Φοροδιαφυγή: Ένοχοι ή βλάκες;

Ανεξαρτήτως των λαθών που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά την οικονομία, το βασικό επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου για να κερδίσει τις εκλογές το 2009 ήταν το γνωστό «λεφτά υπάρχουν».

Δεν είχε άδικο βεβαίως όταν εννοούσε ότι τα λεφτά που υπάρχουν είναι αυτά της φοροδιαφυγής. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι

τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δις ευρώ.

Το ίδιο επιχείρημα πιο λαϊκίστικα και σε μεγαλύτερη ένταση χρησιμοποίησε και ο Τσίπρας για να ανέλθει στην εξουσία. Ποιος ξεχνά τις υποσχέσεις του για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για απηνή διωγμό των μεγαλο-οφειλετών, για πόλεμο με τους νταβατζήδες που χρωστούν αλλά και για εκμετάλλευση των διάφορων λιστών προκειμένου να εισρεύσουν λεφτά στα ταμεία.

Θυμάστε όλοι τα καραγκιοζιλίκια με τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Μπόργιανς, τις λίστες από ταPanamaPapers και πρόσφατα ταParadisePapersτα οποία βρήκαν περίοπτη θέση στις εφημερίδες και ταmediaπου στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως θυμάστε και τις υποσχέσεις του Τσίπρα για τα τεράστια έσοδα που θα έφερνε η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Άνθρακες ο θησαυρός. Ο «σανός» που έδωσαν σε μεγάλες ποσότητες οι Πασόκοι αρχικά και οι Συριζαίοι αργότερα αποδείχθηκε το μεγάλο ψέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από ερώτηση –επιτέλους της ΝΔ και του Σταϊκούρα- αποκαλύπτεται ότι σε τρία χρόνια της διακυβέρνησης ΠΦΑ εισπράχθηκαν μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι τα εξής:

- λίστα Λαγκάρντ: εισπραχθέντα 45,3 εκατ. ευρώ από το 2013
- λίστα Μπόργιανς: εισπραχθέντα 445.000 ευρώ
- εμβάσματα εξωτερικού: 1.478 έλεγχοι μέχρι το 2015, 44 έλεγχοι Ιανουάριο 2016 - Αύγουστο 2017: καμία μεταβολή στα εισπραχθέντα έως το Σεπτέμβριο.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και το πεδίο των εσόδων από την καταπολέμηση το λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων, μειώθηκαν στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2015 – 2016 από 27 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2013 - 2014, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 3,1 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017.

Στον, δε, τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα, η εικόνα που παρουσιάζεται το 2017, όπως και το 2016, είναι πολύ χειρότερη της περιόδου 2014 – 2015, όπως σχολιάζει σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

Τι έχουμε εδώ δηλαδή; Κατ’ αρχάς ότι στείλαμε δεκάδες εφοριακούς για να τους μάθει ο… απατεώνας Γερμανός υπουργός Μπόργιανς τι είχαν οι λίστες του και τελικά δεν εισπράχθηκαν ούτε 500 χιλ. ευρώ. Μα τόσα και παραπάνω κόστισαν τα ταξίδια. Όσο για τη λίστα Λαγκάρντ με τα δισεκατομμύρια; Μόλις 45 εκατ. ευρώ σύντροφοι;

Κι από την άλλη μειώνονται τα πρόστιμα και τα έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Δύο τινά συμβαίνουν εδώ: Είτε αποδείχθηκε φούσκα όλο αυτό που εξυπηρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση. Είτε πράγματι μπορούσαν να εισπραχθούν λεφτά αλλά ο Τσίπρας και η παρέα του τα «βρήκε» με τους μεγαλοκαταθέτες.

Μπορεί και τα δύο βεβαίως διότι το να έχεις λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι παράνομο. Όμως, το να μην πληρώνεις φράγκο στις εφορίες και τις τράπεζες αλλά να τα έχεις τα λεφτά σε ξένες τράπεζες και ο Τσίπρας να μη σε πειράζει τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Είναι, λοιπόν, είτε ένοχοι είτε βλάκες στην υπόθεση της φοροδιαφυγής. Και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται και για ενόχους και για βλάκες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα