«Φέσι» στους διπλωμάτες φοράει ο Μητσοτάκης

16:30 5/3/2020 - Πηγή: Antinews

Όχι έναν, αλλά δυο "ανθρώπους" του για θέματα που άπτονται των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέλεξε να έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα: Άραγε, δεν του αρκεί η πλειάδα διπλωματών που διαθέτει η χώρα μας στις Βρυξέλλες ή μήπως θεωρεί άχρηστους τους διπλωμάτες σε αυτό το νευραλγικής σημασίας για την Ελλάδα

πόστο; Θέλει να έχει ο ίδιος απευθείας επαφή με τους βρυξελλιώτικους "κύκλους" και γι' αυτό μάλιστα εγκαθιστά τον "άνθρωπό" στη βελγική πρωτεύουσα, και πρωτεύουσα της ΕΕ; Κι' αν ναι, γιατί; Αληθεύει ότι το μέγαρο Μαξίμου, διά του πρωθυπουργικού "κομισάριού", επιχειρεί να υποκαταστήσει τους διπλωμάτες μας στις Βρυξέλλες και να τους φορέσει "καπέλο";

Οι υποψίες αυξάνονται, δεδομένου ότι, έως τώρα, οι παρεμβάσεις των "ανθρώπων" του πρωθυπουργού, ή "κύκλων" που συνδέονται στενότατα με τον πρωθυπουργό, δεν φημίζονται για την ... διακριτικότητά τους. Αντίθετα, έχουν προβεί σε σειρά ωμών παρεμβάσεων στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ "φύτευαν" ή "αποκεφάλιζαν" διπλωμάτες, συχνά με κριτήρια τις προσωπικές και συγγενικές σχέσεις, καθώς και την κομματική "νομιμοφροσύνη".

Όπως και να' χει, εσχάτως, το μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να χρίσει υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων τη διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Άραγε, δεν αρκούν οι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, και η αρμόδια Διεύθυνσή του, για να καλύψουν αυτόν τον τομέα;

Η κ.Σουρανή, η οποία ήταν πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία επί υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και χειρίστηκε, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο των ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων για τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο, και την ΑΟΖ, φημίζεται για τις στενές προσωπικές σχέσεις της με την μέχρι πρότινος διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η τελευταία, επίσης, φεύγοντας με "κλωτσιά προς τα πάνω" για τη θέση της πρέσβεως στις ΗΠΑ, άφησε πίσω της τη φήμη πάμπολλων παρεμβάσεων τόσο στη στελέχωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και αμιγώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, διόλου θετικές, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, να προκληθεί έντονη δυσαρέσκεια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και μεταξύ πρωθυπουργικών συμβούλων.

Κι' όλα αυτά, από τη θέση του επικεφαλής του Διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία παραδοσιακά θεωρείτο, αν όχι διακοσμητική, τουλάχιστον εθιμοτυπική. Για πρώτη φορά, βέβαια, εξαίρεση έγινε επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε να δώσει μεγαλύτερο από όσο πρέπει ρόλο σε αυτή τη θέση.

Εκτός της κ.Σουρανή, πάντως, τώρα το μέγαρο Μαξίμου απέκτησε και δεύτερο "άνθρωπο" για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Πραγματικός "συνωστισμός", δηλαδή. Πρόκειται για τον Θανάση Μπακόλα, ο οποίος, μάλιστα, δεν θα έχει έδρα την Αθήνα, αλλά θα εγκατασταθεί στις ... γραφικές Βρυξέλλες, και, μαζί με θέματα ΕΕ, θα χειρίζεται και το αντικείμενο των ΗΠΑ (!). Τώρα, πως δυο τόσο σοβαροί και μεγάλοι τομείς μπορούν να ανατίθενται σε έναν πρωθυπουργικό συνεργάτη, άγνωσται οι βουλαί του Μαξίμου.

Αλλά και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας "τα Νέα", Δημήτρης Μητρόπουλος, ο οποίος έχασε τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα, δεν θα πάει χαμένος. Θα εξακολουθήσει να είναι ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σε ποιον τομέα, ... άγνωστο προς το παρόν.

Ουδείς χαμένος σε αυτή την κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα