Για ένα ακόμη καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές

07:31 6/6/2013 - Πηγή: Antinews

Για ένα ακόμη καλοκαίρι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο ίδιο έργο θεατής. Η τουριστικό σεζόν έχει ξεκινήσει στο φουλ, φέτος πάμε για ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών, τα έσοδα από τον κλάδο θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία, κι όμως, για άλλη μια φορά κάποιοι πάνε να χαλάσουν την εικόνα.

Δεν έχει σημασία ποιος φταίει και ποιος όχι, το αποτέλεσμα είναι ένα: Η χθεσινή εικόνα με το μπλόκο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

και χιλιάδες επιβάτες που θέλουν να πάνε στα νησιά να είναι όμηροι στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται ότι οι εταιρείες τους χρωστάνε πολλά χρήματα, μεροκάματα που δούλεψαν και είναι ο ιδρώτας τους. Και για να μην αντιδρά κανείς σημαίνει ότι έχουν δίκιο. Από την άλλη, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες λένε ότι τα βγάζουν δύσκολα, ζητούν παράταση του χρόνου αποπληρωμής κι άλλα τέτοια παρελκυστικά προκειμένου να βγάλουν τη σεζόν και μόλις μπει ο Σεπτέμβριος να ξεχάσουν και πάλι τους ναυτεργάτες.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων με δηλώσεις τους, προειδοποίησαν ότι αν τα πληρώματα σε πλοία που οφείλουν δεδουλευμένα δεν εξοφληθούν έως το τέλος Ιουνίου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, με το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης. Τόνισαν επίσης, ότι δεν θα επιτραπεί η επιβίβαση επιβατών σε πλοία εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έως και τον Φεβρουάριο του 2013.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ζήτησαν η εξόφληση των χρημάτων να γίνει στο τέλος Ιουλίου, κάτι όμως που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ΠΝΟ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα.

Προφανώς οι εφοπλιστές έχουν ξεχάσει τις εποχές των παχιών αγελάδων, τότε που έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα και κάτι «Δημητρούλες», κάτι σκυλοπνίχτες, έπαιρναν επιδοτήσεις που πήγαιναν στις τσέπες τους κι όχι στον εκσυγχρονισμό του στόλου τους. Τώρα που η κατάσταση είναι ζόρικη, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Από την άλλη, οι ναυτεργάτες, συγκεκριμένοι συνδικαλιστές που ελέγχονται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΜΕ αποφάσισαν να «μπαχαλοποιήσουν» την κατάσταση, χαλώντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ευτυχώς, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, που ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη, να λυθεί το θέμα και να φύγουν τα πλοία από το λιμάνι αλλά και με την παρουσία εισαγγελέα, φαίνεται να εξομαλύνεται η κατάσταση. Όμως, οι ναυτεργάτες απειλούν πως αν δεν πληρωθούν θα κάνουν απεργίες μέσα στον Ιούλιο. Ελπίζουμε, ειδικά φέτος να μη φτάσουμε στα άκρα με απεργίες, ξύλο, ένταση, επιστράτευση και τους ξένους τουρίστες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου να κοιτάνε αποσβολωμένοι.

Αν υπάρχουν εφοπλιστές που δεν πληρώνουν και θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους με «μαύρους» εργαζόμενους πρέπει να «αποβληθούν» με παρέμβαση της πολιτείας. Ομοίως, αν συνδικαλιστές αποφάσισαν να ξαναπαίξουν το καλοκαιρινό τους παιχνίδι, καλύτερα να το ξεχάσουν, διότι κανείς δεν ανέχεται να σαμποτάρουν μια εθνική προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα