Γιατί το κόμμα της Μέρκελ δείχνει ότι δεν θα ηττηθεί εύκολα

Η εκλογική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο Ζάαρλαντ έδωσε μια εικόνα της πραγματικότητας για τις φετινές εκλογές για την καγκελαρία, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην προσπάθειά του να της αρνηθεί μια τέταρτη θητεία. Έχοντας πάρει νέο αέρα από την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το SPD βαδίζει

προς τις κάλπες με ανεβασμένα ποσοστά. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ όμως πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη της στο κρατίδιο εδώ και 13 χρόνια, μετά από μια εκστρατεία που περιλάμβανε την αύξηση του φάσματος του αντι-καπιταλιστικού Αριστερού κόμματος που εισέρχεται στην τοπική κυβέρνηση.

«Για τη Μέρκελ, αυτό είναι ένα θετικό ξεκίνημα σε ένα εκλογικό έτος και θα πρέπει να συμβάλει στο να ηρεμήσει το κλίμα στο εσωτερικό της συμμαχίας των Χριστιανικών κομμάτων» δήλωσε ο Κάρστεν Νίκελ, αναλυτής κινδύνου στην Teneo Intelligence, στις Βρυξέλλες. «Το SPD θα αναγνωρίσει ότι εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να αναλάβει την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο».

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έλαβαν 40,7 τοις εκατό των ψήφων την Κυριακή, μια αύξηση της τάξης των 5,5 ποσοστιαίων μονάδων από τις τελευταίες εκλογές το 2012, ενώ το SPD υποχώρησε 1 μονάδα, στο 29,6 τοις εκατό και η Αριστερά πήρε 12,9 τοις εκατό, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το CDU επωφελήθηκε από τη δημοφιλή τοπική πρωθυπουργό Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, σύμμαχο της Μέρκελ που την υποστήριξε καθ' όλη την κρίση των προσφύγων, ακόμη και όταν ορισμένοι άλλοι αρχηγοί κομμάτων στράφηκαν εναντίον της.

Είναι μια ανάπαυλα για την Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από τα συμμαχικά κόμματα, να εντείνει την εκστρατεία της κατά του SPD, το οποίο έχει ενισχυθεί φτάνοντας σχεδόν στα ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Για τον Σουλτς, το αποτέλεσμα ήταν μια «γείωση» και ένα σημάδι ότι οι επιλογές συνασπισμού για το κόμμα του μπορεί να περιοριστούν εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές.

Κανένα πλεονέκτημα

«Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πλεονέκτημα» δήλωσε ο Γιόζεφ Γιάνινγκ, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Βερολίνου, σε συνέντευξή του. «Η επίδραση Σουλτς δεν είναι τόσο ισχυρή όσο νόμιζαν». Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα της Μέρκελ έχει ανακάμψει, αφού αντιμετώπισε επιθέσεις στη Γερμανία και στο εξωτερικό για τη στάση της στο προσφυγικό. Τα ποσοστά της αυξήθηκαν κατά 5 μονάδες, στο 60 τοις εκατό στη μηνιαία έρευνα της Infratest DIMAP το Μάρτιο, κάτι που την φέρνει 8 μονάδες μπροστά από τον Σουλτς. Ακόμα κι έτσι, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η υποστήριξη στον υπό την ηγεσία του CDU συνασπισμό της είναι μόλις μία μονάδα μπροστά από το SPD, στο 32 τοις εκατό –κάτι που δείχνει, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις, ότι βρίσκονται πολύ κοντά. «Εάν υπάρχει κάποιο μήνυμα σε αυτό, η Μέρκελ έχει μια δίκαιη ευκαιρία», δήλωσε ο Γιάνινγκ.

Στο Ζάαρλαντ, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανέπτυξε μια αξιόπιστη γραμμή επίθεσης του CDU – προειδοποιώντας ότι μια νίκη του SPD θα άνοιγε το δρόμο σε μια κυβέρνηση που θα συμπεριλαμβάνει και την Αριστερά. Επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος εγκατέλειψε το SPD για να ιδρύσει το νέο κόμμα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Δύσκολοι καιροί»

Ενώ η Μέρκελ σχεδιάζει να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα, οι ηγέτες του κόμματος της είπαν ότι το αποτέλεσμα ήταν μία ψήφος σταθερότητας. «Το αποτέλεσμα είναι μια σαφής απόρριψη του ‘κόκκινο-κόκκινο-πράσινο’» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πέτερ Τάουμπερ, χρησιμοποιώντας τον χρωματικό όρο για την κωδικοποίηση της συμμαχίας με την Αριστερά και τους Πράσινους. «Αυτό δείχνει ότι σε δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν με αξιόπιστο τρόπο».

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος έχασε από την Κραμπ-Κάρενμπαουερ το 2012, έριξε το φταίξιμο στις εικασίες σχετικά με έναν πιθανό συνασπισμό SPD-Αριστεράς συνασπισμού. «Ο Λαφοντέν είναι μία πολωτική προσωπικότητα ακόμα και σε μεγάλα στρώματα του SPD και αυτό σίγουρα δεν μας βοήθησε», δήλωσε ο Μάας στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα