Φάκελος δολοφονίας JFK: Δεσμοί με τη Ρωσία, φόβοι για εκτόξευση πυραύλου και σχέδιο CIA για δολοφονία Φιντέλ Κάστρο

H Ρωσία φοβόταν πως κάποιος ανεύθυνος Αμερικάνος στρατηγός θα μπορούσε να εκτοξεύσει έναν εκδικητικό πύραυλο μετά τη δολοφονία του John F Kennedy, ενώ η αστυνομία του Ντάλας γνώριζε για την απειλή κατά της ζωής του Lee Harvey Oswald.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση χιλιάδων αρχείων για τη δολοφονία του τότε Αμερικανού Προέδρου, που μέχρι σήμερα ήταν απόρρητα. Ο Donald Trump

αποφάσισε, ωστόσο, να αναβάλει την αποκάλυψη ορισμένων πιο "ευαίσθητων" εγγράφων, υποκύπτοντας στις πιέσεις της CIA και του FBA. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγησε ότι έλαβε αυτή την απόφαση για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά επέτρεψε τη δημοσιοποίηση 2.800 άλλων φακέλων.

Οι ιστορικοί προειδοποίησαν ότι τα αρχεία είναι απίθανο να περιλαμβάνουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις ή να δώσουν απαντήσεις στα ανεξέλεγκτα σενάρια συνωμοσίας για τη δολοφονία του 1963.

Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τις ημέρες που ακολούθησαν την22αΝοεμβρίου του 1963,οι ομοσπονδιακοί πράκτορες κυνηγούσαν μανιωδώς πληροφορίες, φήμες και ίχνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένα αναφέρονται στους δεσμούς του σκοπευτή Lee Harvey Oswald με τους Ρώσους, ενώ το υλικό ρίχνει επίσης άπλετο φως στις ποικίλες δραστηριότητες της κυβέρνησης Kennedy, όπως οι συγκεκαλυμμένες της προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

Σε μία περίληψη του 1975 των γεγονότων που συγκέντρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής της CIA για την πιθανή εμπλοκή σε σχέδια εξόντωσης ξένων ηγετών, αναφέρεται ότι η CIA εξέτασε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με μέλη της μαφίας ούτως ώστε να σκοτώσουν τον Κουβανό ηγέτη.

"Η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι πράκτορες της CΙΑ είχαν εμπλακεί στο σχεδιασμό σε αυτή τη χώρα με συγκεκριμένους πολίτες και άλλους που ήθελαν να δολοφονήσουν τον Κάστρο. Η Επιτροπής διαπίστωσε επίσης ότι η CIA είχε εμπλακεί στη μεταφορά όπλων από αυτή τη χώρα προς πρόσωπα στη Δομινικανή Δημοκρατία, που αναζητούσαν τρόπους να δολοφονήσουν τον Στρατηγό Trujillo".

Σε μια συνάντηση, για παράδειγμα,της 14ης Σεπτεμβρίου του 1962που αναφέρεται στα αρχεία, μια ομάδα συνεργατών του Kennedy, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του, Robert, γενικού εισαγγελέα, συζήτησαν μια σειρά επιλογών εναντίον της κομμουνιστικής κυβένρησης του Κάστρο. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι η CIA θα εξέταζε τη δυνατότητα σαμποτάζ σε τμήματα αεροσκαφών που θα μεταφέρονταν στην Κούβα από τον Καναδά.

Ο John Fitzgerald Kennedy, 35ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας.

Μια επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης LeeHarveyOswald και ότι ενήργησε μόνος του. Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή δεν άρκεσε ποτέ σε εκείνους που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του 35ου Αμερικανού προέδρου.

Ο Oswald συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τόσο τον Kennedy, όσο και έναν αστυνομικό νωρίτερα. ΟOswald αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση από τον Jack Ruby και ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Ο διευθυντής του FBI, J. Edgar Hoover έδειξε την απογοήτευσή του σε μία πρώην απόρρητη έκθεση που βρέθηκε στα αρχεία. Ανέφερε: "Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω στην υπόθεση Oswald εκτός από το ότι είναι νεκρός". Αλλά αμέσως μετά τη δολοφονία του Oswald, ο Hoover αντιλήφθηκε ότι θα αναδύονταν θεωρίες συνωμοσίας που θα ξεπερνούσαν αυτή του μεμονωμένου δράστη. "Αυτό που με ανησυχεί, το ίδιο και τον (αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα) κ. Katzenbach είναι να ανακοινώσουμε κάτι ώστε να πείσουμε το κοινό ότι ο Oswald είναι ο πραγματικός δολοφόνος", είπε. Ξεχωριστά ανέφερε: "Χθες το βράδυ λάβαμε μια κλήση από το γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άνδρα ο οποίος μιλούσε ήρεμα και είπε ότι είναι μέλος της επιτροπής που οργάνωνε τη δολοφονία του Oswald".

Χιλιάδες βιβλία και ταινίες εξερευνούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, που ενοχοποιούν από αντιπάλους των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο (Σοβιετική Ένωση, Κούβα), ως τη μαφία, πράκτορες κρατικών αμερικανικών υπηρεσιών, ή ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Kennedy, τον Λίντον Τζόνσον.

Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Kennedy να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

Η δολοφονία του Kennedy ήταν η πρώτη μιας σειράς φόνων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτού του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και του ηγέτη του κινήματος για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου, που είχαν προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ. Ο Kennedy παραμένει ακόμη σήμερα ένας από τους προέδρους των ΗΠΑ που προσελκύουν θαυμασμό.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα