Έτοιμη για δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει αρκετά κάτω από το στόχο για τα επόμενα δύο χρόνια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί για να αναζωογονήσει τη νωθρή οικονομία, ανακοίνωσε, κατά την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, του διοικητικού της συμβουλίου στην Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25 τοις εκατό, επιλέγοντας να μην έχει και συνέχεια η μείωση-έκπληξη του Νοεμβρίου.

Οι αγορές αναμένουν περαιτέρω δράση

το 2014, κάτι που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν έκανε τίποτα για να αποφύγει. «Μπορούμε να βιώσουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού που θα ακολουθήσει μια σταδιακή ανοδική κίνηση …αργότερα» δήλωσε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Όπως είπε, η συζήτηση της Πέμπτης δεν επικεντρώθηκε σε κανένα μέτρο, αλλά υπήρξε μια «σύντομη συζήτηση» σχετικά με τη μείωση των καταθέσεων σε αρνητικό ποσοστό, σε μια προσπάθεια να κάνουν τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο.
Η απόφαση να κρατήσουν το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης σε ιστορικό χαμηλό ήταν ευρέως αναμενόμενη αφού ο πληθωρισμός ανήλθε σε 0,9 τοις εκατό το Νοέμβριο, εν μέρει αντιστρέφοντας μια βουτιά στο 0,7 τον προηγούμενο μήνα. Η ανεργία έχει επίσης μειωθεί ελαφρώς. Νέες προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν τον πληθωρισμό κατά μέσον όρο μόλις στο 1,1 τοις εκατό το επόμενο έτος και 1,3 τοις εκατό το 2015 – πολύ κάτω από το στόχο του – πλησίον αλλά κάτω- του 2 τοις εκατό της ΕΚΤ.
Η ανάπτυξη προβλέπεται στο υποτονικό 1,1 τοις εκατό το επόμενο έτος, αν και αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 1,0 τοις εκατό που εκτιμήθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο Ντράγκι είπε ότι οι κίνδυνοι για την εν λόγω προοπτική είχαν υποεκτιμηθεί. Οι απειλές αυτές περιλαμβάνουν την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, την εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης και την αύξηση των εξαγωγών, καθώς και την αποτυχία της ευρωζώνης να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις .

Πολιτικές επιλογές

Μια δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters, την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει την εκτύπωση χρήματος κατά το παράδειγμα της Federal Reserve, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η ΕΚΤ θα διεξάγει μία άλλη λειτουργία μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, η οποία θα δώσει στις τράπεζες πρόσβαση σε φθηνά μετρητά, στις αρχές του επόμενου έτους, όπως έκανε και με το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και πλέον στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012.
«Το επίπεδο της ετοιμότητας είναι αρκετά υψηλό σε όλες τις πολιτικές επιλογές», δήλωσε ο Ντράγκι. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου της Πέμπτης, αρκετά ανώτερα στελέχη πρόβαλαν την ετοιμότητα της ΕΚΤ για πολιτική χαλάρωσης αν χρειαστεί περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισαν την προοπτική της άμεσης δράσης. Ο Πίτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, τον περασμένο μήνα έθεσε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προβεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων – ή ποσοτικής χαλάρωσης – στην ημερήσια διάταξη.
Ωστόσο, ένα άλλο ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να κάνει αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας. Ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα υιοθετούσε αρνητικά επιτόκια δανεισμού «μόνο σε ακραίες καταστάσεις». Ο Ντράγκι είπε μια πράξη μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης θα διεξαχθεί μόνο εάν η ΕΚΤ αισθανθεί βέβαιη ότι τα χρήματα θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία και δεν θα επιδοτήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

http://www.reuters.com/article/2013/12/05/us-ecb-rates-idUSBRE9B400M20131205

Keywords
Τυχαία Θέματα