Η αποτυχία του Αλέξη...

Εγκρίθηκε και επίσημα η υποδόση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ύστερα από τις περικοπές που έγιναν στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΠΥ.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές παραμένει. Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να έρθουν προς ψήφιση όπως πχ το ασφαλιστικό δεν φαίνεται να είναι τα τελευταία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές διαπιστώνουν τρύπες στον προϋπολογισμό

με αποτέλεσμα να γίνεται η εκτίμηση ότι και το 2016 δεν θα πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί.

Τουτέστιν ζητούν νέα μέτρα ύψους περίπου 900 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Συνολικά από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ που είτε έχουν συμφωνηθεί και δεν έχουν ψηφιστεί είτε έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Επί της ουσίας, οι δανειστές θεωρούν ότι αν δεν προστεθούν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό (που θα μπορούσαν να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), τότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2016 και θα επιβαρύνει τις προοπτικές για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Επιπλέον για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι δήθεν πέτυχε μικρότερο στόχο, γίνεται συζήτηση για αύξηση φόρων όπως η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης από τα ενοίκια. Παράλληλα σε εκκρεμότητα παραμένει και το πώς θα καλυφθεί η τρύπα που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Κοινώς τα πράγματα είναι σκούρα και επειδή το πρόγραμμα δεν βγαίνει τα νέα μέτρα επί θύραις. Ίσως έτσι να εξηγείται και το ότι ο Τσίπρας θυμήθηκε αφού πρώτα το αποδέχτηκε το καλοκαίρι, να θέσει θέμα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, καθώς το ΔΝΤ φέρεται να πιέζει για την κάλυψη των κενών στα δημοσιονομικά με νέα μέτρα.

Όπως και να έχει το πράγμα η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία, τα οικονομικά αποτελέσματα της πολιτικής της και των συμφωνιών που έχει διαπραγματευτεί είναι οικτρά και δεν μπορεί να βρει το θάρρος να το ομολογήσει. Τώρα όμως φαίνεται και κάτι άλλο. Η κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου έβαλε μόνη της τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της. Αφού πρώτα τα έκανε πλακάκια με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους, τώρα που πήγε στις καλένδες το κούρεμα διαπιστώνει ότι το ΔΝΤ με τη συμμετοχή του είναι πιεστικό σε μέτρα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και σε άλλα για την κάλυψη των κενών στα δημόσια οικονομικά.

Και το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κυβέρνηση να έχει πέσει στο λάκκο που έσκαψε για να ρίξει τους δανειστές. Και σκληρά μέτρα καλείται να εφαρμόσει και κανένα αντάλλαγμα δεν εξασφάλισε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα