Γιατί η Αμερική δεν απαντά στους Ρώσους χάκερ

13:20 1/8/2016 - Πηγή: Antinews

Από το 2014, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει τιμωρήσει τρία από τα τέσσερα κράτη που θεωρούνται οι κορυφαίες απειλές στον κυβερνοχώρο για τα δίκτυα υπολογιστών των ΗΠΑ: την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Η περίεργη εξαίρεση είναι η Ρωσία, η οποία σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της χώρας και τους υπεύθυνους εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον ήταν πίσω από το χακάρισμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Ενώ

ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατονομάζουν τη Ρωσία σε γενικές γραμμές για την ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της στον αμερικανικό κυβερνοχώρο, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει μόνο μια φορά τη Ρωσία, για μια συγκεκριμένη επίθεση. Πρόκειται για το 2015, όταν ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει ένα σύστημα στο Πεντάγωνο.

Συγκρίνετε αυτό με τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης εναντίον άλλων κρατών για κυβερνοεπιθέσεις. Το 2014, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε πέντε μέλη του Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού της Κίνας για κλοπή εμπορικών μυστικών από τις βιομηχανίες των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο. Αυτό το έτος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε επτά Ιρανούς χάκερ που είπε ότι συνδέονται με το Σώμα Επαναστατικής Φρουράς της χώρας, ότι χακάρουν τράπεζες των ΗΠΑ. Στις αρχές του 2015, ο Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για το χακάρισμα στη Sony το 2014.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε συνέπειες. Αλλά καθώς όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες εντός και εκτός της κυβέρνησης των ΗΠΑ συμφωνούν ότι η Ρωσία ήταν πίσω τουλάχιστον από το χακάρισμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών (αν όχι και από τη δημοσιοποίηση των κλεμμένων εγγράφων μέσω του Wikileaks) υπάρχει αυξανόμενη πίεση στο Λευκό Οίκο, για να προσπαθήσει να αποτρέψει την επιθετικότητα της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο.

Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Φόρουμ Ασφαλείας του Ασπεν, ο Τζον Κάρλιν, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια, προειδοποίησε. «Δεν έχετε δει ακόμα μια δημόσια δράση εναντίον της Ρωσίας», είπε. «Αλλά θα ήταν λάθος να υποθέσουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε το μοντέλο της αποτροπής όσον αφορά τη δράση τους, αν συνεχίσουν να επεμβαίνουν».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Fordham στη Νέα Υόρκη, ο Διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ έκανε μια παρόμοια προειδοποίηση. Είπε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις από κράτη και μη κρατικούς παράγοντες "θα πρέπει να καταγγελθούν, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και θα πρέπει όποτε είναι δυνατόν να διωχθούν".

Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα γιατί η Ρωσία έχει ξεφύγει, όταν οι άλλες χώρες όχι. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι κάνουν κάτι τέτοιο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία ήταν επίσης υπεύθυνη για το χακάρισμα του μυστικού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2015 και άλλων μυστικών δικτύων υπολογιστών του Λευκού Οίκου. Το 2014, οι Ρώσοι είχε ευρέως θεωρηθεί ότι είχαν υποκλέψει και διαρρεύσει μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ.

Υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις. Κατ’ αρχήν, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που παραδοσιακά θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις από άλλα έθνη ως ένα «παράθυρο» για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις πηγές και τις μεθόδους των επιτιθέμενων. Υπό αυτή την έννοια, όσα λιγότερα λέγονται σχετικά με την «εισβολή», τόσο το καλύτερο. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας επιλέγει συχνά να απαντήσει στο χακάρισμα ξένων κυβερνήσεων, χακάροντας και η ίδια.

Υπάρχουν επίσης διπλωματικές σκοπιμότητες. Ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για τους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης ουκρανικού εδάφους, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει επίσης προσπαθήσει ανεπιτυχώς εδώ και ένα χρόνο να δελεάσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο συριακό καθεστώς για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος εκεί. Μία δημόσια απάντηση στις ρωσικές κυβερνο-επιθέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει μια διπλωματική απάντηση από τη Ρωσία στη Συρία.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι δεν υπήρχε καμία «γενική πολιτική πέρα όσον αφορά τη Ρωσία, όταν πρόκειται για ποινική δίωξη ή απόδοση ευθυνών». Η Λίζα Μόνακο, σύμβουλος του προέδρου για την εσωτερική ασφάλεια, το Σάββατο είπε σε ένα ακροατήριο στο Άσπεν ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει κάθε κυβερνοεπίθεση "κατά περίπτωση", ανάλογα με την ποιότητα και την υπεροχή των αποδεικτικών στοιχείων που συνδέουν το χακάρισμα με έναν κρατικό παράγοντα.

Αλλά μια εξήγηση για την έλλειψη τιμωρίας είναι ότι, μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες από τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας είχαν ως στόχο την ανίχνευση των δικτύων και όχι την καταστροφή τους ή τη διαρροή των υποκλαπέντων δεδομένων στο διαδίκτυο. Ο Τζέισον Χίλι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, δήλωσε τα εξής: «Μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας, η επιθετικότητα τους ήταν σε μεγάλο βαθμό κατασκοπευτική. Γι 'αυτό δεν με εκπλήσσει που δεν έχουμε ασκήσει διώξεις εναντίον ρωσικών παραγόντων μέχρι σήμερα. Τώρα, που οι ρωσικές ενέργειες γίνονται όλο και πιο αποδιοργανωτικές, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ουκρανία και τη Δυτική Ευρώπη, περιμένω ότι η κυβέρνηση θα αισθανθεί την ανάγκη να είναι πιο έντονη και πιο επιθετική στην απάντηση της».

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει κατηγορήσει δημοσίως για το χακάρισμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών τους Ρώσους, παρά την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των ειδικών ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη. Σε δημόσιες ομιλίες στο Ασπεν, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ και η Μόνακο αρνήθηκαν να πουν σε σχετική ερώτηση ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το χακάρισμα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το FBI έχει μόλις αρχίσει επίσημη έρευνα σχετικά με το θέμα. Αυτές οι έρευνες μπορεί να πάρουν χρόνο. Παρ' όλα αυτά, το ίδιο το κόμμα του προέδρου θέλει ο Ομπάμα να πάρει δημόσια θέση. Η γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν και ο βουλευτής Ανταμ Σκιφ, επικεφαλής των επιτροπών μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας και της Βουλής, ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο σε μια δημόσια επιστολή αυτή την εβδομάδα να δημοσιοποιήσει και να αποχαρακτηρίσει όλες τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για το χακάρισμα στο συνέδριο. «Δεδομένης της σοβαρής φύσης αυτής της παραβίασης και του γεγονότος ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί ότι είναι μια κρατικά χορηγούμενη προσπάθεια να χειραγωγήσουν τις προεδρικές εκλογές μας, πιστεύουμε ότι ένα αυξημένο μέτρο διαφάνειας είναι δικαιολογημένο», έγραψαν.

Αυτό θέτει ένα δίλημμα στον Ομπάμα. Το να κατηγορήσει έναν ισχυρό εχθρό όπως η Ρωσία για μια τέτοια επίθεση, χωρίς όλα τα στοιχεία, μπορεί φυσικά να γυρίσει μπούμερανγκ. Αλλά υπάρχει επίσης μια συνέπεια στη διατήρηση της ησυχίας. Θα μπορούσε να δώσει στους ρώσους χάκερ την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ αδιαφορούν για την αποτροπή τους. Πράγματι, φαίνεται ότι ήδη έχουν αυτή την εντύπωση.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αμερικη, χακερ, υπουργειο δικαιοσυνης, ηπα, κορεα, ρωσία, τραπεζες, sony, wikileaks, δραση, νέα, fbi, επιρροή, cia, οφείλεται, βουλη, εκλογες, δίλημμα, bloomberg, εθνικη τραπεζα, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, χωρες, ρωσία, το θεμα, εθνικη, ηπα, θεμα, ιραν, κινα, ουκρανια, πιεση, cia, fbi, sony, βορεια, βορεια κορεα, γεγονος, γινονται, δίλημμα, δωσει, διαδικτυο, δικτυα, δυτικη, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, εννοια, επιρροή, επτα, ερευνα, ερευνες, ετος, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κλοπη, κομμα, κρατικο, λαθος, λιζα, μονακο, μοσχα, νεα υορκη, οφείλεται, ποιοτητα, σαββατο, συρια, σωμα, τρια, φυσικα, φορα, ασφαλεια, υπουργειο, λευκο, μια φορα, πηγες, ρωσοι, υπεροχη, βοηθος
Τυχαία Θέματα