Γιατί η Κίνα "τα έβαλε" με τον Σόρος

Ο Τζορτζ Σόρος είναι ο ορισμός του κακού προσωποποιημένος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Σε μια καταιγιστική επίθεση, κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον φημισμένο διαχειριστή hedge funds ότι υποκίνησε τις ανησυχίες που ταρακούνησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές από την αρχή του έτους.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι η οικονομία της Κίνας οδεύει προς μια ανώμαλη προσγείωση, μια

ύφεση που θα επιδεινώσει τις παγκόσμιες αποπληθωριστικές πιέσεις. Τα λόγια του προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες και έντονες συζητήσεις στην αγορά της Κίνας. Στην πραγματικότητα, αυτό που είπε ο Σόρος δεν ήταν κάτι νέο, πέρα από τις πάμπολλες προηγούμενες προβλέψεις που υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Κίνας είναι έτοιμη να "καταρρεύσει". Μόνο που αυτή τη φορά έγινε πιο έντονο, με τη χρήση όρων όπως "ανώμαλη προσγείωση", "αποπληθωρισμός" και "βάρος του χρέους".

Σύμφωνα με τις κινεζικές εφημερίδες όμως, ο Σόρος φταίει για την αύξηση του αρνητικού κλίματος προς την κινεζική οικονομία. Δεν φταίει ούτε η ξαφνική υποτίμηση του κινεζικού γιουάν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, κάτι που έκανε τις εκροές κεφαλαίων να επιταχύνονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το 2015, ούτε η καταστροφή του χρηματιστηρίου.

Την επίθεση στο Σόρος ακολούθησε μια παρόμοια ιστορία στην "People's Daily" νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία η εφημερίδα προειδοποίησε τον Σόρος για την κήρυξη "πολέμου κατά του γιουάν". Το άρθρο με τίτλο "Κήρυξη πολέμου κατά του νομίσματος της Κίνας; Χα, χα!», ανέφερε ότι "ο πόλεμος του Σόρος στο γιουάν και στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί ενδεχομένως να πετύχει - γι 'αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία". Προκαλώντας ακόμα περισσότερες αντιδράσεις, η προειδοποίηση ήρθε παρά το ότι ο Σόρος δεν πόνταρε συγκεκριμένα ούτε στην πτώση του γιουάν, ούτε στου δολαρίου του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον Ambrose Evans του-Pritchard της βρετανικής "Telegraph", ο Σόρος δεν έκανε καμία τέτοια "κήρυξη πολέμου" από το Νταβός. "Αυτό που υπονόησε είναι ότι σορτάρει κάποια ασιατικά νομίσματα - το ρίνγκιτ της Μαλαισίας ή το ταϊλανδικό μπατ, ίσως, από νοσταλγία για την κρίση του 1998", έγραψε ο Evans-Pritchard. "Ο Σόρος έκανε γενικά σχόλια, υποστηρίζοντας ότι η πίστωση στην Κίνα έχει φτάσει στο 350 τοις εκατό του ΑΕΠ και ότι η ανώμαλη προσγείωση ήδη συμβαίνει". "Δεν είναι κάτι που περιμένω, είναι κάτι που παρατηρώ" είπε ο Σόρος σε δήλωση.

Ανεξάρτητα, είτε αυτό συμβαίνει επειδή ο Σόρος είναι διάσημο, είτε επειδή είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που "διέλυσε την Τράπεζα της Αγγλίας" το 1992, οι ισχυροί της Κίνας έκριναν ότι η καλύτερη μορφή άμυνας είναι η επίθεση, όσον αφορά την κινεζική οικονομία, ανεξάρτητα από το τι έχουν πει πραγματικά. Σα να μην έφτανε αυτό, η "People's Daily" τα έβαλε επίσης με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ιδού ένα απόσπασμα από το σημερινό κεντρικό άρθρο που συγκρίνει τη δύναμη της οικονομίας της Κίνας με τις ΗΠΑ, βάσει δύο περίεργων μετρήσεων. "Υπάρχει η Singles’ Day, μια κινεζική ημέρα με εκπτώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο που πέφτει στις 11 Νοεμβρίου κάθε χρόνο - μόνο αυτή την ημέρα πέρυσι οι αγορές μας είχαν τριπλάσια κέρδη απ' ότι οι online αγορές των ΗΠΑ την Black Friday και την Cyber Monday μαζί. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, μία στις οκτώ οικογένειες ζει στη φτώχεια και πάνω από 120 χιλιάδες οικογένειες κήρυξαν πτώχευση κάθε μήνα μετά την οικονομική κρίση. Είναι προφανές ότι, ακόμη και χωρίς καμία επαγγελματική ανάλυση, αυτές οι απλές και συγκεκριμένες παρατηρήσεις δείχνουν ότι το τοπίο της κινεζικής οικονομίας ευημερεί". Είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 98.990.000 άνθρωποι στην Κίνα εξακολουθούσαν να ζουν κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, των 2.300 γιουάν ανά έτος στο τέλος του 2012, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός φτωχών στον κόσμο μετά την Ινδία. Είναι πολύ απλοϊκό να χρησιμοποιείς ένα μέτρο μόνο για την ισχύ μιας οικονομίας. Η "People's Daily", όπως και πολλές άλλες κρατικές εφημερίδες, ανέλυσαν εκτενώς το κάποια άτομα, ή ολόκληρα έθνη, κάνουν λάθος. Αναφέρουν ότι εκείνοι που προβλέπουν τον θάνατο της κινεζικής οικονομίας κατασκευάζουν ψεύδη, δηλώνοντας ότι "η Κίνα είναι η ατμομηχανή στο τρένο της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, είτε αυτό αρέσει είτε όχι".

Ενώ η επίθεση κατά του Σόρος και άλλων μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής απηύδησαν με τις απότομες εναλλαγές της κινεζικής οικονομίας τελευταία, η εθνικιστική διατριβή που εξαπολύθηκε τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει σαφώς ένα νεύρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι αρχές γνωρίζουν πως οι "αρκούδες" της αγοράς κάνουν λάθος. Ωστόσο, το αντίθετο, θα μπορούσε επίσης να εκληφθεί ως σημάδι ότι ξέρουν πως έχουν δίκιο.

businessinsider.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
κινασοροσ
Τυχαία Θέματα