Φράχτης κατά των προσφύγων και στην Αυστρία

Έναν φράχτη 3,7 χλμ θα κατασκευάσει και η Αυστρία σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία διέλευσης των προσφύγων, στα σύνορά της με τη Σλοβενία, για να βοηθήσει στη διαχείριση της ροής των χιλιάδων προσφύγων που περνούν καθημερινά στο έδαφός της. Ήταν η τελευταία κίνηση σε μια χώρα που αποτελεί έναν βασικό μεταναστευτικό διάδρομο της Ευρώπης, που εκτείνεται από την Ελλάδα

προς τη Γερμανία, για να διαχειριστεί ή να περιορίσει την εισροή, αφού εκατοντάδες χιλιάδες εισήλθαν στην Αυστρία και στη Γερμανία πριν από δύο μήνες, ασκώντας σοβαρή πίεση στο σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σλοβενία άρχισε να κτίζει τον δικό της φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος τμημάτων της μεθορίου με την Κροατία την Τετάρτη, λέγοντας ότι προσπαθεί να ελέγξει τη μεταναστευτική ροή επί του εδάφους της, που ξεκίνησε λίγο μετά τη δημιουργία φράκτη από την Ουγγαρία στα νότια σύνορά της. Η Αυστρία, η τελευταία στάση στο δρόμο προς τη Γερμανία για τους μετανάστες που διασχίζουν την ήπειρο σε αριθμούς πρωτοφανείς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανησυχούν εδώ και εβδομάδες ότι οι περιορισμοί στα σύνορα του μεγαλύτερου γείτονά της θα δημιουργήσουν μια καθυστέρηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Σε συνέντευξη Τύπου με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ανώτερους αξιωματούχους, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή κοντά στο συνοριακό Σπίλφελντ σε συντονισμό με τη Σλοβενία. Αυτά περιλαμβάνουν έναν περιφραγμένο «διάδρομο ασφαλείας» στη σλοβενική επικράτεια και ενισχυμένες περιπολίες εκτός της ζώνης αυτής από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σλοβενίας, είπε.

Η Αυστρία θα κάνει επίσης προετοιμασίες που θα της επιτρέψουν να χτίσει ένα φράχτη κατά μήκος των 25 χιλιομέτρων στα σύνορα, προειδοποιώντας τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα αν χρειαστεί, είπε. Ένας ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό σημαίνει φορτηγά με συρματοπλέγματα, έτοιμα να στηθούν. «Αυτή η φάση 2 θα τεθεί σε ισχύ, αν τα σλοβενικά μέτρα δεν λειτουργήσουν, για την παράνομη διέλευση των συνόρων», είπε, προσθέτοντας ότι η Αυστρία θα ενισχύσει άμεσα τις δικές της περιπολίες κατά μήκος των κοινών συνόρων.

Ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της Αυστρίας, Κόνραντ Κόγκλερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας φράχτης 3,7 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί στις δύο πλευρές του Σπίλφελντ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Αυτό είναι ό,τι έχουμε συμφωνήσει», είπε.

Ο Γιόζεφ Οστερμάγερ, ένας υπουργός που εμπλέκεται στην πολιτική για την μεταναστευτική κρίση, είπε ότι η περίφραξη θα έχει ύψος περίπου 2 μέτρα.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να προσκαλέσουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας σε μια σύνοδο κορυφής που θα γίνει σύντομα, επιζητώντας την βοήθειά του για να ανακόψουν το κύμα των μεταναστών στην ΕΕ από τη χώρα του.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα