Ευρωζώνη: Ανάπτυξη αλλά και ζοφερές προοπτικές

Η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε σταθερά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αλλά οι ζοφερές παγκόσμιες προοπτικές και η σοβαρή αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της για να τροφοδοτήσει την ταχύτερη ανάπτυξη στην νομισματική ένωση των 19 μελών, στην συνάντηση του επόμενου μήνα.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, σύμφωνα με την Eurostat, καθώς η ανθεκτικότητα της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ, συνέβαλε στο να αντισταθμιστεί η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο συμβαδίζει με την επέκταση 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2015. Η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 1,5% το 2015 ως σύνολο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που τροφοδοτεί τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016. Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ έχουν πέσει τις τελευταίες εβδομάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να φέρουν το κύριο βάρος της ρευστοποίησης, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι αρνητικές πολιτικές επιτοκίων που επιδιώκουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - μπορεί να απειλούν την κερδοφορία των δανειστών και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη ήταν αποσπασματική. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,3% το τέταρτο τρίμηνο - το ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο τρίμηνο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, όπως έδειξαν τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας. Αλλά η Ιταλία αναπτύχθηκε μόλις 0,1% στο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση 0,3%. Στοιχεία από τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικής ένωσης, έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σε σύγκριση με 0,3% το τρίτο.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ειδικότερα ήταν αδύναμη. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή βυθίστηκε 1% σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο, αντανακλώντας την μειωμένη παγκόσμια ζήτηση, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.

marketwatch.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα