Γιατί το ταξίδι Σαμαρά άλλαξε το κλίμα στην Ευρώπη

«Ο κ. Σαμαράς δεν ζήτησε και δεν πήρε τίποτα από Μέρκελ και Ολάντ, παρόλο που τα έδωσε όλα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη. «Το μόνο που έδειξαν οι συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η κοινή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης και του χρεοκοπημένου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού ως προς την πιστή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος».

Στο

ίδιο κλίμα και οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων, τα οποία περιμέναν φαίνεται να αποκηρυχθεί από την Μέρκελ το μνημόνιο και να μας δοθούν από την Γαλλία οικονομικές αποζημιώσεις για όσα τραβάμε από την Τρόικα. Ίσως δε και να μας επιστραφούν τα αρχαίο του Παρθενώνα και να μας δοθούν και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Γιατί μόνο αυτό το τελευταίο δεν ακούσαμε στις δηλώσεις τους.

Κανείς φυσικά δεν περίμενε να ακυρωθεί έτσι με την μία η επαχθής πολιτική του Μνημονίου. Αυτό που περίμεναν όμως οι σώφρονες και καλόπιστοι πολίτες από τον Σαμαρά είναι να υπάρξει επιτέλους ένας Έλληνας πρωθυπουργός που θα συνομιλήσει ισότιμα με τους ξένους δανειστές και εταίρους και θα κινηθεί με μεθοδικότητα και σταθερότητα προς την επίτευξη του τελικού στόχου, την απαλλαγή της Ελλάδας από τις επώδυνες πολιτικές του μνημονίου.

Είναι βέβαια νωρίς ακόμα για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των επισκέψεων Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, αλλά η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ συμφωνεί ότι ο βασικός σκοπός επιτεύχθηκε: το κλίμα σε βάρος της Ελλάδος αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται πιο ευνοϊκό για την επίτευξη του άμεσου στόχου του κ. Σαμαρά που είναι η επιμήκυνση.

Γιατί έγινε αυτό; Επειδή για πρώτη φορά ένας Έλληνας πρωθυπουργός και ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξήγησαν στην Μέρκελ και τον Ολάντ τις συνέπειες της πολιτικής του μνημονίου στην Ελλάδα και τον λαό της, την ύφεση και την ανεργία. Με στοιχεία και διαγράμματα και εμπεριστατωμένες εκθέσεις οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας εξήγησαν αναλυτικά στην Γερμανίδα  Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο ότι “δεν πάει άλλο”, ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει με την πολιτική του μνημονίου και μαζί της η Ευρωζώνη.

Και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ παραδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση. Γι αυτό και το κλίμα άλλαξε. Γι αυτό και η θερμότητα των εκδηλώσεων προς τον κ. Σαμαρά. Γι αυτό και δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν. Επειδή η ελληνική αντιπροσωπεία τους έκανε να καταλάβουν πόσο καταστροφική είναι η πολιτικής της Τροίκας.

Ξένοι επικριτές: «Ρουφάμε και τα λέμε»

Και βέβαια είναι ακόμα νωρίς για οριστικές διαπιστώσεις, αλλά η καλύτερη μέχρι στιγμής απόδειξη των αποτελεσμάτων του ταξιδιού Σαμαρά είναι η στάση των ξένων ΜΜΕ Μετά τη συνάντηση ΜέρκελΣαμαρά και τα μηνύματα που εστάλησαν στους υπονομευτές της Ελλάδας, ξαφνικά όλοι σώπασαν. Ούτε επικριτικές δηλώσεις κατά των Ελλήνων, ούτε σενάρια εξόδου από το ευρώ, ούτε ύβρεις κατά Σαμαρά. Όσο κι αν ψάξεις στα ξένα ΜΜΕ δε θα βρεις αυτή την υστερία των προηγούμενων εβδομάδων. Μοιάζει με τη διαφήμιση των Jumbo. Ξαφνικά όλοι: «ρουφάμε και τα λέμε, λέμε».

Ακόμη και οι ανεκδι

Keywords
Τυχαία Θέματα