Εθνική Σύνταξη, Προσωρινή Σύνταξη, Οριστική Σύνταξη και στο βάθος «Κομμένη» Σύνταξη; (VIDEO)

Και μόνον το γεγονός ότι για να πάρει σήμερα ένας Έλληνας την (πολυπόθητη) σύνταξή του πρέπει να περάσει από «ένα ακόμη στάδιο» σύμφωνα με την νέα τροπολογία του νέου υπουργού εργασίας, αυτό συνιστά, «επικοινωνιακά» τουλάχιστον, μια αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Μακάρι στην πράξη να αποδειχθεί ότι η ουσία επικράτησε της «επικοινωνίας» αν και συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Η «εθνική σύνταξη» που (σύμφωνα με την τροπολογία) θα χορηγείται και αυτή … με ένα κλικ, θα προηγείται της «προσωρινής σύνταξης» που θα προηγείται

της «οριστικής σύνταξης» (δεν το λες και «επικοινωνιακό bingo» αλλά είπαμε μακάρι…).

Κάποιοι καχύποπτοι (αλλά πως να μην είναι με όσα γίνονται στον ΕΦΚΑ) διακινούν την πληροφορία ότι θα σου πετάνε μια «εθνική σύνταξη» 384 ευρώ για να συνηθίσεις με την ιδέα (και την πραγματικότητα) των 384 ευρώ μέχρι να βγει ποιος ξέρει πότε η «προσωρινή σύνταξη» (που μπορεί να φτάσει μέχρι 768 ευρώ) γιατί η «οριστική σύνταξη» μπορεί και να αργήσει.

«‘Η και να μην έρθει ποτέ με το ποσό που την έχεις υπολογίσει» συμπληρώνουν οι ίδιοι καχύποπτοι παρακολουθώντας όσα γίνονται στις Βρυξέλλες.

Από εκεί ο αναπληρωτής καθηγητής κοινοτικού δικαίου, διεθνών σχέσεων και προμηθειών Πολύκαρπος Αδαμίδης μας πληροφορεί για την «κουβέντα» που γίνεται περί «διαρθρωτικών αλλαγών» στις εθνικές οικονομίες προκειμένου αυτές να λάβουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (από την πανδημία).

Διαβάστε τον σχετικό διάλογο και δείτε μετά το ανάλογο VIDEΟ διάρκειας μόλις δυόμιση (εφιαλτικών) λεπτών

Πολύκαρπος Αδαμίδης: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυρώθηκε (στις 9 Φεβρουαρίου 2021) το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης.

Δηλαδή τα 672 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία περιμένουν όλα τα κράτη, ως μάννα εξ ουρανού, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Μία μνημειώδης στιγμή για την Ευρώπη .

Εκείνο, όμως, που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι η κουβέντα που έχει ξεκινήσει σε ότι αφορά την έγκριση των εθνικών σχεδίων που τα κράτη μέλη αποστέλλουν (για να πάρουν αυτά τα 672 δισεκατομμύρια) στην Επιτροπή.

Και για να γίνω και πιο συγκεκριμένος, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να έχουν σταλεί αυτά τα σχέδια. Ήδη κάποια προσχέδια έχουν σταλεί.

Από εκεί και πέρα η Επιτροπή σε δύο μήνες θα πρέπει να τα αξιολογήσει (τα σχέδια) και μέσα στο καλοκαίρι το Συμβούλιο να αποφασίσει την εκταμίευση των χρημάτων.

Αλλά ποιο είναι το κρίσιμο σημείο;

Ότι , όπως τουλάχιστον λέγεται, υπάρχει το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η Επιτροπή να ζητήσει (από τα κράτη μέλη) συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συντάξεων και της αγοράς εργασίας. Αυτό αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες μπορεί να έχει σε μία καταπονημένη κοινωνία. Να τεθεί, δηλαδή, ζήτημα αναδιάρθρωσης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Αργύρης Ντινόπουλος: Κύριε Αδαμίδη θα ήθελα να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που είπατε για αναδιάρθρωση των συντάξεων. Υπάρχει, δηλαδή, προοπτική για επαναπροσδιορισμό των συντάξεων; Για κόψιμο των συντάξεων; Μια νέα μνημονιακή πραγματικότητα λόγω ακριβώς των όποιων χρημάτων μας έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Το κατάλαβα καλά; Το λέω πολύ απλά και ίσως…

Πολύκαρπος Αδαμίδης: Το καταλάβατε πολύ καλά και είναι κάτι που μόλις πρόσφατα ανέδειξε το Politico.

Δεν είναι, δηλαδή, κάτι που ακούγεται ως ψίθυρος. Είναι κάτι το οποίο έχει αναδείξει το Politico.

Kαι είναι πολύ σοβαρό γιατί oι συντάκτες του Politico, και οι πηγές τους δεν είναι αμελητέες.

Με άλλα λόγια ,όπως πολύ σωστά το θέσατε, είναι μία άλλη εκδοχή ενός ουσιαστικού μνημονίου.

Και είναι αυτό ακριβώς που ξυπνάει τα αντανακλαστικά σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Δηλαδή το ότι για να εκταμιευθούν τα λεφτά αυτά (θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις).

Και αυτό είναι στο οποίο επέμεναν οι Ολλανδοί.

Γιατί, αν θυμάστε καλά, μέχρι να δοθεί η έγκριση (για το Ταμείο Ανάκαμψης) προηγήθηκε μία πολύ έντονη διαμάχη μεταξύ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών» του Βορρά και των χωρών του Νότου.

Τέθηκε, λοιπόν, ο όρος ότι θα υπάρξει (για την εκταμίευση των κονδυλίων) μία σειρά από προϋποθέσεις διαρθρωτικών αλλαγών.

Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές κατά βάση εστιάζουν στον τομέα των συντάξεων και στον τομέα της αγοράς εργασίας.

Δείτε τώρα και το VIDEO:

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα