Για "δύσκολες επιλογές" των ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τίλερσον στην Τουρκία

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον παραδέχθηκε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές με τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των Κουρδικών πολιτοφυλακών. Μιλώντας μετά από συναντήσεις στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και υπουργούς της κυβέρνησης, ο Τίλερσον είπε ότι «δεν υπάρχουν διαφορές» μεταξύ της Τουρκίας

και των Ηνωμένων Πολιτειών στην αποφασιστικότητά τους να νικήσουν Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του είναι οργισμένοι με την υποστήριξη των ΗΠΑ στην συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που θεωρείται από το Πεντάγωνο ως αξιόπιστος εταίρος, αλλά από την Τουρκία ως μια εχθρική δύναμη με σημαντικούς συνδέσμους στους κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. Είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τη χρήση των μαχητών του YPG σε μια προγραμματισμένη επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Ράκα, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, μια επιχείρηση στην οποία η Άγκυρα έχει από καιρό δηλώσει ότι θέλει να συμμετέχει.

«Αυτό που συζητήσαμε σήμερα είναι οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι δύσκολες επιλογές. Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, δεν είναι εύκολες, είναι δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν» είπε ο Τίλερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε πως δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ της πολιτοφυλακής YPG και του ΡΚΚ. Ο Τίλερσον καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία, αλλά δεν δήλωσε κάτι τέτοιο. Δήλωσε ότι οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στη δημιουργία «ζωνών σταθεροποίησης» στη Συρία, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι είχαν διερευνηθεί διάφορες επιλογές για το πώς να εξασφαλίσουν τις περιοχές αυτές.

Η Τουρκία, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Σύριοι, ζητά από καιρό τέτοιες ασφαλείς περιοχές, αλλά η ιδέα δεν έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των δυτικών συμμάχων που αμφισβητούν πως τέτοιες ζώνες μπορεί να διαχωριστούν χωρίς σημαντική ξένη στρατιωτική παρουσία.

Τεταμένες σχέσεις

Η επίσκεψη Τίλερσον έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Οι σχέσεις κλονίστηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα ελπίζουν να τις επαναφέρουν υπό τον Τραμπ, αλλά υπήρξαν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης. Εκτός από τις διαφορές για τη Συρία, οι σχέσεις είναι επίσης τεταμένες από την συνεχή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποί ο Ερντογάν κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο και για τον οποίο η Άγκυρα θέλει να εκδοθεί.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία αναμένει από την Ουάσιγκτον να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την έκδοση του Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής κράτησης του. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν στο παρελθόν πει ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά αφορά το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το ταξίδι του Τίλερσον επισκιάστηκε περαιτέρω από τη σύλληψη στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα ενός Τούρκου, στελέχους της κρατικής Halkbank, ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία με τον τουρκο-ιρανό έμπορο Χρυσού Ρετζά Ζαράμπ σε ένα πολυετές σύστημα πολλών, με σκοπό να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την σύλληψη του τραπεζίτη «πολιτική» κίνηση και είπε ότι ο αμερικανός εισαγγελέας που ξεκίνησε την υπόθεση εναντίον του Ζαράμπ είχε στενούς δεσμούς με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Η επίσκεψη Τίλερσον έρχεται σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο Ερντογάν επιδιώκει συνταγματικές αλλαγές για την ενίσχυση των εξουσιών του, μια κίνηση την οποία οι αντίπαλοί του και ορισμένοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι θα αυξήσει τον αυταρχισμό του. Ο Τίλερσον δεν συνάντησε μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, προφανώς αποφεύγοντας τα εσωτερικά ζητήματα, ενώ προσπάθησε να παραμείνει εστιασμένος στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ήταν μια αλλαγή στο ύφος, σε σχέση με τις επισκέψεις Αμερικανών υπό τον Ομπάμα. Τότε, τον Ιανουάριο του 2016, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ότι η Τουρκία έθετε ένα κακό παράδειγμα για την περιοχή, εκφοβίζοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και περιορίζοντας τις ελευθερίες στο διαδίκτυο.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα