Έρχονται πετροδολάρια από το Κατάρ;

Να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Κατάρ, πήγε ο Αντ. Σαμαράς, αλλά τελικά τα νέα είναι περισσότερο ευχάριστα απ’ ότι πολλοί περίμεναν. Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο ομόλογός του στο Κατάρ Σεΐχης Αλ Θάνι προχώρησαν σε σημαντικές συμφωνίες. Ο Αλ

Θάνι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ σε ένα fund το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να διαθέτει αντίστοιχο ποσό.

Σε άλλο δημοσίευμα το Dow Jones Newswires αναφέρεται ότι το Κατάρ και η Ελλάδα θα μπορούσαν να επενδύσουν από 1 δισ. ευρώ σε ένα κοινό fund για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο επενδυτικός βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, η Qatar Holding, και ένα επενδυτικό ταμείο της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν να επενδύσουν έως 2 δισ. ευρώ σε ιταλικές επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να αποτελέσει τον “κεντρικό σύνδεσμο” μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής στον τραπεζικό τομέα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις κατασκευές.

Οι πληροφορίες πάντως από το Κατάρ αναφέρουν ότι οι Άραβες ζητούν διακρατικές συμφωνίες κι όχι να εμπλακούν σε διαγωνισμούς. Ο κ. Σαμαράς, είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ ο ομόλογός του του Κατάρ είπε ότι κι εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επενδύσεις (πχ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και ότι αναζητούν σοβαρούς συνομιλητές.

Κανείς δεν πρέπει να πετάει στα σύννεφα καθώς όλοι ξέρουμε ότι οι Άραβες έχουν πολλά λεφτά αλλά δε μοιάζουν με εκείνους των ταινιών που μοιράζουν για πλάκα δολάρια μαζί με… ρολόγια. Ούτε πρέπει η κυβέρνηση να κάνει το λάθος της προηγούμενης και να πουλήσει στο εσωτερικό της Ελλάδας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Προτού γίνουν οι επενδύσεις δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίσει. Ας προσέξουν οι αρμόδιοι υπουργοί γιατί τα πολλά λόγια είναι τελικά φτώχεια.

Ας έρθουν πρώτα τα πετροδολάρια, ας ανοίξουν θέσεις εργασίας κι ας γίνουν μεγάλες δουλειές και ύστερα να βγούμε στους δρόμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα