Χαλαροί – προς το παρόν – οι δανειστές στο κυπριακό «όχι»

(Ανανεωμένο) Χαλαρές ήταν οι αντιδράσεις Γερμανών, ΕΚΤ και Γιούρογκρουπ μετά το «όχι» της Κύπρου. Αν και θα περίμενε κανείς ακόμη και να βάλουν φωτιά στην Κύπρο και να ανακοινώσουν την… χρεοκοπία τους, φαίνεται ότι προς το παρόν επικρατεί η λογική.

Από την πλευρά Ντράγκι τονίζεται ότι

θα συνεχιστεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών.

Ο Γ. Ντάισελμπλουπ, πρόεδρος του Γιούργκρουπ, αν και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είπε ότι το πρόγραμμα διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που πρότεινε η ευρωζώνη για την Κύπρο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η απόφαση για την κάλυψη των επιπλέον χρηματοδοτικών αναγκών ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στο κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Η ευρωζώνη αναμένει μία «αντιπρόταση» από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του κοινοβουλίου του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ.

«Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Γερμανοί αν και λένε ότι το κυπριακό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο, το πρόγραμμα βοήθειας εξακολουθεί να ισχύει.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα», τόνισε κατ’ επανάληψη αναφερόμενος στον δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα της Κύπρου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε σχέδιο επιστολής του προς τον Πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει την ανάγκη να «μικρύνει» ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το 2018. «Χωρίς μείωση θα παρέμενε μονίμως σε υψηλό επίπεδο ο κίνδυνος για χρεοκοπία του κυπριακού κράτους», αναφέρεται στο έγγραφο και επισημαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει οι κυπριακές τράπεζες να πωλήσουν τις εργασίες τους στην Ελλάδα, να μειώσουν δραστικά τις διεθνείς τους δραστηριότητες και να συγκεντρωθούν στην δανειοδότηση της εσωτερικής οικονομίας της χώρας.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ακόμη ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.

Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει “με μεγάλη χαλαρότητα” και ευχήθηκε στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία, “καλή επιτυχία”.

Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές συνεργάζονται με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης τα οποία περιλαμβάνουν και μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων, για να αντιμετωπίσουν πιθανές εκροές κεφαλαίων όταν ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της κατάστασης.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν την επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, την επιβολή ανώτατων ορίων στα χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν ηλεκτρονικά από τη χώρα και την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των συναλλαγών, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Επίσης την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βγαίνουν από τη χώρα ποσά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα στο πρακτορείο ότι ήταν πολύ πιθανό οι τράπεζες να μην ανοίξουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου.

Τέλος, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναλάβει την εκπόνηση ενός σχεδίου για την εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας μέσα σε ένα σαββατοκύριακο και τη συγχώνευση των υγιών περιουσιακών τους στοιχείων σε μια μικρότερη οντότητα, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα σε μια “κακή τράπεζα”.

Δεν θέλησε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος της εξυγίανσης, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα