υδροφόρες, ρίψη χημικών αλλά και κρότου λάμψης, προσπάθησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι απάντησαν με βροχή από μολότοφ.

[photo_3]

Η βασική εστία ένταση βρισκόταν γύρω από το Πολυτεχνείο όπου πήγαν εκατοντάδες κουκουλοφόροι που ρίχνουν μολότοφ δημιουργώντας μια κόλαση φωτιάς γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε εκεί τις «Αύρες» τα οχήματα εκτοξευσης νερού σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις κινήσεις των νεαρών. Ωστόσο, ομάδα κουκουλοφόρων εισήλθε στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα, στα Εξάρχεια, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μαθητική πορεία, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή, ομάδες κουκουλοφόρων με καδρόνια έσπασαν μάρμαρα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε επεισόδια.

[photo_4]

Στον εισαγγελέα οι 25 συλληφθέντες

Τους 25 έφτασε τελικά ο αριθμός των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των χθεσινών βίαιων επεισοδίων, στη δεύτερη πορεία για την έκτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία είχε και τον χαρακτήρα συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τους απαγγείλει κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία προχώρησε χθες σε 211 προσαγωγές.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και για τους 17 συλληφθέντες κατά τα εκτεταμμένα και βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων διαδηλώσεων.

Στο μεταξύ, οι καταληψίες του κτιρίου της ΓΣΕΕ, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων, καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, σήμερα στις 5 το απόγευμα. Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι αυξημένα και κατά τη διάρκεια όλης της σημερινής ημέρας, καθώς τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλήκαι έχουν προγραμματιστεί πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

[photo_5]

Ενταση στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξεκίνησαν εκ νέου και στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπό κατάληψη κτίριο του Εργατικού Κέντρου, όπου η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΘ τέθηκε υπό κατάληψη το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση της πρωινής πορείας, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, ενώ αντεξουσιαστές επιχείρησαν να βάλουν φωτιά με μολότοφ σε κατάστημα την ώρα που ήταν μέσα τουλάχιστον 15 υπάλληλοι.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη Βέροια όπου η Αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου, όπου μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

Στην Πάτρα, η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις μετά από τη ρήψη μολότοφ κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής πορείας. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμό διαδηλωτή.

imerisia.gr

[photo_6]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα