Γερμανία: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό

Οι διερευνητικές συνομιλίες για τη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας κατέρρευσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν το ελεύθερο δημοκρατικό κόμμα (FDP) αποχώρησε από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις . "Οι τέσσερις εταίροι της συζήτησης δεν έχουν κοινό όραμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας ή κοινή βάση εμπιστοσύνης", δήλωσε ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, αφού τα τέσσερα εμπλεκόμενα κόμματα έχασαν αρκετές προθεσμίες που μόνα τους όρισαν για την επίλυση των διαφορών στη μετανάστευση και

την ενεργειακή πολιτική."Είναι καλύτερο να μην κυβερνάς από το να κυβερνάς άσχημα".

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του φιλικού στις επιχειρήσεις FDP και των Πρασίνων, μετά από τις ομοσπονδιακές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αναγγέλλοντας την κατάρρευση των συνομιλιών ως "σχεδόν ιστορική ημέρα", η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε την Κυριακή το βράδυ ότι τα κόμματα θα ήταν σε θέση να επιτύχουν συμβιβασμό ακόμη και παρά τις πολωμένες απόψεις τους για τη μετανάστευση και περιέγραψε την αποχώρηση του FDP ως "λυπηρό" γεγονός.

Ο αποκαλούμενος συνασπισμός "Τζαμάικα" - που ονομάστηκε έτσι από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων που είναι ίδια με εκείνα της σημαίας της Τζαμάικας- αποτελεί ένα νέο έδαφος ακόμα και για την έμπειρη ηγέτιδα της Γερμανίας και έχει δοκιμαστεί μόνο σε περιφερειακό επίπεδο. Στον ένα μήνα συνομιλιών, η Μέρκελ παρουσιάζεται συχνά ως μια παθητική μορφή, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφωνούν σε θέματα όπως το ερώτημα πόσοι από τους μετανάστες που έφτασαν στη Γερμανία το 2015 και το 2016 θα είχαν τη δυνατότητα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Η μετανάστευση προέκυψε ως φλέγον πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία μετά από την προσφυγική κρίση, όταν 1,2 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν στη χώρα την περίοδο 2015-16. Η αντίδραση εναντίον της απόφασης της Μέρκελ για τη διατήρηση των ανοιχτών γερμανικών συνόρων είχε ως αποτέλεσμα ένα ακροδεξιό κόμμα, το Εναλλακτική για τη Γερμανία, να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Στις συνομιλίες για το συνασπισμό στο Βερολίνο, το CDU, το CSU και το FDP, κατά καιρούς, συχνά προσπάθησαν να επιτύχουν μια πιο σκληρή γραμμή για τους ελέγχους στη μετανάστευση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το Κόμμα των Πρασίνων πρότεινε συμβιβασμό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον οποίο θα συμφωνούσαν να περιορίσουν την ετήσια υποδοχή μεταναστών στη Γερμανία στους 200.000 - εφόσον τα άλλα κόμματα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι μετανάστες που βρίσκονται σε "καθεστώς προστασίας" να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Τα κόμματα προσπάθησαν να βρουν ένα κοινό έδαφος για την αλλαγή του κλίματος, ενώ οι Πράσινοι ζήτησαν μείωση της παραγόμενης από άνθρακα ισχύος 8-10 γιγαβάτ, ενώ οι δυνητικοί εταίροι του συνασπισμού εξέφρασαν ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς της ενέργειας και της μεταποίησης.

Στην αρχή του Σαββατοκύριακου, ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε προθεσμία για τις διερευνητικές συνομιλίες."Αν δεν τα καταφέρουμε μέχρι τις 6 μ.μ. την Κυριακή, το όλο θέμα έχει τελειώσει", δήλωσε ο αναπληρωτής του, Βόλφγκανγκ Κούμπικι. Ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν πέρα από αυτή την προθεσμία.

Εάν τα κόμματα είχαν συνάψει συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις θα είχαν κινηθεί στο επόμενο στάδιο, όπου ένα έγγραφο με τις θεμελιώδεις συμφωνίες θα παρείχε τη βάση για τη δημιουργία υπουργικών ρόλων. Με τις συνομιλίες πλέον να φαίνεται ότι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, η Μέρκελ θα μπορούσε να επιδιώξει να σχηματίσει μια μειοψηφική κυβέρνηση, είτε με το FDP είτε με τους Πράσινους, και να συγκεντρώσει υποστήριξη από άλλα κόμματα σε μεμονωμένες πολιτικές ψήφους.

Ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, του οποίου το κόμμα υπήρξε κατώτερος συνεργάτης της Μέρκελ στη γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απέκλεισε τη δυνατότητα ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού υπό την ηγεσία του."Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τον μεγάλο συνασπισμό", δήλωσε ο Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου στη Νυρεμβέργη την Κυριακή.

Μόλις εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, μπορεί να διαλύσει το σημερινό κοινοβούλιο και να πραγματοποιήσει νέες εκλογές. Για να φτάσει εκεί, όμως, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσει μια περίπλοκη διαδικασία που θα συνεπαγόταν μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το ρόλο της Μέρκελ ως προσωρινή καγκελάριος.

Ενώ η συζήτηση στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκε κυρίως στις πολιτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, είναι πιθανό να μεταφερθεί σύντομα στην καγκελάριο και το ζήτημα του κατά πόσον εξακολουθεί να διαθέτει εντολές για να συγκροτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Κατέρρευσαν,germania, katerrefsan