Γερμανικό «μαστίγιο» και γαλλικό καρότο…


 Κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων της ευρωζώνης, εν όψει της καθοριστικής διήμερης σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν και οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις, ύστερα από μια διετία κωλυσιεργιών.

Σημαντική για τις περαιτέρω εξελίξεις θεωρείται η σημερινή συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, στη

διάρκεια της οποίας θα επιχειρηθεί ο καθορισμός μιας κοινής γαλλογερμανικής πρότασης εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Βερολίνου βρίσκεται η προώθηση μιας δημοσιονομικής πειθαρχίας «γερμανικού τύπου» στην ευρωζώνη, ενώ το Παρίσι, το οποίο μέχρι τώρα διατύπωνε σοβαρές επιφυλάξεις σε ορισμένες ακραίες θέσεις της κ. Μέρκελ, φαίνεται ότι υποχωρεί, προφανώς γιατί ελπίζει ότι θα αποσπάσει υποχωρήσεις από τους Γερμανούς στο θέμα της άμυνας της ευρωζώνης έναντι των αγορών.

Το βέβαιο πλέον είναι πως οι δύο χώρες συμφωνούν και θα προτείνουν την αναθεώρηση της Συνθήκης. Η έναρξη της διαδικασίας πρέπει να αποφασιστεί από τα 27 κράτη-μέλη, αλλά στην ουσία οι αλλαγές θα αφορούν τα 17 κράτη της ευρωζώνης και ειδικότερα την τροποποίηση του άρθρου 136 και του πρωτοκόλλου 14, τα οποία αναφέρονται στο ενιαίο νόμισμα και στο συντονισμό των πολιτικών των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό.

Αύριο στη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος θα ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με αυτό που εννοεί όταν μιλάει για δημοσιονομική ένωση στην ευρωζώνη. Τον τελευταίο καιρό, οι Γερμανοί υπό μορφή επίσημων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών ή διαρροών προς τον Τύπο έχουν δώσει το περίγραμμα των επιδιώξεών τους, που είναι η δυνατότητα παραπομπής στο δικαστήριο των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, η επιβολή χρηματικών κυρώσεων, η αναστολή των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ζητούν επίσης οι κυρώσεις να επιβάλλονται αυτόματα, χωρίς δηλαδή συζήτηση με την ενδιαφερόμενη χώρα. Τέλος, θέλουν κατοχύρωση με νόμο σε κάθε χώρα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Αυτές θα είναι, σε γενικές γραμμές, οι επιδιώξεις του Βερολίνου. Το ερώτημα είναι τι θα δώσουν οι Γερμανοί από την πλευρά τους.

Η Γαλλία και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών-μελών θέλουν ως αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι θα διευρυνθεί και κυρίως θα ενισχυθεί το «οπλοστάσιο» της ευρωζώνης. Αυτό ζητούν και ξένοι εταίροι, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στέλνει μέσα στην εβδομάδα για μία ακόμη φορά τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να λάβουν δραστικές αποφάσεις «εδώ και τώρα».

Σήμερα η ευρωζώνη προσπαθεί με… ψίχουλα να φοβίσει τις αγορές και τους κερδοσκόπους. Για το λόγο αυτό φτάσαμε και στο αδιέξοδο, δηλαδή να απειλούνται οι περισσότερες χώρες με κατάρρευση. Το υφιστάμενο αμυντικό εργαλείο, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει μόνο 260 δισ. ευρώ διαθέσιμα και δεν μπορεί να τα αυξήσει γιατί, εξαιτίας της κρίσης, οι ιδιώτες ε

Keywords
Τυχαία Θέματα