«Γερά» στοιχήματα για το σκωτσέζικο δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ένωση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι bookmakers όμως φαίνονται σίγουροι ότι η Σκωτία θα ψηφίσει «όχι».

Καθώς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πλησιάζει, οι δημοσκοπήσεις

δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο επιλογών έχει μικρύνει, με ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του «ναι» και του «όχι». Γιατί, όμως, οι bookmakers θεωρούν δεδομένο το αποτέλεσμα;

Μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το ποσοστό υπέρ του «ναι» ήταν κατά μέσο όρο μόνο 37 τοις εκατό. Σήμερα πλησιάζει το 50 %, όμως οι πιθανότητες που δίνουν οι περισσότεροι bookmakers για το «όχι» παρέμειναν σταθερές στο περίπου 1/4 ή 2/5, με το «ναι» να αιωρείται κάπου μεταξύ 11/4 και 12/5. Οι αποδόσεις 1/4 σημαίνει ότι οι bookmakers πιστεύουν ότι υπάρχουν 75 τοις εκατό πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ένα τμήμα της ένωσης. Και το 11/5 για το «ναι» υποδηλώνει ότι νομίζουν πως υπάρχουν μόνο 27,5 τοις εκατό πιθανότητες η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη.

Ο Graham Sharpe του William Hill δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η σταθερότητα των αποδόσεων αφορά εν μέρει τη διαχείριση των οφειλών, επειδή ήδη έχουν τοποθετηθεί πολλά χρήματα στο «όχι»: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επταψήφια απώλεια για μια ψήφο του ‘όχι’ και μια εξαψήφια νίκη σε περίπτωση ψηφοφορίας του ‘ναι’. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το 15 τοις εκατό των ψηφοφόρων του ‘όχι’ δεν εξαφανίστηκαν απλά εν μία νυκτί» είπε ο Sharpe.

Ο Mike Smithson του Political Betting είπε ότι αποτελούσε έκπληξη το γεγονός ότι οι πιθανότητες δεν αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις δημοσκοπήσεις: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» δήλωσε. Κατά την άποψή του, οι πιθανότητες μπορεί να εξηγηθούν από τη δυνατότητα ενός σημαντικού «ντροπαλού όχι» που δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Λέει, επίσης, ότι μπορεί να υπάρξει μια «ισχυρή βάση των ηλικιωμένων γυναικών» που θα ψηφίσουν «όχι»: «Είναι οι πιο πιθανοί ψηφοφόροι και αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αλλάξουν γνώμη», είπε.

Οι ειδικοί στο πρακτορείο στοιχημάτων Ladbrokes λένε ότι μέχρι και 50 εκατ. λίρες θα μπορούσαν να πονταριστούν στην «κούρσα» μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής είναι από έναν τζογαδόρο που έχει βάλει 200.000 λίρες στη νίκη του «όχι». Σύμφωνα με την Daily Telegraph, οι αγορές συμβαδίζουν με τους πράκτορες, όσον αφορά την πίστη ότι οι Σκωτσέζοι θα απορρίψουν την ανεξαρτησία. Η Brenda Kelly, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG, δήλωσε στην εφημερίδα ότι μετά από μια σύντομη δημοσκόπηση σε σχεδόν 200 πελάτες τους, το 88 τοις εκατό είπε ότι το «όχι» θα επικρατήσει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα