Γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες

Πριν τα Χριστούγεννα που πέρασαν η εφημερίδα Handelsblatt με κεντρικό τίτλο «Προσωπικότητες 2012» φιλοξενούσε στις σελίδες της προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, οι οποίοι με τις ενέργειές τους σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει.

Θυμάστε ποιον είχε ανακηρύξει πολιτικό της χρονιάς; Με τίτλο «Ο ακλόνητος», η εφημερίδα ανακήρυξε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά,

σε «Πολιτικό της Χρονιάς». Το κείμενο που ακολουθούσε αφιερωμένο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, το έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Hans-Dietrich Genscher.

Τότε δεν είχε «σκάσει» ακόμη καλά το σκάνδαλο με τις μίζες. Δεν είχαν βγει στο φως τα σκάνδαλα με τις πληρωμές εκατομμυρίων από γερμανικές εταιρείες. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν καλή και ο πρωθυπουργός είχε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας.

Κρατείστε αυτό και διαβάστε τώρα ότι προ ολίγων ημερών ο Γερμανός πρέσβης είχε συναντήσεις με διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, επιχειρηματίες κι άλλους μεγαλόσχημους στους οποίους εξέφραζε τους προβληματισμούς του για τις διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο με τις μίζες. Και εκδήλωνε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι γερμανικές εταιρείες μπαίνουν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και ανακινούνται παλαιές υποθέσεις.

Μάλιστα, όλα αυτά τα έλεγε αφού είχε γίνει και η τρομοκρατική επίθεση στο Χαλάνδρι όπου γάζωσαν το σπίτι του και βρέθηκαν μέχρι και σφαίρες στο δωμάτιο της κόρης του.

Και ξαφνικά, από την αρχή της χρονιάς, μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων στη Γερμανία κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ακόμη και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον Πρωθυπουργό, ή τον Βενιζέλο. Μάλιστα, η ίδια η Μέρκελ είχε δηλώσει ξαφνικά ότι μπλόφαρε στην περίπτωση των δήθεν απειλών περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όσο για τα δημοσιεύματα που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, διαβάστε μόνο μερικά:

Με χαρακτηριστικό τίτλο «ένας ζητιάνος στο θρόνο», η Deutsche Welle σημειώνει… όχι μόνο τη συγκυρία των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων με την τρόικα, αλλά και την ανάγκη να καταλήξει η Αθήνα και η Ευρωζώνη στο πώς θα χρηματοδοτείται το ελληνικό χρέος μετά το 2014. «Ελπίδες, πυροβολισμοί και ανάπτυξη» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία, αναφερόμενη στην επίθεση στο σπίτι του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, υπενθυμίζει το κλίμα απέναντι στην ΕΕ, τις οικονομικές δυσκολίες και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπολύει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία με αφορμή την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως ενώ «απειλεί» την Ευρωζώνη με την πιθανή άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία ο ίδιος παλαιότερα ασκούσε σκληρή αντιμνημονιακή πολιτική.

Επίθεση και κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την κατηγορία πως η επιθυμία του για «περισσότερη Ευρώπη» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της Τρόικα.

«Για τον Σαμαρά, που τον Μάιο γίνεται 63 ετών…, ζητούμενο για τους έξι επόμενους μήνες δεν είναι μόνο η λιτή προεδρία, αλλά διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησής του» .Η εφημερίδα δεν θεωρεί σταθερή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση. «Ο Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς του δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», αναφέρει η FAZ και προσθέτει: «Το ότι ο ίδιος, στις απαρχές της κρίσης ακολούθησε μια μη εποικοδομητική πολιτική έχει ξεχαστεί».

Για στασιμότητα στο πεδίο της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα κάνει λόγο το Spiegel με τίτλο «Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος» δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα το περιοδικό διερωτάται: «Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;

Την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2014 στις αγορές» εκφράζει ο Κάρστεν Σνάιντερ, εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για δημοσιονομικά θέματα.

Μια πρόσθετη δανειακή βοήθεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών 2014 και 2015 θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle σε αυτή τη λύση φαίνεται να καταλήγει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε και ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πιθανή τη λύση ενός «μικρού πακέτου βοήθειας» προς την Αθήνα.

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel προαναγγέλλει με βεβαιότητα τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριβή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Είναι όλα αυτά τυχαία; Είναι τυχαία η συγκυρία της επίθεσης κατά της Ελλάδας και κατά της κυβέρνησης, μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες;

Keywords
Τυχαία Θέματα